63

Н а годишнината от началото на руската инвазия в Украйна Общото събрание на ООН одобри необвързваща резолюция, с която призовава Русия да прекрати военните си действия в Украйна и да изтегли войските си. Общото събрание се превърна в най-важния орган на ООН, занимаващ се с Украйна, тъй като Съветът за сигурност, който е натоварен с поддържането на международния мир, е парализиран от правото на вето на Русия, посочва Асошиейтед прес.

Киев: Русия засилва военните действия

Почти година след началото на войната на Русия в Украйна съпричастността на европейците към украинците не отслабва, сочат данни от проучване на "Евробарометър", представени вчера от Европейската комисия. Отчита се, че това важи и за подкрепата за действията, предприети в помощ на Украйна и украинците. Държавите от ЕС обаче не успяха да се споразумеят за нов пакет санкции срещу Русия, който трябваше на влезе в сила за първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на четири дипломатически източника в Брюксел. Според източниците преговорите продължават.

Най-лошият сценарий за Русия след войната

На фона на нестихващата битка на дипломатическия фронт официални представители от САЩ са казали на украинските лидери, че Украйна е изправена пред критичен момент, ако иска да промени траекторията на войната и са увеличили натиска върху Киев да постигне значителни успехи на бойното поле, съобщи в. "Вашингтон пост". Въпреки обещанията да подкрепят Украйна "колкото е необходимо", служителите на Байдън твърдят, че неотдавнашните пакети с помощи от Конгреса и американските съюзници представляват най-добрия шанс за Киев да промени решително хода на войната. Много консерватори в ръководената от републиканците Камара на представителите обещават да оттеглят подкрепата и не е ясно колко още ще продължи апетитът на Европа за финансиране на военните действия.

Година след началото на руската инвазия в Украйна - ключови моменти от войната

"Ще продължим да се опитваме да им дадем да разберат, че не можем да правим всичко и завинаги", каза един от висшите служители на администрацията, визирайки украинските лидери. Служителят, говорил при условие за анонимност, добави, че администрацията е "много твърдо убедена", че ще бъде трудно да продължи да получава същото ниво на сигурност и икономическа помощ от Конгреса. "Колкото е необходимо" се отнася до размера на конфликта", добави служителят. "Това не се отнася до размера на помощта", предупреди обаче той.

НАТО потвърди "неизменната си подкрепа" за Украйна

Високопоставен служител на администрацията на Байдън заяви, че тя ще продължи да иска толкова средства, колкото смята, че са необходими на Украйна - както е правила през целия период на войната - но че няма гаранции, че Конгресът ще одобри тези искания. Републиканците поеха контрола над Камарата на представителите през януари и макар че мнозина ключови законодатели изразиха подкрепа за продължаване на финансирането, дясното крило на партията изрази скептицизъм или противопоставяне на отпускането на повече пари за войната.

С нови санкции за Москва: САЩ отбеляза годишнината от руското нахлуване в Украйна

През последните месеци нито една от страните не успява да вземе надмощие във войната в Източна Украйна. Служители на Байдън смятат, че критичният момент ще настъпи тази пролет, когато се очаква Русия да започне офанзива, а Украйна да предприеме контраофанзива в опит да си върне загубените територии.

Смразяващите думи на Путин, които промениха света

Посланието, че следващите няколко месеца ще са от критично значение, вече е било предаден на Киев в прав текст от високопоставени служители на Байдън - включително от заместник-съветника по националната сигурност Джон Финер, заместник-държавния секретар Уенди Шърман и заместник-министъра на отбраната Колин Кал, които посетиха Украйна миналия месец.

Войната в Украйна: Смъртта ги връхлетя от небето

В същото време Байдън и неговите помощници се стремят да избегнат всякакви признаци на отстъпление или отслабване на решимостта на западните съюзници, надявайки се да дадат знак на руския президент Владимир Путин, че подкрепата за Украйна не намалява. Някои анализатори обаче предупреждават, че нито Русия, нито Украйна могат да извоюват решаващо военно предимство в обозримо бъдеще.

Украински генерал: Според мен наближаваме края на войната

"Имам чувството, че играем за дълга война", каза Андреа Кендъл-Тейлър, директор на Програмата за трансатлантическа сигурност в Центъра за нова американска сигурност. "Мисля, че това противоречи на надеждите на толкова много хора, че всъщност се опитваме да помогнем на Украйна да спечели във военно отношение", добави тя.

Радев: Как ще изглежда Европа след края на войната в Украйна

Байдън и неговите съветници твърдят, че са решени да подкрепят Украйна възможно най-дълго и най-пълно. Но те предупреждават, че политическият път ще стане по-труден, след като Украйна изчерпи настоящия отпуснат от Конгреса пакет, което може да се случи още това лято.

Медведев: Русия ще изчезне, ако не спечели в Украйна

Откритите дискусии в Киев миналия месец отразиха усилията на администрацията на Байдън да приведе целите на Украйна в съответствие с това, което Западът може да подкрепи. Според запознати с дискусиите лица не винаги е било лесно да се постигне съгласие с Украйна.

Медведев: Загубата на ядрена сила може да предизвика ядрен конфликт

В продължение на месеци Украйна е изразходвала значителни ресурси и жива сила в защита на Бахмут в източната част на Донбас. Американски военни анализатори твърдят, че е нереалистично едновременно да се защитава Бахмут и да се започне пролетна контраофанзива за отвоюване на украинска територия, която САЩ смятат за по-важна. Зеленски обаче придава символично значение на Бахмут, твърдят двама високопоставени представители на администрацията, и украинският президент смята, че загубата на града би била удар по украинския боен дух.

Кремъл: Колкото по-скоро Украйна приеме исканията ни, толкова по-скоро може да приключи конфликтът

Американски официални представители заявиха, че уважават факта, че Зеленски знае как най-добре да сплоти страната си, но изразяват опасения, че ако Украйна продължи да се сражава навсякъде, където Русия изпрати войски, това ще работи в полза на Москва. Вместо това те призовават Киев да даде приоритет на подготовката и изпълнението на пролетната контраофанзива, особено докато САЩ и Европа обучават украинските бойци как да си служат с някои от по-сложните оръжия, които са изпратили в Украйна.

Подоляк: Москва може да прибегне до политически убийства в страни, които иска да дестабилизира

ски убийства в страни, които иска да дестабилизира"Като цяло мнението ни е, че те трябва да отделят достатъчно време, за да могат да се възползват от това, което сме осигурили като материали и обучение", заяви високопоставен служител на администрацията. Ако Русия превземе Бахмут, каза служителят, това "няма да доведе до някаква значителна стратегическа промяна на бойното поле. Руснаците ще се опитат да я обявят за такава, но това е точка на картата, за която те са изразходвали изключително много кръв и средства", добави той.

Украйна: Време е да спрем да се страхуваме от Путин

Зеленски многократно отправя и призиви за военна кампания за отвоюване на цялата окупирана от Русия Украйна, включително Крим - полуостровът, който Русия анексира през 2014 година. Миналия месец съветникът на Зеленски Андрий Ермак повтори, че победата срещу Русия означава възстановяване на международно признатите граници на Украйна, "включително Донбас и Крим". Всичко по-малко е "абсолютно неприемливо", каза той на Световния икономически форум в Давос.

Тези оръжия променят напълно войната на Украйна

Представители на американското разузнаване обаче са стигнали до заключението, че превземането на силно укрепения Крим е извън възможностите на украинската армия в момента, твърдят запознати с въпроса американски служители. Тази отрезвяваща оценка е била повторена пред множество комисии на Капитолийския хълм през последните няколко седмици.

Пълен отчет на Пентагона за войната в Украйна: Анемия

Това несъответствие между целите и способностите е породило опасения в Европа, че конфликтът в Украйна ще продължи безкрайно, като ще натовари Запада, който се бори и с други предизвикателства, включително упорито високата инфлация и нестабилните цени на енергията.

Полша: Нашите танкове "Леопард" вече са в Украйна

На този фон съветниците на Байдън твърдят, че следват най-добрия курс на действие: да дадат възможност на Украйна да си върне колкото се може повече територия през следващите месеци, преди да седне на масата за преговори с Путин.

Скептиците обаче се опасяват, че времето не е на страната на Украйна, тъй като Русия е разположила стотици хиляди нови войници на бойното поле, включително затворници, преди очакваната пролетна офанзива.

Украйна призовава за танкове "Леопард": Кои страни в НАТО притежават

Според оценки на западни и украински разузнавателни служби в момента Русия разполага с над 300 000 военнослужещи в Украйна, в сравнение със 150 000 в началото на инвазията, като тя планира да добави още стотици хиляди. При руска офанзива през пролетта тези сили може да навлязат през границата с Беларус и да прекъснат линиите за снабдяване в Западна Украйна, които Киев използва, за да подсили армията си.

Германия: Батальоните с танкове "Леопард 2" за Украйна би трябвало скоро да бъдат сформирани

Дори опитни военни експерти обаче виждат широк спектър от възможни резултати през следващите месеци, което подчертава колко несигурна е ситуацията.

Песков: Американските танкове ще "изгорят" в Украйна

"Не е ясно как ще завърши това. Дали ще завърши със споразумение чрез преговори? Дали ще се проточи и ще видим някаква версия на замразените конфликти, които наблюдаваме на други места?", смята Сет Джоунс, директор на Програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания. "В момента има достатъчна подкрепа и украинците са готови да се бият, така че има силна логика на Украйна да бъде предоставено колкото се може повече", коментира Джоунс. "Колко дълго това може да продължи е отворен въпрос", заключава той.

Коментари 63
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

63 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 20 минути

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 36 минути

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 11 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 11 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 12 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 13 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 13 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 14 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 14 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 14 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 14 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 14 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 15 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 15 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 15 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 16 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen