15

Б уквалният и най-точен превод на английската дума “cinematographer” на български език е „оператор-постановчик“. Той е дясната ръка на режисьора на всяка снимачна площадка, отговорникът за суровия външен вид на продукцията преди добавянето на монтажни и специални ефекти. За да припознаят майсторството на тези хора, наградите „Оскар“ резонно имат отделна категория.

Сър Роджър Дикинс е бил номиниран в тази категория цели 16 пъти и е печелил статуетката два пъти: за „Блейд Рънър 2049“ през 2018 година и за „1917“ през 2020-та. Британската филмова академия е била не по-малко благосклонна към него и му е присъждала награда „БАФТА“ за операторско майсторство пет пъти. Името му носи авторитета на популярен режисьор и филмови звезди са се съгласявали да участват във филми, щом научат, че Дикинс ще е част от екипа на продукцията.

„Най-доброто операторско майсторство тази година е във филм, който не е номиниран. […] Това е „Батман“. Той съдържа най-добрата работа зад камерата, според мен. Причината, поради която не е номиниран, е чиста и проста: снобизъм. Налице е нечестна тенденция да бъде избягвана вселената на Marvel и други популярни вселени.“

Амин.

Около 24 часа преди наградите „Оскар“ да бъдат раздадени, една абсолютна легенда на седмото изкуство, визионер с неоспорими качества и безупречна професионална репутация, градена в продължение на няколко десетилетия и от двете страни на Атлантическия океан, обобщи реалността, в която живее американската Академия от години. Това е и реалността на „Оскар“-ите тази година.

Статуетката за най-добър филм, наред с още седем приза, включително и за най-добра режисура, взе „Всичко навсякъде наведнъж“ на студиото A24, който вече е най-награждаваният филм в историята на киното, според определени статистики. Очаквам да бъде обявен още за най-великия филм за всички времена, да добавят към него монтаж как Мишел Йео пребива дон Вито Корлеоне, Чарлс Фостър Кейн, Гандалф и Батман, и да изстрелят дигитално копие в космоса.

Все така на никой няма да му пука.

Лентата е абсурдистка комедия за паралелни реалности и различни версии на едни и същи личности. С други думи, филмът използва същите сюжетни механики, за да изрази същите послания като касовите хитове „Отмъстителите: Краят“ и „Спайдър-Мен: Няма път към дома“. За съжаление, те не са продукции на студиото A24. Те са продукции на Marvel Studios и комбинираните им приходи възлизат на около 5 милиарда долара.

С други думи, на доста хора по планетата Земя им пука за тях. Доста хора бяха докоснати емоционално от тях. Доста критици – всъщност почти всички, 94 процента в случая на „Краят“ и 93 процента в случая на „Няма път към дома“, според платформата Rotten Tomatoes – дадоха положителни оценки за тези филми, за различните елементи от направата им, и анализираха дълбокия им ефект върху глобалната популярна култура.

Преди 19 години, когато „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“ заслужено спечели 11 „Оскар“-а, това може би щеше да е причина двата филма от горния параграф да бъдат поне номинирани в категорията за най-добър филм или дори да спечелят, ако конкурент не им беше шедьовърът на Питър Джаксън. В онази реалност може би и „Батман“ щеше да получи номинация за операторско майсторство. Но Академията остави тази реалност в миналото си.

„Причината […] е чиста и проста: снобизъм.“ Това е целият анализ на наградите „Оскар“, който имате нужда да прочетете. Но ако искате да задълбаете повече в проблема, то можете да изгледате видеото, приложено под този параграф, чието заглавие съдържа въпрос, който на този етап до голяма степен звучи като реторичен: „Стават ли филмите с „Оскар“ за най-добър филм все по-лоши?“.

Ще си позволя да използвам заключението от клипа, постигнато чрез статистически анализ: в наши дни пропастта между масовата аудитория и награждаваните филми е по-голяма от когато и да е било в историята на киното. Големите американски студия са се профилирали в направата на огромни развлекателни продукции за световната публика и са предизвикали създаването на малки компании като A24, които на свой ред са се специализирали в направата на нискобюджетни престижни ленти.

От това не печели никой. Да, А24 очевидно вече e натрупало 49 номинации за „Оскар“ в различните категории за около 10 години от основаването си. В тях се включват и два „Оскар“-а за най-добър филм: за „Лунна светлина“ от 2017 година и за „Всичко навсякъде наведнъж“. Шефовете на студиото несъмнено са взели добри парични бонуси покрай тези успехи и ако това е била целта им, то е постигната.

Но не всяко малко независимо студио е А24.

А и въобразява ли си някой, че тези филми оставиха какъвто и да е отпечатък върху духа на времето (zeitgeist-а) си, върху популярната култура, дори върху развитието и историята на киното като изкуство или индустрия? Отговорът е категорично „не“. Едновременно с това филмите, които оставят такъв отпечатък и в чиято направа често е вложена голяма доза майсторство, какъвто е случаят с операторската работа по „Батман“ тази година, просто биват пренебрегнати като „пуканкови филми“.

Започна церемонията по връчването на "Оскар"-ите

Да, потокът от пари си тече, призовете продължават да се раздават, но киното губи престижа си, популярността си, губи социалната си есенция, когато пропастта между филми, които се награждават, и филми, които реално се гледат по целия свят, е толкова голяма. Функцията на филмовите звезди на наградите „Оскар“ вече не е да печелят, а да презентират статуетките в отчаяни опити да генерират телевиозинни рейтинги, каквито няма да бъдат постигнати при настоящото положение.

Тази ситуация не е налице от тази година. Писах текстове с подобен тон и послание през 2018-та, през 2019-та, дори през пандемичната 2020-та, тъй като по това време от годината просто не ми остава друг избор: това е основната тема от света на киното. Промяна все така няма. За щастие, с раздаването на „Оскар“-ите циркът на абсурда, който е ежегодният сезон на наградите, приключва, и можем да се върнем към това, което киното винаги е било и ще бъде: гледането на филми по киносалоните.

Още от автора:

На раменете на Роки Балбоа: „Крийд III“ е истински нокаут

Когато не можеш да върнеш времето назад: „Ант-Мен и Осата: Квантомания“

Най-добрият филм на Джерард Бътлър от години насам: „Твърдо приземяване“

Колко струва една номинация за „Оскар“?

За Холивуд, с любов и с омраза: „Вавилон“ на Деймиън Шазел

Неуспешната „Операция Форчън“ на Джейсън Стейтъм и Гай Ричи

Традиционният снобизъм и подборът за "Оскарите"

Този филм се подигра блестящо на Илон Мъск

Най-добрите от добрите: Топ филмите за 2022 година

Киносъбитието на годината или не: „Аватар: Природата на водата“

Коледният филм, от който не знаехте, че имате нужда

Спилбърг за Спилбърг: Израстването на един гений

Това е най-ирландският филм, който може да съществува

Нито комедия, нито ужас... но никой не може да му устои

Това е най-гледаният филм по Netflix през ноември 2022 г.

Отвъд предразсъдъците и смъртта: „Черната пантера: Уаканда завинаги"

Една звезда в ролята на живота си: Всички говорят за този филм

Край на най-епичната битка на телевизионния сезон

„Амстердам“: Хаотичната песен за живота на един голям режисьор

20 години от раждането на една легенда

Този филм ще се окаже най-скандалният на годината

Най-касовият филм в историята: 13 години по-късно

Няма по-чаровна двойка: Джордж Клуни и Джулия Робъртс в „Билет до Рая“ 

Класиките, които искаме да гледаме на кино отново

Филмите от фестивала във Венеция, за които ще слушаме през сезона на „Оскар“-ите

Най-епичната битка на новия телевизионен сезон

Това е най-скъпата продукция в историята на Netflix

"Калинката" Брад Пит търси душевен мир в "Убийствен влак"

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕС затяга правилата за внос от Украйна на селскостопански продукти

ЕС затяга правилата за внос от Украйна на селскостопански продукти

Свят Преди 1 минута

В сряда 27-те държави-членки на ЕС се споразумяха за нов компромис относно митническите изисквания

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 1 час

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

България Преди 1 час

Тодоров: Не смятам, че аз и г-жа Грънчарова сме най-подходящите хора

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 час

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

Любопитно Преди 1 час

Предстои продължение на хитовия мистериозен комедиен филм от 2018 г., в който ще се включи и Микеле Мороне

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 2 часа

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 2 часа

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 2 часа

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 3 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 3 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед