1

П отенциалът на триизмерните принтери е много голям. Една от дългосрочните мечти на много специалисти е използването на 3D принтери за създаване на органи за трансплантация. Учени от университета ETH в Цюрих направиха голяма стъпка в реализирането на тази цел. Те създадоха изкуствено човешко сърце чрез 3D принтер.

GE разработва гигантски 3D принтер за самолетни части

3D принтер направи къща за 9500 евро за 24 часа. Вижте я

То е направено с цел да бъде възможно най-точно копие на сърцето. Изработено е от мек силикон и цели да имитира точно движението и работата на истинското сърце. Учените се надяват то да се превърне в алтернатива на сегашните механични изкуствени сърца. Те имат много недостатъци и трудно се приемат от тъканите. Освен това механиката може да се повреди, а пациентът е без физиологически пулс.

Предимството на създаденото чрез 3D принтер сърце е, че то може да е по модел на конкретно сърце. "Нашата цел е да създадем изкуствено сърце, което е с приблизителните размери на реалното сърце на дадения пациент. Направихме силиконов моноблок със сложна вътрешна структура", коментира Николас Корс, един от участниците в проекта.

САЩ въвеждат официални правила за умни оръжия

Учени ще създават човешко сърце с 3D принтер

Изкуственото сърце тежи 390 грама и има обем от 679 кубични сантиметра. То има клапи и артерии като истинско сърце. Една от малкото разлики е добавянето на допълнителна камера вместо септум. Въпросната камера се пълни със сгъстен въздух и се изпразва. По този начин тя симулира мускулната контракция на реалното сърце и осигурява движението на кръвта.

И макар изкуственото сърце да работи доста ефективно, има и проблем. Материалът не издържа дълго време - само около 3000 туптения или около 30-45 минути. "Това беше тест, който да докаже концепцията. Целта ни не е била да направим напълно готово сърце за трансплантация. Искаме да покажем нова посока за разработката им", коментира Корс.

Следващата стъпка пред учените е именно подобряване на здравината на материала или създаване на изцяло нов материал. В случая важното е, че концепцията може да се реализира и работи според очакванията. А това прави създаването на изкуствени органи чрез 3D принтери още по-близо до реалността.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@