63

Н а годишнината от началото на руската инвазия в Украйна Общото събрание на ООН одобри необвързваща резолюция, с която призовава Русия да прекрати военните си действия в Украйна и да изтегли войските си. Общото събрание се превърна в най-важния орган на ООН, занимаващ се с Украйна, тъй като Съветът за сигурност, който е натоварен с поддържането на международния мир, е парализиран от правото на вето на Русия, посочва Асошиейтед прес.

Киев: Русия засилва военните действия

Почти година след началото на войната на Русия в Украйна съпричастността на европейците към украинците не отслабва, сочат данни от проучване на "Евробарометър", представени вчера от Европейската комисия. Отчита се, че това важи и за подкрепата за действията, предприети в помощ на Украйна и украинците. Държавите от ЕС обаче не успяха да се споразумеят за нов пакет санкции срещу Русия, който трябваше на влезе в сила за първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на четири дипломатически източника в Брюксел. Според източниците преговорите продължават.

Най-лошият сценарий за Русия след войната

На фона на нестихващата битка на дипломатическия фронт официални представители от САЩ са казали на украинските лидери, че Украйна е изправена пред критичен момент, ако иска да промени траекторията на войната и са увеличили натиска върху Киев да постигне значителни успехи на бойното поле, съобщи в. "Вашингтон пост". Въпреки обещанията да подкрепят Украйна "колкото е необходимо", служителите на Байдън твърдят, че неотдавнашните пакети с помощи от Конгреса и американските съюзници представляват най-добрия шанс за Киев да промени решително хода на войната. Много консерватори в ръководената от републиканците Камара на представителите обещават да оттеглят подкрепата и не е ясно колко още ще продължи апетитът на Европа за финансиране на военните действия.

Година след началото на руската инвазия в Украйна - ключови моменти от войната

"Ще продължим да се опитваме да им дадем да разберат, че не можем да правим всичко и завинаги", каза един от висшите служители на администрацията, визирайки украинските лидери. Служителят, говорил при условие за анонимност, добави, че администрацията е "много твърдо убедена", че ще бъде трудно да продължи да получава същото ниво на сигурност и икономическа помощ от Конгреса. "Колкото е необходимо" се отнася до размера на конфликта", добави служителят. "Това не се отнася до размера на помощта", предупреди обаче той.

НАТО потвърди "неизменната си подкрепа" за Украйна

Високопоставен служител на администрацията на Байдън заяви, че тя ще продължи да иска толкова средства, колкото смята, че са необходими на Украйна - както е правила през целия период на войната - но че няма гаранции, че Конгресът ще одобри тези искания. Републиканците поеха контрола над Камарата на представителите през януари и макар че мнозина ключови законодатели изразиха подкрепа за продължаване на финансирането, дясното крило на партията изрази скептицизъм или противопоставяне на отпускането на повече пари за войната.

С нови санкции за Москва: САЩ отбеляза годишнината от руското нахлуване в Украйна

През последните месеци нито една от страните не успява да вземе надмощие във войната в Източна Украйна. Служители на Байдън смятат, че критичният момент ще настъпи тази пролет, когато се очаква Русия да започне офанзива, а Украйна да предприеме контраофанзива в опит да си върне загубените територии.

Смразяващите думи на Путин, които промениха света

Посланието, че следващите няколко месеца ще са от критично значение, вече е било предаден на Киев в прав текст от високопоставени служители на Байдън - включително от заместник-съветника по националната сигурност Джон Финер, заместник-държавния секретар Уенди Шърман и заместник-министъра на отбраната Колин Кал, които посетиха Украйна миналия месец.

Войната в Украйна: Смъртта ги връхлетя от небето

В същото време Байдън и неговите помощници се стремят да избегнат всякакви признаци на отстъпление или отслабване на решимостта на западните съюзници, надявайки се да дадат знак на руския президент Владимир Путин, че подкрепата за Украйна не намалява. Някои анализатори обаче предупреждават, че нито Русия, нито Украйна могат да извоюват решаващо военно предимство в обозримо бъдеще.

Украински генерал: Според мен наближаваме края на войната

"Имам чувството, че играем за дълга война", каза Андреа Кендъл-Тейлър, директор на Програмата за трансатлантическа сигурност в Центъра за нова американска сигурност. "Мисля, че това противоречи на надеждите на толкова много хора, че всъщност се опитваме да помогнем на Украйна да спечели във военно отношение", добави тя.

Радев: Как ще изглежда Европа след края на войната в Украйна

Байдън и неговите съветници твърдят, че са решени да подкрепят Украйна възможно най-дълго и най-пълно. Но те предупреждават, че политическият път ще стане по-труден, след като Украйна изчерпи настоящия отпуснат от Конгреса пакет, което може да се случи още това лято.

Медведев: Русия ще изчезне, ако не спечели в Украйна

Откритите дискусии в Киев миналия месец отразиха усилията на администрацията на Байдън да приведе целите на Украйна в съответствие с това, което Западът може да подкрепи. Според запознати с дискусиите лица не винаги е било лесно да се постигне съгласие с Украйна.

Медведев: Загубата на ядрена сила може да предизвика ядрен конфликт

В продължение на месеци Украйна е изразходвала значителни ресурси и жива сила в защита на Бахмут в източната част на Донбас. Американски военни анализатори твърдят, че е нереалистично едновременно да се защитава Бахмут и да се започне пролетна контраофанзива за отвоюване на украинска територия, която САЩ смятат за по-важна. Зеленски обаче придава символично значение на Бахмут, твърдят двама високопоставени представители на администрацията, и украинският президент смята, че загубата на града би била удар по украинския боен дух.

Кремъл: Колкото по-скоро Украйна приеме исканията ни, толкова по-скоро може да приключи конфликтът

Американски официални представители заявиха, че уважават факта, че Зеленски знае как най-добре да сплоти страната си, но изразяват опасения, че ако Украйна продължи да се сражава навсякъде, където Русия изпрати войски, това ще работи в полза на Москва. Вместо това те призовават Киев да даде приоритет на подготовката и изпълнението на пролетната контраофанзива, особено докато САЩ и Европа обучават украинските бойци как да си служат с някои от по-сложните оръжия, които са изпратили в Украйна.

Подоляк: Москва може да прибегне до политически убийства в страни, които иска да дестабилизира

ски убийства в страни, които иска да дестабилизира"Като цяло мнението ни е, че те трябва да отделят достатъчно време, за да могат да се възползват от това, което сме осигурили като материали и обучение", заяви високопоставен служител на администрацията. Ако Русия превземе Бахмут, каза служителят, това "няма да доведе до някаква значителна стратегическа промяна на бойното поле. Руснаците ще се опитат да я обявят за такава, но това е точка на картата, за която те са изразходвали изключително много кръв и средства", добави той.

Украйна: Време е да спрем да се страхуваме от Путин

Зеленски многократно отправя и призиви за военна кампания за отвоюване на цялата окупирана от Русия Украйна, включително Крим - полуостровът, който Русия анексира през 2014 година. Миналия месец съветникът на Зеленски Андрий Ермак повтори, че победата срещу Русия означава възстановяване на международно признатите граници на Украйна, "включително Донбас и Крим". Всичко по-малко е "абсолютно неприемливо", каза той на Световния икономически форум в Давос.

Тези оръжия променят напълно войната на Украйна

Представители на американското разузнаване обаче са стигнали до заключението, че превземането на силно укрепения Крим е извън възможностите на украинската армия в момента, твърдят запознати с въпроса американски служители. Тази отрезвяваща оценка е била повторена пред множество комисии на Капитолийския хълм през последните няколко седмици.

Пълен отчет на Пентагона за войната в Украйна: Анемия

Това несъответствие между целите и способностите е породило опасения в Европа, че конфликтът в Украйна ще продължи безкрайно, като ще натовари Запада, който се бори и с други предизвикателства, включително упорито високата инфлация и нестабилните цени на енергията.

Полша: Нашите танкове "Леопард" вече са в Украйна

На този фон съветниците на Байдън твърдят, че следват най-добрия курс на действие: да дадат възможност на Украйна да си върне колкото се може повече територия през следващите месеци, преди да седне на масата за преговори с Путин.

Скептиците обаче се опасяват, че времето не е на страната на Украйна, тъй като Русия е разположила стотици хиляди нови войници на бойното поле, включително затворници, преди очакваната пролетна офанзива.

Украйна призовава за танкове "Леопард": Кои страни в НАТО притежават

Според оценки на западни и украински разузнавателни служби в момента Русия разполага с над 300 000 военнослужещи в Украйна, в сравнение със 150 000 в началото на инвазията, като тя планира да добави още стотици хиляди. При руска офанзива през пролетта тези сили може да навлязат през границата с Беларус и да прекъснат линиите за снабдяване в Западна Украйна, които Киев използва, за да подсили армията си.

Германия: Батальоните с танкове "Леопард 2" за Украйна би трябвало скоро да бъдат сформирани

Дори опитни военни експерти обаче виждат широк спектър от възможни резултати през следващите месеци, което подчертава колко несигурна е ситуацията.

Песков: Американските танкове ще "изгорят" в Украйна

"Не е ясно как ще завърши това. Дали ще завърши със споразумение чрез преговори? Дали ще се проточи и ще видим някаква версия на замразените конфликти, които наблюдаваме на други места?", смята Сет Джоунс, директор на Програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания. "В момента има достатъчна подкрепа и украинците са готови да се бият, така че има силна логика на Украйна да бъде предоставено колкото се може повече", коментира Джоунс. "Колко дълго това може да продължи е отворен въпрос", заключава той.

Коментари 63
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

63 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Задържаха над 6500 контрабандни кутии с цигари на &quot;Капитан Андреево&quot;</p>

Задържаха над 6500 контрабандни кутии с цигари на "Капитан Андреево"

България Преди 1 час

Акцизните стоки са установени при съвместни действия от службите

Сливенска митрополия

В Сливен днес избират нов митрополит

България Преди 1 час

Кандидатите за поста са шестима

<p>Бдение в София тази вечер в подкрепа на засегнатите от ХИВ/СПИН</p>

Бдение в София тази вечер в подкрепа на засегнатите от ХИВ/СПИН

България Преди 3 часа

Вижте къде и в колко часа в столицата ще се състои инициативата

<p>Филм за създаден с изкуствен интелект Путин провокира небивал интерес в Кан&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Филм за създаден с изкуствен интелект Путин провокира небивал интерес в Кан (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Трейлърът започва с руския лидер на пода в... памперси

д

Мегън Маркъл - най-нехаресваната знаменитост

Любопитно Преди 3 часа

Вижте кои са другите "печеливши" в класацията

<p>Изключването на усещането за допир може да причини болка</p>

Изключването на усещането за допир може да причини болка

Любопитно Преди 4 часа

Приблизително един на всеки пет възрастни в САЩ изпитва болка, която продължава безспирно месеци наред

<p>Google обяви куп нови функции за AI и&nbsp;Android</p>

Google внедрява повече AI и в Android

Технологии Преди 4 часа

Умните алгоритми постепенно ще преобразят и мобилната платформа

<p>До 26&deg; в неделя, но какво време ни очаква?</p>

До 26° в неделя, но какво време ни очаква?

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 13 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 14 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 14 часа

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 14 часа

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

България Преди 15 часа

Задържани за разпити твърдят, че униформените са издевателствали над тях

<p>Полша: Това ще направи границата непробиваема за потенциален враг</p>

Полша укрепва границата си с Русия и Беларус

Свят Преди 15 часа

Полша е верен съюзник на Украйна в отбранителната й война срещу руската инвазия

<p>Ричард Гиър: Този филм резонира със собственото ми емоционално пътуване (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Ричард Гиър: "О, Канада" резонира със собственото ми емоционално пътуване

Любопитно Преди 15 часа

Актьорът казва, че се е върнал към чувствата, които е изпитвал след смъртта на баща си