5

"Представете си бутилка с омекотител за пране, която знае кога количеството намалява и автоматично се свързва с интернет, за да поръча още", така започва описанието на новото изобретение на учени от Университета на Вашингтон. Те са създали 3D принтирани пластмасови обекти, които могат да се свързват с WiFi мрежи без никаква електроника или необходимост от електричество.

5 исторически изобретения, които са случайно откритие

Робот тренира кросфит и скача по-добре от човек

Нещо повече, учените ще пускат файловете за 3D принтиране на повечето такива устройства и обекти безплатно в интернет. Така феновете на технологиите и 3D принтирането ще могат сами да създават обектите и да ги използват свободно в домовете си.

Изкуствени мускули превръщат роботите в супергерои

Кои са петте най-големи открития във физиката

"Целта ни е да създадем нещо, което излиза от домашен 3D принтер и може да изпраща полезна информация до други устройства.

Голямото предизвикателство беше как да комуникираш по безжичен път чрез WiFi, но като използваш само пластмаса. Това е нещо, което никой не беше постигнал досега", коментира Викрам Йер, съавтор на разработката.

GE разработва гигантски 3D принтер за самолетни части

За целта, учените са заменили някои от от функциите, които обикновено се извършват от електрически компоненти, с механично движение чрез зъбни колела, пружини и други елементи.

Във видеото по-горе ще видите най-доброто от света на технологиите за 2017 г. 

Основен критерий е, че всичко трябва да може да бъде създадено от пластмаса чрез 3D принтер или вече е свободно налично. Прилага се методът на обратно разпръскване, като се предават данни чрез отразяване на радиосигнали, които са били излъчени от WiFi рутер или друго устройство.

Технологиите, които ще променят света до 2055 г.

Телепортацията ще е възможна след поне 500 г.

В случая физическото движение, например натискане на бутон или изтичането на омекотителя от бутилката, завъртат елементите на устройството, които променят състоянието на антената му, с което тя може да отразява сигнали на принципа на нула и единица. Как подобна система разбира, че количеството омекотител намалява? Лесно - на базата на скоростта, с която течността минава през устройството. Това позволява на получателя на сигнала да следи наличното количество и след като то достигне определено ниво, да поръчва нова бутилка.

Учени откриха "странен нов свят на светлината"

Светът през 2025 г. - 10 предсказания за иновации

Учените са създали различни 3D принтирани обекти, които могат да се персонализират и да изпълняват различни функции. Освен това са създали и материал за 3D принтер със смес от желязо и пластмаса, който може да се магнетизира. "Изглежда като обикновен 3D принтиран обект, но в него може да има невидима информация, която може да се прочете чрез смартфон", казва съавторът Джъстин Чан. Чрез подобни материали възможностите стават много повече. Например за създаването на различни устройства за умни домове, както и ще може да се помага на роботите по-лесно да разпознават обектите и да знаят как да ги използват, казва още Чан.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@