8

Т ериторията на днешна Саудитска Арабия никога не е била особено позната на българската политика. Същото е с Йемен и останалите страни на Арабския полуостров, които изглежда заради отдалечеността си, не са попадали под погледа на България преди и след световните войни, най-вече защото родната политика има фокус, който не предполага установяването на отношения толкова далеч.

Но не е така положението с българските търговци, поклонници в Мека, авантюристи, а преди Освобождението – и със заточениците. 

Така например в своите мемоари, изключителният за своето време лекар и изтъкнат защитник на идеята за независима българска църква, Христо Стамболски, на път за заточението си в Йемен, описва пристанищния град Джеда, който днес е икономически център на Саудитска Арабия.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КАК ПОСРЕЩНАХА БОЙКО БОРИСОВ В САУДИТСКА АРАБИЯ

Пътешественикът Р. Радев ни завещава важни и интересни записки за южните части на Арабския полуостров, които той посещава с британска експедиция в края на 19 век. Когато чета и Стамболски, и Радев, те разказват не само за тези екзотични (и опасни) в представите на европееца земи, но и колко често могат да бъдат срещнати българи в Йемен и Хиджаз. Но през многото години от тогава, тази част на света до една степен остана тъмно петно на картата - до сега. 

Ново начало?

„Обещавам Ви, че визитата Ви ще има реални резултати. Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си”, заяви престолонаследникът на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман, на българския премиер Бойко Борисов по време на срещата им.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА БОРИСОВ СЪС САУДИТСКИЯ КРАЛ

Това е така, ако съдим по историята на кралството до днес. Саудитците имат навика да изпълняват обещанията си и договореностите,

но какво означава това в случая с българската делегация в Рияд?

Вече ден визитата на Борисов предизвиква всякакви коментари в социалните мрежи, разискващи различни теории за това какво ще последва, защо изобщо имаше подобно посещение и какво можем да спечелим. Подобно внимание от местни медии нямаше в такава степен, но вероятно ако бъде засилена комуникацията между двете страни и това ще стане.

Борисов танцува със сабя в Рияд (видео)

Борисов се срещна с краля и с престолонаследника на Саудитска Арабия

На първо време не трябва да се изхвърляме – тези визити са нещо ново за нашата дипломация и като цяло в днешно време България не присъства в този район на света освен в някои теми, които ще споменем. Да не забравяме, че страната ни няма все още посолство в Саудитска Арабия, макар многократно да е ставало въпрос за това. 

Една от точките, които бяха засегнати по време на българската визита, е съвместна работа срещу тероризма.

Същият център за борба срещу тероризма, който посетих през август, сега беше посетен и от делегацията. Засега, обаче, тази тема е по-скоро пожелателна, тъй като възможностите на двете страни са много различни, включително в обмяната на разузнавателни данни. Но България има много добри възможни стъпки за начало, ако наистина иска да заздрави видимостта си на Арабския полуостров.

Една такава възможност е земеделието.

Вероятно по-възрастните още помнят предприятието „Родопаимпекс“. Преди да бъде продадена една от най-големите външнотърговски централи, голяма част от износа на месо отиваше именно към държави от арабския свят и също Саудитска Арабия. В случая, възможностите за възстановяване на бизнес отношения по този параграф и всичко свързано със земеделие и животновъдство, е напълно възможно, ако нашите сили позволяват това. България все още има силно име заради миналото и това може да се използва, но при условие, че администрацията у нас има политическата воля да направи това. Освен подписаните споразумения, засега всичко е на розови и хубави думи, но те трябва да се материализират възможно по-скоро, особено в нашия динамичен свят. Държави като Чехия и Полша, вече го направиха. 

Друга възможна точка, по която да се работи, е запазването на културно наследство.

През последните месеци Саудитска Арабия обяви мащабна програма за преоткриване на древната история на Арабския полуостров и изследване на предислямските цивилизации. Територията на кралството е една от най-малко проучваните и достъпни археологически зони, поради стриктния до скоро контрол. Така останаха неизследвани изумителни обекти като Ал Ула и набатейският град Мадаин Салех, който е буквално близнак на Петра.

За Брисов и пътя му до и от Саудитска Арабия: 

Иран пусна Борисов на връщане от Саудтска Арабия

Иран върна самолета на Борисов заради несъответствие

Под егидата на Мохамад бин Салман това започва да се променя, като бяха обявени точки, по които ще се работи – в случая има и спонсориране на разкопки. Първите 140 археолози от Саудитска Арабия и чужбина вече получиха „зелена светлина“ и работата започна. България разполага с качествени археолози, които биха могли да допринесат с опита си и експертизата си, и това е една от темите, дискутирани в Рияд между българската делегация и саудитските официални лица. 

Има и по-неприятни теми, които тепърва ще бъдат обсъждани със саудитците, но могат да донесат дивиденти на България. 

През лятото тази година, саудитските гранични сили заловиха над 2 милиона хапчета каптагон. Само през юли бяха хванати над 700 000 хапчета. Пакетирани в 372 пакета и натъпкани в лодка, те бяха прихванати в района на Умладж, Табук. Малко по-малко количество беше заловено в края на август. През 2009 пък саудитските власти заловиха над 1,76 тона хашиш и 3,4 милиона капсули. 

Когато през август в Джеда разговарях със саудитски официални лица, те бяха категорични, че основният произход на таблетките, известни в Саудитска Арабия като „шабу“, са Балканите и най-вече България, и че няма как трафика да не е забелязан. Към днешна дата

местата, от които тръгва каптагонът, са два столични квартала и Дупница,

където още от 1980-те се прави каптагон за Близкия изток и Африка. Според последните данни, отново има огромно търсене на таблетките и трафикантите са задействали стари мрежи за доставка. За пет години излязоха няколко големи доклада и разследвания, свързани с наркотици от България за държави като Сирия, Ирак, Йемен. 

И ако в Иран има проблем с алкохолизма, то до скоро Саудитска Арабия беше в задънена улица спрямо борбата с наркозависимостта. Според Абдулила Мохамад ал Шариф от Националния комитет за борба с наркотиците, към 2015 година близо 40% от младежите между 12 и 22 години, са посягали към „шабу“. В отговор на търсенето, българската мафия се задейства и започва отново да доставя таблетките, които се разпределят от две места – едното е София, а другото е в ливанската столица Бейрут. Носят се многобройни легенди за частно посещение на саудитски официални лица, които са предлагали пари на българското правителство преди години, за да бъде спрян огромният трафик на наркотици от родните мафиоти към кралството. 

Българските таблетки са тема, която може да се използва от родната външна политика.

Подобен пример може да се вземе от Колумбия, Еквадор и Мексико, които изграждат имидж върху борбата си срещу картели и мафия. Друг е въпросът, че тази тема у нас е много пиперлива и са замесени достатъчно на брой и важни хора, за да не се дискутира, а още повече да се работи по нея. Но нека администрацията я има предвид, все пак.

Освен таблетките, друг въпрос, който определено засяга както страната ни, така и Саудитска Арабия, са българските оръжия. Вероятно за това се е говорило в един или друг момент между официални лица в неофициална атмосфера, но знаем вече заради многобройните анализи, че българското оръжие е наводнило Близкия изток от Сирия до Йемен. Саудитците може да закупуват автомати и патрони за подкрепени от тях групи в Сирия, но когато оръжието се използва и в Йемен, където те участват с военни сили, тогава темата става лична. 

Преди пет години на едно от йеменските пристанища пристига кораб от Варна, пренасящ оръжие за силите на сваления вече президент Али Абдула Салех. Днес неговите войници се сражават срещу сегашния президент Абд Раббу Мансур Хади. Заради многобройните сражения, някои от казармите бяха разграбени и част от българското оръжие попадна в ръцете на "Ислямска държава", чийто клон в Йемен се засили през последната година. Така, таблетките и оръжията стават важни теми, които със сигурност тепърва ще бъдат обсъждани между родната и саудитската администрация.

Дали правителството на Борисов ще засегне

тепърва темата с религията,

е също интересен въпрос. Знаем за многобройните критики за това, че български имами получават обучението си в Саудитска Арабия, където прочитането на религиозните догми е значително по-консервативно. И доколкото въпросът за религиозното образование е по-скоро български проблем, заради липсата на държавни решения и предоставяне на условия имамите да получат образованието си у нас, то може да се използва новата вълна на промени в Саудитска Арабия и всъщност да се договорят условията, по които са изпращани и обучавани имамите. Могат да се взимат примери от други страни като тези от Централна Азия, а също и Русия. 

Трябва да припомним също, че имамите ни не са единственото измерение, свързано с религията. Всяка година за поклонение в Мека – хадж - заминават стотици български граждани, като за 2017 са над 600. Въпреки че за поклонението отговаря мюфтийството, това не е достатъчно. Много държави, чиито граждани заминават за поклонение, имат споразумения със Саудитска Арабия за осигуряване на по-добри условия при престой в страната, осигуряване на превоз, логистика, настаняване и т.н. 

Със сигурност Катар е въпрос, който ще

бъде поставян ако не видно, то неофициално. Усложнените отношения между саудитците и катарците поставиха под въпрос връзките на немалко държави с Доха, заради натиска от Рияд. България има представителство и пълна мисия в Катар, а емирството разполага с множество връзки в страната ни, с които да влияе на общественото мнение. Това не остава скрито за Саудитска Арабия и от няколко месеца има опити това влияние да бъде ограничено. 

В битката за влияние в Близкия изток, Иран определено печели

Изстреляха балистична ракета по Рияд, Тръмп обвини Иран

Това са само някои от темите, които могат да бъдат обсъждани между София и Рияд. 

Засега, обаче, нещата остават на ниво „добри пожелания“, тъй като няма отворено българско посолство в Саудитска Арабия, а гражданите ни трябва да се обръщат към представителствата в съседни държави. В София има сграда, която вече обслужва саудитски дипломатически персонал, включително има и избран за България посланик. Можем да очакваме до първата половина на 2018 да има и българско посолство в Рияд, но дотогава трябва да бъде демонстрирана воля за установяване на по-задълбочени отношения. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>COVID-19: как да се предпазим от заразяване в затворени помещения</p>

COVID-19: как да се предпазим от заразяване в затворени помещения

Теми в развитие Преди 18 минути

Безспорно: рискът от заразяване с коронавирус нараства. Но защо студеното време е по-опасно? И как изглежда ефективната защита? Екип от учени опровергава някои разпространени схващания

"Чудото край Висла": Когато Полша спря Червената армия

"Чудото край Висла": Когато Полша спря Червената армия

Свят Преди 27 минути

Преди век Германия едва не става комунистическа държава. Тогава край Висла поляците отблъскват Червената армия и спират устрема на Съветите за износ на комунистическа революция

Даниела Дариткова

ГЕРБ: Положителен доклад, БСП: За България се говори негативно

България Преди 1 час

Вижте какви са политическите коментари след доклада на ЕК за върховенството на закона в страните-членки

Конфликтът в Нагорни Карабах се превръща в регионален сблъсък от нов тип

Конфликтът в Нагорни Карабах се превръща в регионален сблъсък от нов тип

Свят Преди 2 часа

Конфликтът в Кавказ предизвиква включването на все повече сили и етнически групи, а това ще доведе до задълбочаване на кризата, пише в анализ за Vesti.bg Руслан Трад

Сачева: По 50 лв. към пенсиите до март 2021 г.

Сачева: По 50 лв. към пенсиите до март 2021 г.

България Преди 2 часа

Социалният министър припомни, че в момента се обсъждат и няколко варианта за осъвременяване на пенсиите от догодина

Ужасяващо: Американка откри двуглава змия в дома си

Ужасяващо: Американка откри двуглава змия в дома си

Любопитно Преди 3 часа

Мутацията на подобни двуглави змии е с честота едно на сто хиляди

<p>Подновиха издирването на Янек Миланов</p>

Подновиха издирването на Янек Миланов

България Преди 3 часа

До сега не е открито нищо

Удължават изтичащите решения на ТЕЛК и НЕЛК

Удължават изтичащите решения на ТЕЛК и НЕЛК

България Преди 3 часа

Това съобщиха от Министерство на здравеопазването

Мистериозен мъж преследва Елена в “All Inclusive“

Мистериозен мъж преследва Елена в “All Inclusive“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте новия епизод на сериала този петък от 20:00 ч. по NOVA

<p>Изригване на вулкан е нанесло фатални поражения на цивилизацията на маите</p>

Учени откриха: Изригване на вулкан е нанесло фатални поражения на цивилизацията на маите

Любопитно Преди 4 часа

Пепелта се е разпространила на площ от 7 хил. кв. км, достигайки територията на Гренландия

Серина се отказа, Пиронкова е в трети кръг на "Ролан Гарос"

Серина се отказа, Пиронкова е в трети кръг на "Ролан Гарос"

България Преди 5 часа

Американката се оттегли от турнира

Макрон: Ние няма да приемем това

Макрон: Ние няма да приемем това

Свят Преди 5 часа

Френския президент Макрон критикува "войнствената реторика" на Турция за Нагорни Карабах

<p>След ковид - изолацията следва климатична изолация</p>

Икономист: След ковид - изолацията, климатична изолация

Теми в развитие Преди 6 часа

Според Боян Рашев призивите твърде лесно могат да се превърнат в действия за ограничаване на гражданските свободи

COVID-19: Тестовете на втората руска ваксина приключиха

COVID-19: Тестовете на втората руска ваксина приключиха

Теми в развитие Преди 6 часа

Препаратът защитава от евентуално заразяване в рамките на поне половин година

Корнелия Нинова

Нинова: Други няма да напускат групата на БСП

България Преди 7 часа

Според Нинова мотивите за напускане на шестимата не са ценностни, а властови

Международната космическа станция (МКС)

Астронавти локализират дупка в космическата станция

Технологии Преди 7 часа

Точното ѝ местоположение се търси още от миналата година