20

Д нешното показно убийство на бившия президент на Йемен Али Абдула Салех вероятно ще отвори нова страница в историята не само на конфликта, но и на целия Близък Изток. 

Десетилетия на сблъсъци и предателства кулминираха в 48 часа на боеве, завършили с убийството на Салех и вероятно обричащи изтерзаният народ на страната на още по-големи мъчения, описва Руслан Трад ситуацията в Йемен в коментар за Vesti.bg. 

ГЛАД И ХОЛЕРА - ВИЖТЕ КАК ЖИВЕЯТ ХОРАТА В ЙЕМЕН В НАШАТА ГАЛЕРИЯ 

Малко след като Саудитска Арабия реши да подкрепи бившия президент на Йемен, Али Абдула Салех, той беше убит от бившите си съюзници, подкрепените от Иран бунтовници хуси.

Със съобщение онлайн, йеменското вътрешно министерство, което в момента е контролирано от хусите, беше показано мъртвото тяло на Салех, увито в одеяло и качено на камион. На главата му се вижда следа от изстрел. Партията на Салех, Всеобщия народен конгрес, потвърди малко по-късно смъртта му, заявявайки, че е убит южно от столицата Сана. Най-вероятно Салех се е опитал да достигне до база на Обединените арабски емирства, които участват със свои сили срещу хусите.

Първо с РПГ хусите спират бронираната му кола, а след това го доубиват с изстрел в главата. Кадрите бързо предизвикаха коментари онлайн, сравняващи събитието с убийството на Муамар Кадафи през 2011 година. Но контекстът сега е по-различен.

Миналата седмица, между бившите съюзници – хусите и Салех – избухнаха сблъсъци заради контрола над столицата. Тази рязка промяна в отношенията, предшествана от месеци на неразбирателство, беше използвана от водената от Саудитска Арабия коалиция, за да бъдат бомбардирани позициите на хусите в подкрепа на Салех и неговите сили. Така, хусите се оказаха изолирани и без местни съюзници след три години война, но въпреки това все още контролират големи части от северните райони на Йемен.

Някои теми, които България може да обсъди със Саудитска Арабия

ЕС трябва да спре да дава пари на режими, за да спира миграцията

За „мръсните сделки“ с "Ислямска държава" и какви последици ще имат те

Клановете, които традиционно са най-важната сила в политиката в Йемен, подкрепят Салех и опитаха да подпомогнат силите му в Сана, докато частите на сегашния президент Абд Раббу Мансур Хади пристигнат от юг, където се намира йеменското правителство, изгонено от хусите през 2014 година. Тогава те превзeмат столицата именно с помощта на Салех. Но плановете на правителствените сили не успяват.

През последните три дни жителите на Сана са хванати в капана на постоянни сражения. В дипломатическия сектор на града, хиляди са блокирани без достъп до провизии. Ситуацията се усложнява още повече заради въздушните удари на Саудитска Арабия. В "Туитър", който е предпочитаната социална мрежа от местните активисти, се появиха десетки кадри, направени най-вече от мазетата и приземните етажи в жилищни сгради. Ясно могат да се чуят престрелки и силни експлозии.

Смъртта на Али Абдула Салех слага края на една цяла епоха от модерната история на Йемен и има голямо значение за целия арабски свят като цяло.

Дълъг и наситен със събития е този епизод от историята на Йемен. През 2012 година Али Абдула Салех е свален с масови протести, породени от авторитаризма му и лошата икономическа обстановка в страната. След 30 години начело на Йемен, Салех е принуден да се скрие, докато на власт идва новият президент, Абд Раббу Мансур Хади.

По-късно Салех се появи отново – този път като лидер на лоялистки милиции, част от които бивши военни и дезертьори. През това време, заради политическия вакуум, излезе нова сила, станала известна като „хуси“. В реч, излъчена на 20 януари 2015, Абд ал Малик ал Хуси - лидерът на групата “Ансар Аллах”, която произлиза от северните части на Йемен - увери милиони йеменци, че въпреки слуховете за възможен преврат в столицата Сана, Абд Раббо Мансур Хади ще продължи да бъде президент на страната. На 22 януари Хади се оттегли от поста, заедно с премиера на Йемен.

През 2014 година, след като се съюзяват със Салех, хусите напредват от северните части на страната, където се намират главните им крепости, и овладяват контрола над столицата. След като изтласкаха правителствените сили, съюзниците си поделиха града – на север са хусите, докато на юг са частите на Салех. Сегашните сблъсъци са най-вече в квартала, в който са разположени министерства и правителствени сгради. През последните три дни хусите атакуват домовете и позициите на важни сподвижници на Салех, негови политически съюзници и най-вече на племенните лидери.

Йемен рядко влиза в новинарските емисии у нас, а и като цяло в международния поток. Но

разположението на страната е до такава степен важно, че събитията там неслучайно се следят с внимание от САЩ, Саудитска Арабия, Иран и Африканския съюз.

През Йемен минава оръжеен поток, включително от България, както и наркотрафик, бежанци. В Йемен се сблъскват силите на саудитската и иранската политика.

Салех и хусите имат дълга история на съюзи и предателства. Напрежението между надигащото се политическо движение и Салех достига връхна точка през 2004 година, когато правителството праща войски в Саада, за да арестуват лидера на хусите по това време, Хусейн ал Хуси. По време на този арест ал Хуси е убит и бунтовниците започват кампания срещу президента и неговата мрежа от племенни лидери и генерали.

В годините след смъртта на Хусейн ал Хуси, новото поколение започва трансформацията на хусите от политическо движение към ожесточена военна сила. В Сана, Салех иска да представлява хусите, правещ връзка със Заидския имамат, съществувал в началото на XX век.

За денонощие три събития разтресоха Близкия Изток отново

Бойците на "Ислямска държава" се завръщат вкъщи и няма ясна стратегия за тях

Вълни от мигранти тепърва ще има

Но въпреки насилието в продължилата 6 години война, хусите удържат. През ноември 2009, кампанията, водена от йеменската армия, прелива в саудитската територия. До януари на следващата година Саудитска Арабия вече не може да удържи сраженията и подкрепя примирие между Салех и хусите, които се изтеглят в провинция Саада, отказвайки се от териториите, завзети от тях отвъд саудитската граница и смятани традиционно за йеменски.

Когато избухват масови протести срещу президента Салех през 2011 година, хусите виждат още една възможност. Оставяйки оръжието си, те се включват в демонстрациите, провеждащи се в столицата. Хусите търсят допълнително включване и влияние в новото управление като политическа организация – организация, контролираща десетки хиляди от най-добрите бойци в целия район.

В последвалия период, в който Йемен се опитва да се възстанови от политическата нестабилност, хусите представят себе си като алтернатива на старото управление и хората на Салех.

Но нещата се променят отново и насъбралото се разочарование сред цивилните, които страдат най-вече от всички офанзиви, се излива в протести и саботажи.

Нощта преди убийството на Салех е една от най-тежките за жителите на Сана. Разкази на очевидци описват сцени като от военни филми, които виждаме и в Сирия вече шест години. Цели сгради са обстрелвани с артилерия, снайперисти се целят във всеки, който се движи по улиците. За два дни убитите са над 120, а над 250 са тежко ранени. Постепенно цели райони от столицата са откъснати от света.

Саудитската коалиция също се намеси. Въздушни удари попаднаха върху позиции на хусите. От 2015 година насам, Рияд увеличи военното си присъствие в съседен Йемен, опитвайки се да спре намесата на Иран. Техеран, от своя страна, подкрепя хусите от самото начало на офанзивата им към Сана, давайки им въоръжение и финансова подкрепа, знаейки, че това ще предизвика реакция в саудитците.

Точно това довежда до блокирането на йеменските пристанища от страна на Саудитска Арабия, откъдето предимно влиза иранското оръжие. Морската блокада пък предизвика хуманитарна криза, тъй като помощите за 20 милиона души не успяват да влязат в страната. Междувременно, заради сринатата инфраструктура, избухна епидемия от холера, която зарази близо 1 милион души. Гражданската война разби и малкото стабилност в най-бедната арабска страна, а убитите са над 10 000.

Преди няколко дни, саудитската коалиция реши изненадващо да подкрепи Али Абдула Салех, описвайки позицията му срещу хусите не като борба за контрол над Сана, а като народен бунт. Скоро въздушни удари поразиха летището и военен лагер в северна Сана, която е контролирана от бунтовниците. 

Междувременно, от Рияд президентът на Йемен призова силите му да напреднат към столицата. Съвсем скоро хусите започват подготовка за кулминацията на спора със Салех, а именно да убият бившия си съюзник.

Никой не знае какво следва и какви ще бъдат реакциите на политическите сили както вътре в Йемен, така и в международен план. И докато войната продължава, хуманитарната обстановка в страната става още по-тежка. Водоснабдителните системи са разрушени в голяма степен. Електричеството е засегнато. Достъпът до питейна вода е силно ограничен. Медикаменти има в отделни болници.

ООН призова за пауза на военните действия, за да може да се установи хуманитарен коридор към най-засегнатите райони, но това едва ли ще се случи скоро. Не и след днешните събития и убийството на Али Абдула Салех, което вероятно ще отвори нова страница в историята не само на конфликта, но и на целия регион. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 42 минути

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 47 минути

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 1 час

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 1 час

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 1 час

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 1 час

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 9 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 10 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 10 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 10 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 13 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 13 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 13 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 14 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 14 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 15 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна