24

Т ази седмица се навършиха 10 години от идването на власт на Ким Чен-ун, трето поколение от семейството, управляващо Корейската народнодемократична република (КНДР) от създаването ѝ през 1948 г.

Младият Ким пое ръководството на страната след внезапната смърт на баща си Ким Чен-ир, починал на 17 декември 2011 г. от сърдечен удар. За кончината на 69-годишния си вожд обаче севернокорейците научават два дни по-късно от специално съобщение по държавната телевизия.

Името на Ким Чен-ун оглавява списъка на Националния траурен комитет. Държавните медии го наричат "велик наследник". На 30 декември той е назначен за върховен главнокомандващ въоръжени сили на страната, наброяващи 1,2 милиона души. Това е първият висш пост, който Ким Чен-ун получава след смъртта на баща си, но през последвалите месеци той поема ръководството и на други ключови органи като Корейската трудова партия и Националния комитет на отбраната. На 13 април 2012 г. 28-годишният тогава Ким става първи председател на Комитета на отбраната, тоест висш ръководител на КНДР, а от 29 юни 2016 г. е председател на Държавния съвет.

Ким Чен-ун посети града - "социалистическа утопия"

Разбира се, възходът на третия и най-малък син на Ким Чен-ир във властта е подготвен предварително. През септември 2010 г., когато за първи път името му се споменава публично, държавните медии съобщават, че Ким Чен-ун, тогава на 26 години, е произведен в генерал с четири звезди. Месец по-късно следва и първата му публична появява - на военен парад, на който седи до баща си, усмихва се, ръкопляска и помахва на множеството.

Смятан първоначално за неопитен, Ким бързо проявява безмилостна амбиция за укрепване на властта си, извършвайки чистка на потенциалните съперници, включително близки родственици. През юли 2012 г. той уволнява началника на генералния щаб на армията Ри Йон-хо от всички висши постове, които заема, а към година и половина по-късно влиятелният му чичо, заместник-председател на Комитета на отбраната и някога негов наставник Джан Сон-тхек е екзекутиран по обвинения в държавна измяна, корупция и други престъпления. През май 2015 г. южнокорейското разузнаване съобщи, че месец по-рано Ким Чен-ун е наредил екзекуцията на министъра на отбраната Хьон Йон-чол с противовъздушно оръдие, тъй като се оплаквал от него и бил заспал по време на събрание, председателствано от Ким.

През февруари 2017 г. на летището в малайзийската столица Куала Лумпур е убит полубратът на севернокорейския лидер - Ким Йон-нам. Той е отровен с нервнопаралитично вещество, за което са арестувани две азиатки. Според южнокорейското разузнаване нападението е наредено от севернокорейските власти, макар те да отричат това.

Ким Чен-ун откри нов град – „въплъщение на модерната цивилизация”

За 10 години Ким Чен-ун се превърна в един от най-опитните ръководители на планетата и според анализатори може да отправя предизвикателства към Запада години наред и в бъдеще. За разлика от редица свои колеги той не е застрашен нито от избори, нито от ограничаване на мандатите. Освен това е млад и ако здравето му позволява, може да остане на поста си още десетилетия.

Въз основа на досегашните му действия някои експерти прогнозират, че политиката му, залагаща на изолацията и развиването на ядрената технология, ще го нареди сред най-могъщите фигури на международната дипломатическа сцена. Докато "разчистваше терена" от възможни съперници за властта, Ким осъществи четири ядрени опита и пробно изстрелване на балистични ракети, способни да достигнат всяка точка от континенталната територия на САЩ, пренебрегвайки все по-строгите санкции, налагани на страната му от Съвета за сигурност на ООН. Той не може да нахрани народа, но е в състояние да поддържа политическия си режим благодарение на оръжията си. За Ким това е по-важно, отбелязва анализаторът от "Ранд корпорейшън" Су Ким, цитиран от Франс прес.

Полковник от Северна Корея – от лоялен комунист до предател

В продължение на месеци той използваше жлъчна риторика срещу тогавашния американски президент Доналд Тръмп, пораждайки опасения от въоръжен конфликт на Корейския полуостров. После обяви севернокорейския ядрен арсенал за попълнен и поиска да влезе в контакт с другите сили. С посредничеството на южнокорейския президент Мун Дже-ин през 2018 г. Ким Чен-ун стана първият севернокорейски лидер, срещнал се с действащ американски президент. Според Су Ким срещата му с Тръмп в Сингапур е била възможна до голяма степен поради ядрения арсенал на Пхенян. На една-единствена среща младият Ким успя да очарова американския бизнесмен, който е с близо 40 години по-възрастен.

Тръмп внезапно взе да хвали тяхната "специална връзка" и споменаваше дори думата "любов", говорейки за този, когото до неотдавна наричаше "човечето ракета". Същата година Ким разговаря с южнокорейския президент по време на организирана от двете страни разходка и се срещна няколко пъти с китайския президент Си Цзинпин, главен поддръжник на Северна Корея. От жесток диктатор, който управлява ядрен арсенал и концлагери, той се превърна в реформатор, склонен да желае мир и дори ядрено разоръжаване, отбеляза преподавателят кореист в университета "Тафтс" Сун-юн И.

Поразителни снимки на живота в Северна Корея

Втората среща на Ким с Тръмп, в Ханой, "се препъна" във въпроса за смекчаването на санкциите срещу КНДР и това, което е готов да предложи Пхенян в замяна. Имаше и трета среща, в демилитаризираната зона между двете Кореи, но тя не допринесе за излизане от задънената улица.

Как преминава денят на един севернокореец?

Някои дипломати и експерти смятат, че Ким Чен-ун никога не е имал намерение да се откаже напълно от ядреното оръжие, за което са похарчени много пари и което до голяма степен е причината за поставянето на Пхенян в изолация. Нещо повече, те предполагат, че Северна Корея възнамерява да продължи да развива този арсенал.

В икономически план Северна Корея е на дъното на международната скала, но с ядрения си арсенал тя е способна да упражнява влияние върху две световни сили - САЩ и Китай. Бих определил това като значителен успех за Пхенян, каза Пак Вон-гон, специалист по Северна Корея и преподавател в университета "Еуха Уоманс" в Сеул.

CNN: Разходка из "най-страшното място на света"

Поразителни снимки показват живота в Северна Корея

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

Свят Преди 1 минута

Резолюцията получи 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържал се“.

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

България Преди 7 минути

Пострадалият е с химическо изгаряне и травма на таза

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 3 часа

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Технологии Преди 3 часа

Телекомът предлага страхотни смарт телевизори на цени от 9,98 лв. на месец без оскъпяване

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

България Преди 3 часа

Той оставил жертвата да лежи на земята и си тръгнал

Дъжд от месо

Голямата мистерия: Денят, в който над Кентъки валя дъжд от месо (ВИДЕО)

Любопитно Преди 4 часа

На такова явление едва ли някога сте били свидетели

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Технологии Преди 4 часа

Специалната версия на умния часовник е направена за ценителите

Мениджър е принуден да разкрие истинската си самоличност в „Шеф под прикритие“

Мениджър е принуден да разкрие истинската си самоличност в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 5 часа

Каква е причината – не пропускайте да разберете този петък от 22:00 ч. по NOVA

ц

Руски шпиони са се опитали да проникнат през границата в Харковска област

Свят Преди 6 часа

Това е станало на фона на засилен обстрел на град Вовчанск

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

България Преди 6 часа

Причината за това са големите закъснения на влаковете от последните дни

ж

Заработи първата за България и региона водородна зарядна станция (СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Благодарение на нея се поставя началото на водородната електрическа мобилност в страната

е

Как се различават работните навици на Gen Z, милениелите и Gen Х

Любопитно Преди 7 часа

Важните въпроси са: кой е по-успешен и кой е по-надежден като служител

Повишението на пенсиите от 1 юли може да е с по-малко от 11%

Повишението на пенсиите от 1 юли може да е с по-малко от 11%

България Преди 7 часа

Причината за това е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети

Да бъдеш звезда! Ето как са открити любимите ни знаменитости

Да бъдеш звезда! Ето как са открити любимите ни знаменитости

Любопитно Преди 7 часа

Някои щастливи знаменитости бяха на точното място в точното време

<p>Стоянов: МВР не е агенция за недвижими имоти</p>

Калин Стоянов: МВР не е агенция за недвижими имоти, паркингите са ангажимент на СО

България Преди 7 часа

Аз съм "за" да бъдат изградени велоалеи в столицата, каза служебният министър на вътрешните работи

Слънчево изригване

Най-силната магнитна буря в последните 20 години удря Земята до часове

Свят Преди 7 часа

Интензитетът на изригването ще е толкова сериозен, че е възможно да видим Полярното сияние от България