4

А встрийският национален ежедневник Der Standard публикува статия, в която предупреждава, че "промените на границите на Балканите е идея, която ще има опасни последици".

Фактът, че идеята за териториален обмен отново се обсъжда – при това сериозно, крие опасности.

Обсъждането на предложението за размяна на територии между балканските страни на равнище ЕС е историческа грешка, която се основава на повърхностност и плашеща липса на познания за региона и на миналото му. Дори канцлерът на Австрия Себастиан Курц не се противопостави на тази концепция,

макар че онези, които познават Балканите, винаги са предупреждавали да не се отворя кутията на Пандора.

(Предложението: Една от най-спорните теми на Западните Балкани през последните месеци е предложението за размяна на територии между Сърбия и Косово, бел. ред)

Сред тях е бившият австрийски дипломат Алберт Рохан, който говори за "дестабилизиращ ефект" и настоява за ясен отказ на всякакви дискусии по темата. Може да се предположи обаче, че онези, които подкрепиха разграничаването по етнически критерии, са прочели джобната книжка на "Партията на свободата на Австрия“ за 2013 г.

В нея се казва следното: "За да се умиротворят Балканите за постоянно, е необходимо частично преначертаване на границите и обмен на територии".

Но партията не осъзнава, че войните от 90-те години на миналия век избухнаха именно заради идеята за създаване на етнически хомогенни държави и че именно поради тази причина повече от 100 000 души бяха убити. Фактът, че сега идеята се обсъжда сериозно, крие опасности и рискове от щети, категорични са от редакцията.

Джуканович: Русия руши ЕС през Балканите

Коя е най-голямата заплаха за сигурността на Европа

Коцианчич: Няма "балканска пролет"

Виена: Франция и Нидерландия не смятат Балканите за част от Европа

Западните Балкани: 13г. след смъртта на Слободан Милошевич

САЩ: Русия се меси в пътя на Балканите

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@