12

Т елепортацията остава една от най-футуристичните теми в науката. Според проф. Браян Грийн от Университета "Колумбия" и съосновател на Световния фестивал на науката, телепортирането на предмети и хора ще е възможно след най-рано 500 г. или дори 1000 г., казва той в интервю за онлайн изданието BusinessInsider.

Кои са петте най-големи открития във физиката

Учени откриха "странен нов свят на светлината"

"В момента има версия на телепортирането, която физиците използват редовно. Никой не телепортира хора. Можем да телепортираме индивидуални частици", коментира Грийн.

Светът през 2025 г. - 10 предсказания за иновации

Квантовото криптиране с важна стъпка към реализация

Това телепортиране обаче не е взимане на частицата, разграждането ѝ и след това сглобяването ѝ на ново място. Вместо това се създава нейно точно копие със същото квантово състояние, същите свойства. "На практика това означава, че частицата там, вече е тук. Но самият процес всъщност унищожава първата частица и остава само нейното ново точно копие", допълва Грийн.

Възможно ли е чрез този метод да се телепортират хора? Грийн казва, че в момента технологията не може да се мащабира и не означава, че може просто да се увеличи броят на копираните частици. "Поне аз не мисля така. Кой знае, след 500 или 1000 години може да имаме нещо, което си струва да се пробва. Ако се случи по време на нашия живот обаче мога да ви гарантирам едно - със сигурност няма да съм първият човек, който ще влезе в устройството", казва Грийн.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@