32

С тарите навици за потайност, не напускат Ким Кук-сонг. Той прекарва 30 години, проправяйки си път до върховете на мощните шпионски агенции на Северна Корея. Те са „очите, ушите и мозъкът на Върховния лидер“, казва той.

Ким Кук-сонг твърди, че е пазел тайните на лидерите на КНДР, изпращал е убийци да ликвидират критиците им и дори изградил нелегална лаборатория за наркотици, за да помогне за набирането на средства за революционна дейност.

Тревога в Северна Корея: Ким е отслабнал

Сега бившият полковник се съгласява да разкаже историята си пред Би Би Си (BBC).

За първи път висш военен от Пхенян от такъв ранг се съгласява да даде интервю

за голяма медия. А г-н Ким е бил „най-червеният от червените“, казва той самият в интервюто. Лоялен комунистически служител.

Но рангът и лоялността не гарантират безопасност в Северна Корея. Трябвало е да избяга, за да спаси живота си през 2014 г. и оттогава живее в Сеул и работи за разузнаването на Южна Корея.

Поразителни снимки на живота в Северна Корея

Той разказва, че севернокорейско ръководство, отчаяно прави пари по всякакъв възможен начин, от сделки с наркотици до продажба на оръжия в Близкия изток и Африка. Той разказва, че шпионските и кибер мрежите на КНДР могат да достигнат до всяка точка от света.

Ким призна: Ситуацията в КНДР никога не е била толкова тежка

BBC уточнява, че не може независимо да провери твърденията му, но са успели да проверят самоличността му и, където е възможно, намерили доказателства, потвърждаващи неговите твърдения. От медията се свързали с посолството на Северна Корея в Лондон и с мисията в Ню Йорк за изявление, но досега не са получили отговор.

Източник: iStock/GettyImages

„Оперативна група за тероризъм“

Последните няколко години на Ким Кук-сонг в най-високото разузнавателно звено на Северна Корея предлагат известна представа за ранната кариера на настоящия лидер на страната Ким Чен-ун. Той рисува картина на млад мъж, който иска да се докаже като „воин“.

Северна Корея създаде нова шпионска агенция, наречена Главно разузнавателно бюро през 2009 г., точно когато Ким Чен-ун се подготвяше да наследи баща си, претърпял инсулт. Началник на бюрото беше Ким Йонг-чол, който остава един от най-доверените помощници на севернокорейския лидер.

Полковникът казва, че през май 2009 г. по командната верига е слязла заповед за формиране на „група за тероризъм“, която да убие бивш служител на Северна Корея, който е избягал на юг. „За Ким Чен-ун това беше акт, с който да удовлетвори Върховния лидер (баща му)“, казва г-н Ким. „Беше създадена  „Терористична сила“, която да убие тайно Хуанг Джан-йоп. Аз лично ръководих изпълнението на задачата“, обяснява той.

Дипломати напускат Северна Корея, посолства затварят врати

 Хуанг Джан-йоп някога е бил един от най-влиятелните служители в КНДР. Той беше ключов архитект на политиката на Северна Корея. Дезертирането му на юг през 1997 г. така и не беше простено. Щом отиде в Сеул той стана изключително критичен към режима на Севера и семейство Ким искаше отмъщение. Но опитът за убийство се объркал. Двама майори на севернокорейската армия все още излежават 10-годишни присъди в Сеул за заговора. Пхенян продължава да отрича, да е замесен и твърди, че самата Южна Корея е организирала опита за покушение.

CNN: Разходка из "най-страшното място на света"

Полковник Ким обаче разказва друго. „В Северна Корея тероризмът беше политически инструмент, който на най-високо ниво да защитава достойнството на Ким Чен-ир и Ким Чен-ун. Беше подарък, с който наследника да демонстрира лоялността си към неговия велик лидер“, споделя полковникът.

„Шпионин в Синята къща“

Източник: Thinkstock/Guliver

Полковник Ким казва, че една от отговорностите му на Север е била разработването на стратегии за справяне с Южна Корея. Целта беше „политическо подчинение“. Това включва очи и уши на място. „Имало е много случаи, в които съм изпращал шпиони в Южна Корея и съм извършвал оперативни мисии чрез тях. Много такива случаи е имало“, твърди той. И макар, че не уточнява, дава доста любопитен пример.

Ким призна: Ситуацията в КНДР никога не е била толкова тежка

„Имаше един случай, когато агент на Северна Корея беше изпратен и работеше в президентството в Южна Корея, след което се върна безопасно на Север. Това беше в началото на 90-те години на миналия век. След като работи за Синята къща (президентския офис в Южна Корея) 5-6 години, той се върна у дома и работи в Свързочен център 314 на Работническата партия. Мога да ви кажа, че севернокорейски оперативни работници играят активна роля в различни обществени организации, както и във важни институции в Северна Корея“, разказва той.

BBC подчертава, че няма как това твърдение да бъде подкрепено с доказателства.

От 2017 г. арестуваните за шпионаж севернокорейци в Южна Корея намаляват драстично, след като Северът се обръща към новите технологии, за сметка на старомодните класически шпиони, за събиране на разузнавателна информация. Северна Корея може да е една от най-бедните и най-изолираните страни в света, но и други високопоставени дезертьори предупреждават, че

Пхенян е създал армия от 6000 квалифицирани хакери.

Ким Чен-ун призна за провал на икономическата си политика

Според г-н Ким, предишният лидер на Северна Корея Ким Чен-ир е разпоредил обучението на нов персонал през 80-те години на миналия век „за подготовка за кибервойна“. „Университетът Моранбонг избира най-добрите ученици от цялата страна и ги обучава за шест години, през които получават специално образование“, казва той.

Източник: iStock/GettyImages

Полковник Ким казва, че това звено е познато като Свързочен център 414. „Ние го наричахме информационния център на Ким Чен-ир“, казва той и твърди, че центърът има директна телефонна връзка с Върховния лидер на Северна Корея.

Наркотици за пари

Ким Чен-ун наскоро обяви, че страната отново е изправена пред „криза“ и през април призова хората си да се подготвят за поредния „труден поход“ - фраза, която описва катастрофалния глад през 90-те години на миналия век, при Ким Чен-ир. Тогава полковник Ким работел в оперативния отдел и му било наредено да събере „революционни средства“ за Върховния лидер. Това, казва той, означавало търговия с наркотици. „Производството на наркотици в Северна Корея на Ким Чен-ир достигна своя връх през трудния март“, казва той. „По това време Оперативният отдел вече нямаше революционните средства за Върховния лидер“.

„След като задачата ми беше възложена, доведох трима чужденци в Северна Корея, изградих производствена база и произвеждах наркотици. Това бяха метамфетамини. След това го обръщахме в долари, за да го представим на Ким Чен-ир“. Разказът му за търговия с наркотици по това време е правдоподобен. Северна Корея има дълга история на производство на наркотици – предимно хероин и опиум. А къде отиваха парите от наркотиците?

Севернокореец плува 6 ч. до Юга, незабелязан от военните

„За да ме разберете правилно –

всички пари в Северна Корея принадлежат на лидера на Северна Корея.

С тези пари той строеше вили, купуваше коли, храна, купуваше си дрехи и се наслаждаваше на луксозен начин на живот“.

Друг източник на приходи, според полковник Ким, идва от незаконни продажби на оръжие за Иран, управлявани от оперативния отдел. „Имаше специални подводници, полупотопяеми. Северна Корея беше много добра в изграждането на модерно оборудване като това“, казва той. Това може да е част от севернокорейската пропаганда, тъй като подводниците на страната имат шумни дизелови двигатели. Но полковникът твърди, че сделките били толкова успешни, че представителят на Северна Корея в Иран се похвалил, че е извикал иранците в басейна си, за да правят бизнес.

Ким Чен-ун
Ким Чен-ун Източник: БТА

„От лоялен служител до предател“

Полковник Ким води привилегирован живот в Северна Корея. Даден му е Мерцедес-Бенц от лелята на Ким Чен-ун и му е разрешено да пътува свободно в чужбина, за да събира пари за севернокорейския лидер. Той казва, че е продавал редки метали и въглища, за да събере милиони в брой, които да бъдат върнати в страната с куфар.

Поразителни снимки показват живота в Северна Корея

В обедняла държава, където милиони хора се борят с недостиг на храна, това е живот, който малцина могат да си представят, камо ли да живеят. Мощните политически връзки на Ким чрез брака му му позволяват да се движи между различни разузнавателни агенции. Но същите тези връзки излагат него и семейството му на опасност.

Малко, след като наследява властта от баща си, през 2011 г. Ким Чен-ун решава да разчисти около себе си и да ликвидира онези, които възприема като заплаха, включително собствения си чичо Джан Сонг-таек. Дълго време се говореше, че именно чичото е бил фактическият лидер на Северна Корея, тъй като здравето на Ким Чен-ир се влошавало все повече.

Според полковника името Джан е станало по-популярно от това на Ким Чен-ун. „Тогава почувствах, че Джан Сонг-таек няма да издържи дълго. Чувствах, че ще бъде прогонен в провинцията“. Но през декември 2013 г. държавните медии съобщиха, че Джан е бил екзекутиран.

„Бях повече от изненадан, това беше фатален удар и бях ужасен“,

казва полковник Ким. „Веднага почувствах, че животът ми е в опасност. Знаех, че вече не мога да съществувам в Северна Корея“. Той е в чужбина, когато прочита за екзекуцията във вестник и решава да направи план за бягство със семейството си в Южна Корея.

„Да изоставя страната си, където е гробът и и близките на предците ми и да избягам в Южна Корея, която по онова време за мен беше чужда земя, беше най-тежкото решение за мен, което ми причини дълбока скръб и емоционален стрес“, откровен е той.

На въпросът защо е решил да говори сега, полковник Ким отговаря: „Това е единственият дълг, който мога да изпълня. От сега нататък ще бъда по-активен, за да освободя моите северни братя от хватката на диктатурата и те да могат да се насладят на истинската свобода“.

В Южна Корея има повече от 30 000 дезертьори. Само малцина решават да говорят с медиите. Колкото по-известен сте, толкова по-голям е рискът за вас и вашето семейство.

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Еленската базилика – останки от някогашно величие

България Преди 1 час

Името на базиликата идва от местността „Еленска“, която още от дълбока древност е била светилище на тракийски племена

Рекордно много софтуерни проблеми през 2021 г.

Рекордно много софтуерни проблеми през 2021 г.

Технологии Преди 3 часа

Рисковете за киберсигурността стават все повече

Борис Джонсън

Великобритания стартира „План Б” срещу Омикрон

Теми в развитие Преди 11 часа

Премиерът Борис Джонсън обяви затягане на мерките заради новия щам, предизвикващ COVID-19

Австрия премахва локдауна, но само за ваксинираните

Австрия премахва локдауна, но само за ваксинираните

Теми в развитие Преди 12 часа

Ще се предприемат стъпки на отваряне, но при спазване на строги правила

Николай Стайков

Журналистът Николай Стайков бе награден от Държавния департамент на САЩ

България Преди 13 часа

Стайков е автор и съавтор в редица разследвания

Д-р Петров: Кацаров е виновен

Д-р Петров: Кацаров е виновен

България Преди 14 часа

Уволненият зам.-министър отправи обвинения към министъра на здравеопазването

България няма да променя позицията си за РС Македония и ЕС

България няма да променя позицията си за РС Македония и ЕС

България Преди 15 часа

Тази позиция на България ще бъде защитава по време на заседанието на Съвета „Общи въпроси“

СССР

Преди 30 години в една ловна хижа бе нанесен смъртоносният удар по СССР

Свят Преди 16 часа

"С един замах на перото те нанесоха смъртоносен удар на СССР"

.

Десетминутно тичане допринася за по-добро настроение и психично здраве

Любопитно Преди 17 часа

Десет минути тичане за по-добро настроение и психично здраве

Анди Гарсия

Уличен музикант свири мелодия от „Кръстникът” на Анди Гарсия в София

Любопитно Преди 17 часа

Случаен минувач разпознал холивудската звезда

<p>ООН: Насилствените инжекции никога не са били приемливи</p>

ООН: Принудителна ваксинация не трябва да има при никакви обстоятелства

Теми в развитие Преди 17 часа

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет е против задължителната ваксинация срешу COVID-19

БФС спря правата на рефера, задържан за АМ "Хемус"

БФС спря правата на рефера, задържан за АМ "Хемус"

България Преди 17 часа

От събраните до този момент данни е установено, че мъжът е участвал в създаването на мрежа от фирми

<p>&ldquo;Захариев Файт Тийм&rdquo; е големият победител в ПРОМЯНАТА 2021</p>

“Захариев Файт Тийм” е големият победител в ПРОМЯНАТА 2021

България Преди 17 часа

Победителят спечели 30 000 лв., които ще бъдат вложени в създаването на адаптирани фитнес зали за деца с увреждания в цялата страна

ДНСК сезира ВАП за незаконни действия на главния архитект на София

ДНСК сезира ВАП за незаконни действия на главния архитект на София

България Преди 17 часа

Повод за проверката е искане на Агенция „Пътна инфраструктура“

<p>Нови данни, колко ефективна е &bdquo;Пфайзер&rdquo; срещу Омикрон</p>

Нови данни, колко ефективна е ваксината на „Пфайзер” срещу Омикрон

Теми в развитие Преди 18 часа

Трета бустерна доза от ваксината на "Пфайзер" вероятно ще помага срещу заразяване

Плочката на Гилтамеш

"Плочката на Гилгамеш" се завърна в Ирак

Свят Преди 18 часа

За една година Ирак успя са си върне около 18 000 артефакта, от които 17 899 бяха донесени от САЩ през лятото