0

В началото на юни 1992 г. в белгийския град Антверпен пешеходец е забелязал труп, който се е носел в мътната вода на река Грут Шийн. Районът е бил обграден от гориста местност. На метри от реката имало път, по който ежедневно минавали стотици автомобили. В близост се намирал и спортния дворец, еквивалентът на Антверпен на арена Уембли. В околността имало и пречиствателна станция, в която се вливала реката, разкрива Daily Mail.  

Коя е жената, намерена мъртва в река в Антверпен на 3 юни 1992 г.? 

На 4 юни 1992 г. се разпространява кратък материал във вестник Gazet van Antwerpen. В него се посочва, че е открито тяло на жена, което не може да бъде идентифицирано. 

Разследващите описали, че жената била на видима възраст между 30 и 45 години, била висока около 1,7 м., с тъмна коса, дълга до раменете. Дрехите ѝ също били характерни: Маратонки марка DAG, тениска с надпис SPLINTER, тъмносини спортни потници и розова панделка от хавлиена материя в косата. Но това, което се откроявало най-много, е татуировката на лявата ѝ предмишница. Тази татуировка била много характерна. Тя изобразявала черно цвете със зелени листа, под цветето има декоративен свитък с нещо, което прилича на буквите " R'Nick". Тези данни били предоставени от органите на реда на вестник Gazet van Antwerpen. 

Разследващите смятали, че поради нехарактерния ѝ вид жертвата бързо ще бъде идентифицирана. Убиецът ѝ така и не бил открит, а самоличността ѝ не била установена в продължение на 30 години.  

Загадка от 1992 г.: Разкриха самоличността на убита жена благодарение на татуировката ѝ

Жената с татуировка на цвете била погребана в анонимен гроб. Оскъдните данни за нейната самоличност били добавени към дългия списък на безименните жертви на престъпления, които се водят във всяка страна. 

30 години след инцидента през юни 1992 г., мистериозната жена с татуировка на цвете била идентифицирана. Тя е Рита Робъртс, 31-годишна жена, родом от Кардиф. 

В интервю за Daily Mail семейството на жертвата разказва повече за мистериозната дама с татуировката. Органите на реда установи, че Рита е загинала в инцидент. Тя била позната както на съда, така и на полицията. По време на инцидента Рита се е опитвала е бягала, пише Daily Mail. 

Семейството ѝ разказва, че тя била замесена в палежи, проституция, кражби и изнудване.  

И все пак за семейството ѝ, което е прекарало 30 години - равностойни на земния ѝ живот - в търсене на младата жена, донесло облекчение и скръб. 

Семейството на жената разказва, че е претърсило Великобритания и Европа с надеждата да открие Рита. Те се опасявали, че Рита е загинала при катастрофа на холандските авиолинии през 1992 г., когато товарен самолет "Боинг 747" се е врязал в жилищен блок в Амстердам и убил 43 души. 

По-малкият брат на Рита, 54-годишният Джейсън, говори пред в. Daily Mail и казва, че никога не е губил надежда да открие по-голямата си сестра, която описва като "женска версия на Питър Пан". 

Джейсън е посетил два пъти Холандия и Белгия в търсене на Рита и се е срещнал с полицията в двете страни, но е заявил, че те не са му помогнали.  

"Единственото, което направиха, беше да ме насочат към Армията и към полицията в Обединеното кралство. Мисля, че всички знаехме, че се е случило нещо ужасно. Рита непрестанно изпращаше картички за рождения ден и Коледа на майка ми”, казва той с горчиво съжаление. 

Смъртоносният обяд с гъби: Арестуваха жената, отровила трима души

Пробивът в случая настъпил през май тази година, когато белгийската, холандската и германската полиция са отправили призив към Интерпол. Операцията "Разпознай ме", се е опитвала да идентифицира 22 жени, за които се смята, че са били убити. 

За първи път международната полицейска група е оповестила списък, в който се търси информация за неидентифицирани тела от така наречените "черни известия", които обикновено се разпространяват само вътрешно в мрежата на Интерпол от полицейските управления по света.  

В Обединеното кралство, в графство Дърам, по-малката сестра на Рита, 61-годишната Дона, видяла репортаж, разпространен в медиите и разпознала описанието на татуировката на изчезналата си сестра. Семейството се е срещнало със следователи в Белгия. То е подало молба до семейния съд в Антверпен за промяна на смъртния акт на "жената с татуировката на цвете". 

"Новината беше шокираща и сърцераздирателна. Нашата любяща и свободолюбива сестра беше жестоко отнета. Няма думи, с които да изразим скръбта, която изпитвахме." Това обяви семейството на Рита в изявление, цитирано от Daily Mail.   

"Рита беше прекрасен човек, който обожаваше да пътува. Обичаше семейството си, особено племенниците си, и винаги е искала да има свое собствено семейство. Тя беше животът и душата на партито. Надяваме се, че където и да е сега, тя е в мир”, посочва семейството на жертвата.  

Родена през октомври 1960 г., в акта за раждане на Рита е записано само името на майка ѝ - Ейрлис, жена, която загива през 2001 г. на 68-годишна възраст. Бащата на Рита е роден в Малта Джоузеф Кордина, рибар, който започва нов живот в Уелс, жени се два пъти, пише Daily Mail. През 1962 г. се ражда сестра ѝ Дона, през 1964 г. - брат ѝ Антъни, а през 1969 г. - Джейсън. Детството им не е било лесно. Те били отгледани от самотна майка.  

В полицейски документи от 1983 г. са записани множеството провинения на Рита. "От ранна възраст тя е замесена в проституция, разпространение и употреба на наркотици. Не е изненада, че се е замесила в случай, който е довел до смъртта ѝ”, посочват властите.  

За последен път Рита била изправена пред магистратите в Кардиф през 1991 г., когато е обвинена в подпалването на къща в града с намерението да застраши живота на седем души. 

Страх скова Мейн: Масовият убиец още е на свобода

Брат ѝ Джейсън, който сега е баща на три деца и софтуерен инженер в сферата на игрите, казва, че това провинение е резултат от вендета между враждуващи семейства, чиято кулминация е фойерверк, хвърлен през отворен прозорец от Рита. Делото било прекратено, но вендетата продължила, което довело до нови проблеми и издаване на нова заповед за арест на Рита, разказва Джейсън. Той казва, че знаейки, че я очаква затвор, Рита е избягала в Белгия, използвайки паспорта на сестра си Дона. През 20-те си години Рита е живяла в Амстердам и Белгия, посочва още той.  

Рита напуснала Кардиф за последен път през февруари 1992 г. - четири месеца преди да бъде намерено тялото ѝ. 

Последното, което семейството ѝ получава от нея, е пощенска картичка през май същата година. 

“Майка ми знаеше, че сме я загубили. Никога не сме говорили за това, но го виждах в очите ѝ”, казва Джейсън. 

През октомври 1992 г. се случва най-тежката авиационна катастрофа в Нидерландия, когато една неделна вечер “Джъмбо Джет” се разбива в 11-етажен жилищен блок в амстердамското предградие Бийлмермеер, пише Daily Mail. 

Кървав любовен триъгълник: Йога инструкторка застреля в сърцето колоездачка

"Мислехме, че е в Белгия, Холандия или Германия, и се надявахме, че гради нов живот. После самолетът се вряза в блок, убивайки толкова много хора... имаше неидентифицирани тела: помислихме, че едно от тях може да е било Рита", казва Джейсън. 

Сега, разбира се, той знае, че Рита всъщност е загинала зад граница в Антверпен, четири месеца преди тази катастрофа. 

"Татуировката помогна, за да я идентифицираме. Доколкото знам, никога не са правени ДНК тестове", посочва Джейсън. "Спомням си, че Рита имаше татуировка - беше доста грубо нарисувана. Но сестра ми Дона помнеше татуировката с розата”, добавя той.   

Скръбта и съжалението на Джейсън се споделят от останалите членове на голямото семейство с различни фамилии, но с дълбока семейна връзка, съобщава Daily Mail. 

Въпреки че имаме различни майки, ние сме едно семейство - обяснява Джейсън. Неговата сестра Джоан Брайън е съгласна с него. С Рита бяхме полусестри, но бяхме много близки - спомня си тя. "Бях на 17 години, когато тя изчезна, и мина много време. Но ние продължихме да търсим - никога не губиш надежда, когато става дума за семейството”, казва Джоан Брайън. 

Смъртоносна инжекция: Екзекутираха мъж, извършил жестоко убийство през 1990 г.

И така, дали разкритието, че Рита е била мъртва през всичките тези години, носи някакво облекчение? 

"За мен то донесе известно облекчение. Когато видях нейната снимка, ме връхлетяха много щастливи спомени”, казва Джейсън. Но когато ми казаха, че е била убита преди толкова години, останах безмълвен, допълва той.   

Daily Mail посочва, че все още не е ясно, кой е убил Рита. Не е установена и причината за жестокостта.  

Белгийските власти са призовавали обществеността да предостави всякаква информация за Рита или за обстоятелствата около нейната смърт. 

Разбира се, има и други 21 жени жертви от кампанията на Интерпол, които все още не са идентифицирани. Досега Рита е първата идентифицирана жертва, въпреки че са получени 1250 сигнала за други случаи. Междувременно семейството на Рита планира да я върне у дома в Кардиф. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 2 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 2 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 3 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 12 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 12 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 14 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 15 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 15 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 15 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 16 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 16 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 17 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 17 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 17 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта