43

"Ислямска държава" загуби най-важните си крепости в Сирия и Ирак. Докато изгражда новите си структури в Афганистан, Йемен и Либия, групировката адаптира стратегията си към новата реалност. За тази стъпка ИД се готви от година и най-вероятно мрежата на организацията очаква нови заповеди.

Мнозина от членовете й, обаче, имат редица избори пред тях, след като паднаха Ракка и Мосул.

Децата от „Ислямска държава” намират лесен път към Европа

Един от най-важните въпроси е колко точно бойци и симпатизанти ще се възползват от възможностите. Намирането на този въпрос никога не е била лесна задача, а днес тя е още по-трудна: "Ислямска държава" продължава да поддържа комуникация с бойците си и онези хиляди симпатизанти, които наводниха Сирия през последните пет години, сега се връщат у дома.

ВИЖТЕ ПРИЗРАЧНИЯТ ГРАД РАККА СЛЕД 4-ГОДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА"

Най-малко 2000 бойци се опитват да се върнат в Западна Европа

Информацията за чуждестранните бойци показва много по-сложна картина. В момента, според службите за сигурност в Европа и Азия, бойци от 48 държави се опитват да се върнат в държавите си. От тях, най-малко 2000 са от Западна Европа.

Много други остават извън полезрението на полицията – например в САЩ са прихванали едва 7 души. Във Великобритания, обаче, завърналите се са около 400 и по 300 - в Германия и Франция.

Притокът на бойци намаля през изминалата година, заради териториалните загуби на „халифата“ в Сирия и Ирак, така че една голяма част желаещи да се включат в сражения, се чудят какво ще правят тепърва. Не бива да се подценяват онези, които никога не са заминали за Сирия – те се чувстват неудовлетворени и според експертизата, биха могли да нанасят атаки в родните си държави като изпълнение на призива на "Ислямска държава".

Ако службите за сигурност искат да заловят потенциални терористи, преди да извършат атаката си, трябва да се разбере защо завръщащите се правят това. Най-общо казано, тези бойци могат да бъдат разделени в пет групи: онези, които са се завърнали скоро след като са пристигнали в „халифата“; онези, които са напуснали по-късно, но се разочароват от реалностите и лидерството на ИД; тези, които са получили достатъчно от конфликтите, но не съжаляват; тези, които са напуснали, защото просто няма място, където да останат заради загубите на терен и последната, но може би най-опасната към момента група – бойци, завърнали се в държавите си, защото лидерите са им казали да направят така.

Последните събития в Сирия показват, че войната е далеч от своя край

Наргилета и джихад -Кой е човекът на "Ислямска държава" в София

Макар всяка от категориите да крие риск, последната е особено важна, заради факта, че може да има съгласувани и координирани атаки. Митът за „вълците-единаци“, нанасящи атаки из Европа отдавна е разбит – още преди година, например, стана ясно, че няма нито един терорист, извършил атака в Европа, САЩ или Русия, който да не е координирал действията си с лидерството на групировката.

Разочарованието от завръщането също може да е причина за атаки

Сред петте групи има и отделни личности, т.е. не може да се предвиди какво, кой и как мисли да прави в близкото бъдеще. Силите за сигурност имат предвид, че немалко от бойците променят възгледите си с времето и завръщайки се, някои от тях съжаляват и осъзнават, че са направили грешка с включването си в терористична група. Други пък изпитват носталгия към прекараното време с бойните си другари в Сирия и Ирак.

Подобни потенциални нападатели са голяма част от завръщащите се бойци. Тяхната действителност е променена завинаги и не се чувстват комфортно в заобикалящата ги среда. Данните са категорични, че колкото повече време е прекарано в редиците на "Ислямска държава", толкова по-вероятно е дори завърнали се, тези бойци да се подчинят както на заповеди за нанасяне на нападения в страните си, така и на призиви на техни бойни другари да се обединят в името на „халифата“.

Местните мюсюлмански общности са особено важни в контратерористичната стратегия

Важен партньор в дългата и сложна борба със завръщащите се бойци, са общностите, от които произлизат. Сътрудничеството, но сътрудничество на равно ниво, със силите за сигурност зависи повече от държавата. Дали правителствата ще разберат най-накрая проблемите на цели части от населението си или не? В повечето от общностите се знае, макар и не в детайли, дали някой е заминал за Сирия или не, за да се сражава и да се присъедини към ИД. Именно тук трябва да има сътрудничество, но семействата и членовете на общността трябва да се чувстват в сигурност, тъй като групировките често извършват актове на отмъщение, за да накарат хората да мълчат. Подобни случаи има от Германия до Великобритания.

Друг важен въпрос са децата и жените на бойците

За силите за сигурност има нова задача с особена трудност: децата и жените на бойците, които все по-често се завръщат сами в страните си. Техният брой е по-малък от този на мъжете, но все пак остават стотици, чакащи да се върнат. Някои от тези жени са вършели малко по време на престоя си в „халифата“, заради архаичната и рестриктивна концепция на джихадистите относно ролята на жената и майката. Но дори при това положение, жените са ставали свидетел на ужаси и престъпления, а също и са били подлагани на идеологическо промиване.

Макар повечето от тях да не са се присъединили към „халифата“, за да извършват актове на насилие, те са знаели добре какво правят и накъде заминават.

И тук идва следващата част от въпроса, а именно децата. Мнозина от тях – особено родените там, нямат спомени за друг живот, освен за насилие и пропаганда. Индокринацията в "Ислямска държава" започва от 5-годишна възраст, а военното обучение на 9-годишна възраст. Дори онези, които са били прекалено малки, за да попаднат в системата на ИД, също са имали досег до групировката и могат да изпитват психологическите последици на този контакт с години. Тук особено сложен може да е въпросът как ще се приеме интеграцията на такива деца при завръщането на родителите им в страните на произход.

Немалко служители по сигурността изразяват опасения, че колапсът на "Ислямска държава" предизвиква трудности в размер, невиждан от службите и институциите в Европа досега.

Все още в Сирия и Ирак има над 13 000 бойци, сражаващите се в редиците на "Ислямска държава" – от тях няколкостотин са от Балканите, а още няколко хиляди от Русия и републиките. Отделно, след падането на Мосул не се знае нищо за най-малко 2000 бойци, които вероятно са се слели с местното население, очаквайки заповеди. За това говори и една тенденция, която се видя след падането на Хауиджа – друга крепост на ИД в Ирак. Около 1000 бойци се предаваха на кюрдските сили в Иракски Кюрдистан, оказвайки се после, че повечето са получавали заповеди да направят това.

Ако институциите в Европа искат да имат резултат, те трябва да включат в процеса цялото общество и със сигурност общностите, засегнати най-силно от джихадистката „подземна“ дейност, а именно мюсюлманите, живеещи в Западна Европа.

Вижте още:

Джихадисти обучават деца на халифата в църкви

Масов гроб с обезглавени тела в двора на училище в Мосул

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 1 час

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 16 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 16 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 16 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 17 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 17 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 17 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 17 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини