59

Г оворителят на Пентагона Ерик Пахон каза,че НАТО залага на свобода, демокрация и колективна сигурност и че страните – като Северна Македония и Черна гора – които споделят тези ценности, „са знак на успеха, а не на напрежение“.

Попитан дали и в какви рамки присъединяването на Скопие към НАТО ще увеличи напрежението между Запада и Русия, Пахон заяви за вестник „Побьеда“ Подгорица, че САЩ са загрижени поради действията на Русия, която се намесва в евроатлантическия път, който са избрали страните от Западните Балкани.

„Северна Македония допринася значително за мисиите на НАТО, както и за регионални инициативи за засилване на сътрудничеството и сигурността в Западните Балкани. Русия се стреми да попречи на страни като Северна Македония и Черна гора да изберат своя път чрез агресивно поведение и сплашване”, съобщи РТЧГ.

Официалният представител на американското военно ведомство отбеляза, че Съединените щати отдавна демонстрират непоколебима ангажираност със ситуацията в Западните Балкани.

"Това е история, която често не се споменава, докато Русия в миналото правеше всичко за намаляване на нашия принос“, каза говорителят на Пентагона.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@