9

П рез изминалите почивни дни, Близкият Изток беше разтресен отново от поредица от събития, които ще имат със сигурност тепърва развитие и последици.

Буквално за едно денонощие, няколко политически бомби избухнаха в различни точки на региона.

В събота, 4 ноември, ливанският премиер Саад Харири обяви своята оставка от саудитската столица Рияд. Какво ще последва никой не знае. Новината завари неподготвен политическият елит на арабската страна, а крехките съюзи, удържащи да се случи пълно политическо разцепление, за кратко се разтресоха.

Близък Изток: Ливан остана без премиер, страхува се за живота си

Няколко часа по-късно, официалната новинарска агенция на Саудитска Арабия съобщи, че армията е прихванала над Рияд балистична ракета, изстреляна от съседен Йемен.

Изстреляха балистична ракета по Рияд, Тръмп обвини Иран

И докато изображенията на взривената във въздуха ракета обикаляха международните редакции - вижте във видеото, се случиха други събития: едни от най-видните саудитски бизнесмени и политически фигури бяха арестувани по обвинения в корупция в акция, водена от престолонаследника Мохамад бин Салман.

Арести на принцове и министри в Саудитска Арабия

Какво става в Саудитска Арабия

Събитията веднага бяха оприличени от чуждите наблюдатели на „Игра на тронове“, намеквайки за опитите на принца да консолидира властта и влиянието си.

Също така, станалото може би поставя началото на

нов период в кризисните отношения между Иран и Саудитска Арабия,

които с прокси играчи – милиции, политически сили и дипломатически ходове – оспорват зоните си на влияние в Близкия Изток, избягвайки онова, от което се страхуват не само държавите в региона, а именно: обявяване на война между двете страни.

Днес, колкото и да звучи пресилено, тази възможност съществува заради нарасналото напрежение буквално за два дни.

През изминалият петък, пък, последните важни крепости на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак паднаха. Град Каим в Ирак и Дейр ез Зор в Сирия бяха завзети съответно от иракските сили и сирийските проправителствени части. Все още остават територия и селища под контрола на ИД, но събитията отбелязват важна стъпка в борбата срещу „халифата“.

Бойците на "Ислямска държава" се завръщат вкъщи и няма ясна стратегия за тях

И с тези новини идва и новото нарастване на напрежението в Близкия Изток. Ако досега ИД някак отвличаше внимание от съществуващите проблеми, то днес държавите в региона отново поглеждат към нерешените спорове.

Да се върнем на събитията от 3-4 ноември.

Миналият петък, Саад Харири замина за Рияд, където исторически има подкрепа. Неговият баща – Рафик Харири, също е близък със саудитците, а неговата политика беше толкова силна, че беше убит през 2005 година най-вероятно с участието на гупировката Хизбулла.

Това посещение беше втора визита за Саад Харири в Рияд само за седмица. Той се срещна с престолонаследника Мохамад бин Салман и министър Тамер ал Сабхан. В разговора най-вероятно е станало дума за влиянието на Хизбулла в Ливан и иранското присъствие. Точно по същото време, ал Сабхан публикува серия от съобщения в "Туитър", с които критикува участието на Хизбулла в ливанското правителство.

За първи път ливански премиер обявява оставката си, докато е извън страната. Според информацията, дори близки съветници на Харири не са знаели за плановете му. Самият премиер посочи като причина за решението си опасността от Хизбулла и Иран, включително за живота му.

Оставката му заплашва от разпадане правителството на националното единство, в което Харири зае поста на премиер, а подкрепеният от Хизбулла генерал Мишел Аун стана президент. Това правителство, според анализаторите, е едно от последствията на ядрената сделка между САЩ и Иран по времето на Обама. Докато действаше този формат на правителството, макар и с много пробойни, в Ливан имаше относителен спад на напрежението. Този период приключи с оставката на Харири.

Събитията в Ливан бяха и продължават да са водеща тема на дискусии в арабското онлайн пространство

Те оставиха дори арестите в Саудитска Арабия на второ място, които като че ли бяха по-интересни на външните наблюдатели. За хората в Ливан и Сирия – и като цяло в Близкия Изток, трусовете в Бейрут винаги застрашават да причинят много по-големи последици. Реакции и заплахи се чуха от Израел през Сирия до Иран.

Часове по-късно, докато в Ливан се заговаряше за идващата криза, бунтовническите сили в Йемен, които до този момент държат столицата Сана, изстреляха балистична ракета срещу саудитската столица. Ракетата, произведена в Йемен, но с части доставени от Иран, отново засили напрежението и даде повод на саудитците да обвинят отново Техеран, че снабдява бунтовниците с оръжие.

Тази ситуация може да има сериозни последици не само за отношенията между Иран и Саудитска Арабия, но и върху Йемен, който е разкъсван от война, а ширещата се холера достигна вече до над 800 000 души. Ракетите и събитията в Ливан наляха гориво във вече запаления огън, който може да плъзне из всички райони на Близкия Изток.

Докато все още минаваха кадри на ракетата и изображения, доказващи доставките на оръжия в Йемен, държавната телевизия обяви арестите на редица влиятелни бизнесмени в акция на Мохамад бин Салман срещу корупцията, прането на пари и използването на държавни фондове за облагодетелстване.

Списъкът на арестуваните – затворени в хотел „Риц“ - включва милиардерът принц Ал Уалид бин Талал, който държи 95% от Kingdom Holding, съдържат акции в международни компании като Citigroup, Twitter, Apple и News Corp. В списъка е и също бившият председател на кралския съд Халед ал Туайджри, медийният магнат Уалид ал Ибрахим и принц Турки бин Насер.

Арестите на едни от най-богатите хора не само в Близкия изток, но и в света, шокираха международните наблюдатели. Докато коментаторите обсъждаха дали това не е саудитски вариант на „Игра на тронове“, с която Мохамад бин Салман консолидира властта си, онлайн дискусиите посрещаха тези действия със задоволство.

От години Саудитска Арабия изпитва проблеми с корупцията и бюрокрацията, позволяваща потъването на държавни пари за лично забогатяване. Така например, бившият кмет на Рияд е давал привилегии на близки до него компании, които участват в строежа на метрото.

Бившият шеф на Националната гвардия, пък, е закупувал военно оборудване на своя глава, без да извести държавните институции. Той също така е наемал „работници-призраци“: на хартия съществуват, но не и в действителност. Действията му костват на държавната хазна 10 милиарда долара. Уалид бин Талал е обвинен в пране на пари, използване на държавни фондове и раздаване на „подаръци“.

В очите на обикновените саудитци действията на Мохамад бин Салман са популистки, но очаквани. Самият престолонаследник отдавна е консолидирал достатъчно властта си, така че арестите не се случват заради това – по-скоро това е послание за вътрешна употреба; послание едновременно към бизнес елита и обикновените граждани, че корупцията няма да се търпи повече, а също и че е лесно да свършиш в ареста, дори да си най-влиятелният саудитски инвеститор. Проблемът са методите, с които борави властта в Рияд. Макар и абсолютна монархия, кралството трябва да се стреми да разчита не толкова на силата, колкото на правото.

Какво следва?

Никой не знае със сигурност, макар анализаторите да смятат, че напрежението в Близкия Изток ще нараства. Особено важно е станалото в Ливан и как ще реагират регионалните играчи. В същото време, Йемен може би отново ще се превърне в бойно поле за Саудитска Арабия и Иран.

Междувременно, саудитският външен министър заяви, че действията на ливанските политически сили ще се считат за „акт на обявяване на война“. Това недвусмислено е послание, отправено не към Бейрут, а към Техеран.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 11 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 11 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 11 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 11 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 11 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората