8

М иналия месец Вашингтон беше разтърсен от новината, че САЩ разполагат с разузнавателна информация за руски опити за разполагане на ядрени мощности в Космоса. Лидерите в Конгреса и администрацията на президента Джо Байдън побързаха да смекчат настъпилата паника, като ясно заявиха, че няма непосредствена опасност за САЩ или техните съюзници. Това припомня Андерс Фог Расмусен, цитиран от Politico.

Расмусен е основател и председател на Rasmussen Global и в момента работи безвъзмездно с кабинета на украинския президент по въпросите за сигурността. Той е бивш генерален секретар на НАТО (2009-2014) и бивш министър-председател на Дания (2001-2009).  

Военната заплаха в Космоса е реална и нараства. Освен това, както показва конфликтът в Украйна, съвременната война почти изцяло зависи от космическите възможности, като силите и на двете страни разчитат на сателити за комуникация, осведоменост за ситуацията и насочване на вражеските позиции, предупреждава Андерс Фог Расмусен. 

Тази засилена военна зависимост от Космоса носи със себе си нови заплахи и предизвикателства, посочва Расмусен за Politico.  

За никого не е тайна, че Русия и Китай инвестират значителни средства в космически способности. И двете страни са извършили добре оповестени тестове на противоспътникови ракети, а за Русия е известно, че разполага с наземни лазерни оръжия, предназначени да заслепяват спътникови сензори. Москва дори недвусмислено заяви, че смята западните търговски спътници за легитимни цели във всеки бъдещ конфликт, пише авторът.  

Русия скоро няма да разполага със свое антисателитно оръжие в Космоса, ето защо

Разработването на ядрени противоспътникови оръжия в космическото пространство обаче би означавало значителна ескалация - и би било също така пряко нарушение на Договора за космическото пространство от 1967 г., който забранява "всякакви обекти, носещи ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение" в орбита, допълва той.  

Освен това, тъй като Космосът става все по-важен за воденето на война, съществува допълнителна опасност държавите, които не разполагат със сложни космически способности - като Иран - да се опитат да изравнят силите си в бъдещ конфликт, като изстрелят наземни ракети за поразяване на цели в Космоса. В такъв случай спътниците в най-близките до Земята орбити биха били особено уязвими. И това не е всичко. Враждебен участник може също така да се опита да унищожи няколко спътника в ниски земни орбити, за да създаде опасен облак от отломки. Подобен ход би довел до извеждане от строя на други спътници, което би навредило не само на военните способности, но и би застрашило всички глобални услуги, които разчитат на спътникова връзка, смята Расмусен.  

Ето защо западните политици трябва спешно да се адаптират към тези нови заплахи. 

Първо, трябва ясно да сигнализираме на Русия за последиците от ескалация в Космоса. Ако оставим космическото пространство като сива зона, това само ще насърчи нашите противници да ни изпробват, рискувайки да направят грешна преценка. НАТО направи важна стъпка в това отношение през 2021 г., когато лидерите се споразумяха, че клаузата за колективна отбрана по член 5 може да бъде задействана при "атаки към, от или в рамките на Космоса", казва бившият генерален секретар на НАТО.  

Следващата стъпка трябва да бъде предприемането на отбранителни мерки, както и в други области, което да сигнализира за нашата решимост да поддържаме стабилността в Космоса. 

Второ, космическото пространство трябва да се третира като критична инфраструктура. Дейностите и способностите в Космоса са от съществено значение за националната ни сигурност, както и за нашите икономики и ежедневие, поради което военните стратези трябва да работят в по-тясно сътрудничество с регулаторните органи и космическите агенции. Космосът е деликатна екосистема и всяка военна ескалация би имала тежки последици за всички други дейности, които разчитат на сателитни връзки. 

И накрая, трябва да разберем, че заплахите за човешката дейност в Космоса произтичат не само от злонамерени държави, но и от всякакви действия, които неоправдано увеличават риска от космически отпадъци. НАСА признава това, като посочва орбиталните отпадъци като "заплаха номер едно за космическите кораби, спътниците и астронавтите". Тази опасност отново бе подчертана миналия месец, когато американски изследователски спътник едва избегна руски спътник за електронно и сигнално разузнаване в ниската околоземна орбита, категоричен е бившият генерален секретар на НАТО. 

През следващите години, когато броят на обектите, които изпращаме в Космоса, се увеличава експоненциално, рискът от такива сблъсъци ще нарасне неимоверно, казва той. 

През 2018 г. в Космоса имаше около 2000 активни спътника. Този брой се е увеличил повече от три пъти, а до края на десетилетието може да има 100 000 или повече активни спътника. Този ръст се дължи на изстрелването на мегаконстелации от търговски спътници от компании като SpaceX или Amazon. А бързането да се насели Космоса с толкова много спътници за толкова кратък период от време носи сериозни рискове, които все още не са разгледани по подходящ начин, смята авторът.  

Над 878 дни в Космоса: Руски космонавт постави световен рекорд

И до днес нямаме ясно разбиране за това колко са твърде много о обекти в Космоса. Когато разглеждат цялостната оценка на заплахите, политиците трябва да разберат последствията и управлението на това, което се извежда в орбита - не само потенциалната заплаха от нови антисателитни оръжия. Не трябва да приемаме, че поставянето на повече спътници непременно прави орбитата по-устойчива на атаки. Напротив, това може да я направи по-крехка, като я направи уязвима за поредица от каскадни сблъсъци, които могат да бъдат предизвикани от атака. 

Често се казва, че Космосът е следващата геополитическа граница. Реалността обаче е, че той вече е ключова област за стратегическата конкуренция между държавите. Непосредственият фурор във Вашингтон във връзка с потенциалните нови руски способности може и да е отминал, но фокусът върху заплахите в Космоса не би трябвало да е, смята Андерс Фог Расмусен.   

Твърде дълго време Космосът съществуваше в периферията на нашето политическо съзнание. Предвид централната роля, която дейностите в нашите орбити играят за нашите икономики, общества и сигурност, това трябва да се промени - спешно, категоричен е той.  

* Вижте и това видео от архива ни: Какви са рисковете Русия да разположи ядрено оръжие в Космоса

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 7 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София