4

П редставата за свръхсилните роботи обикновено се свързва с метални скелети. Учени от института Wyss на Харвард, заедно с техни колеги от Масачузетския технологичен институт (MIT) са създали нов тип изкуствени мускули, които позволяват създаването на много силни меки роботи, съобщава Wyss в своя сайт.

Новите професии след като роботите вземат сегашните

83% от хората не искат робот да пазарува вместо тях

Новата технология е вдъхновена от японското изкуство оригами. Чрез него са създадени изкуствени мускули, които могат да вдигат предмети, които са 1000 пъти по-тежки от собственото им тегло. При това за целта е необходима единствено помощ от система с въздушно или водно налягане.

"Бяхме много изненадани колко силни са тези "мускули". Очаквахме, че ще имат по-голяма максимална сила от обикновените меки роботи, но не очаквахме то да е 1000 пъти по-голямо. Все едно тези роботи получиха сили като супергерои", коментира Даниела Ръс, един от водещите автори на разработката.

Роботи застрашават порно актьорите

В близко бъдеще софтуерът ще може да се пише сам

Според нейния колега Роб Ууд изкуствените мускули са едно от най-големите и сложни предизвикателства в инженерството. "След като създадохме тези задвижващи механизми със свойства, сходни на тези на естествените мускули, можем практически да създадем почти всеки робот за почти всяка задача", смята той.

Въпросните изкуствени мускули имат вътрешен "скелет", който може да е направен от най-различни материали дори метална намотка или пластмаса, която да е сгъната по определен начин. Около нея се затваря въздух или течност, която се изолира чрез найлонова или текстилна обвивка, която служи за "кожа". Мускулът се задвижва чрез вакуум вътре в него, като "кожата" се свива върху скелета и го движи. Не е нужна друга енергия или дори помощ от човека, за да се насочва движението на мускула. То се определя единствено от формата и композицията на скелета. Това спестява множество усилия за програмиране.

Запознайте се със София, първият робот с гражданство

Учени направиха робот-социопат

Всичко зависи от конструкцията на изкуствения мускул и скелет. В опитите си учените са направили различни форми, включително една, която може да се свие до 10% от оригиналния си размер. Освен това са много здрави и в пъти по-силни спрямо мускул на бозайник с приблизително същия размер. Един от експерименталните мускули е бил с тегло само 2,6 грама, но е вдигнал предмет с тежест 3 кг. Според учените това е все едно патица да може да вдигне автомобил.

Технологиите, които ще променят света до 2055 г.

Робот тренира кросфит и скача по-добре от човек

Освен това един изкуствен мускул може да се сглоби за десетина минути, а цената на нужните материали е под 1 долар. Това ги прави подходящи за използване в производството. Технологията може да се мащабира и прилага както за съвсем малки изкуствени мускули с дължина няколко милиметра, така и за версии с дължина един метър. Направена е и разтворима версия, която да може да се използва например да се придвижи вътре в тялото до определено място и да се разпадне, за да освободи лекарство.

"Възможностите са неограничени. Това, което искам да направя сега, е да създадем слон-робот с хобот, който да е също толкова ефикасен, колкото хоботът на истинските слонове", казва Ръс.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@