Топ 10 касови филма за 2022 година
Топ 10 касови филма за 2022 година   
Източник: Forum Film Bulgaria, Alexandra Films
1

К раят на календарната година води до равносметки за всички ни – включително и за редовните посетители на киносалона. През 2022-ра ходенето на кино окончателно се върна във всекидневието ни и се нормализира след кошмарната парализа, преживяна от индустрията в резултат от пандемията от коронавирус, която преобърна света с главата надолу през 2020-а и 2021-ва.

Художествените и кинематографични качества са критерия, по който са подредени заглавията в тази класация; ала в нея са включени единствено филми с бюджет над 30 милиона долара и с широко разпространение по киносалоните. Причината е проста: нискобюджетните фестивални хитове и престижните, ориентирани към сезона на кинонаградите продукции получават достатъчно критически похвали и златни статуетки за своите качества.

Най-добрите от добрите: Топ филмите за 2022 година

Но не те са тези, които масово привличат хората в киносалона, не те са тези, които поддържат киното живо не само като художествено изкуство, но и като социално явление, като обединяваща сила, надскачаща разликите в половете, расите, етносите и географското положение. Киното е преди всичко популярна, обща култура; касовите филми, които гледаме на големия екран тази година, нашите деца ще гледат по телевизията и онлайн след години, докато се оформят като личности.

Преди време дупката между касовото популярно кино и престижните продукции, които биват награждавани на наградите „Оскар“, не беше толкова голяма. През 90-те години наградата за най-добър филм бе спечелена от глобални хитове като „Титаник“, „Смело сърце“ и „Форест Гъмп“. В наши дни снобизмът на Академията би я накарал да постави на подобни ленти етикета „комерсиален“ и да ги пренебрегне – или да им даде нелепа Туитър награда.

Ала това не означава, че филмите по кината в настоящето изведнъж са станали безсъдържателни до последния, а всички талантливи хора в Холивуд са спрели да работят. Елитарното, цинично и ненужно високомерно поведение може да печели на много места, но не и в тази класация, където реалните качества на филмите, които гледахме на кино през 2022 година, са припознати.

10. Bullet Train / „Убийствен влак“

Bullet Train / Убийствен влак
Bullet Train / „Убийствен влак“ Източник: Alexandra Films

Колоритен, експлозивен и режисиран от Дейвид Лийч в традицията на майстори като Тарантино и Гай Ричи, екшънът с Брад Пит предостави всичко, което се очаква от летен блокбъстър на кино. В поддържащия състав блеснаха талантливи актьори като Арън Тейлър-Джонсън, Хироюки Санада и Джоуи Кинг, а в главната роля Брад Пит показа на света, че все още е харизматична филмова звезда от най-висок калибър.

9. The Lost City / „Изгубеният град“

The Lost City / Изгубеният град
The Lost City / „Изгубеният град“ Източник: Forum Film Bulgaria

Явно вдъхновен от класически филмови приключения с двойки в централните роли като „Романс за камъка“ или „Похитителите на изчезналия кивот“, филмът със Сандра Бълок, Чанинг Тейтъм и Брад Пит даде на аудиторията много приятна доза старомодно забавление. С екзотични снимачни локации и безкрайно остроумни диалози, лентата спечели сърцата както на критици, така и на зрители.

8. Elvis / „Елвис“

Elvis / Елвис
Elvis / „Елвис“ Източник: Alexandra Films

Бляскавият, пищен стил на режисьора Баз Лурман пасна перфектно на персоната на краля на рока Елвис Пресли в биографичния филм, в който младият Остин Бътлър накара света да запомни името му с фантастично централно представяне, за което вече е номиниран за „Златен глобус“. С големия Том Ханкс за екранен партньор, Бътлър и песните на митичния му герой накараха филмовите зрители да затреперят във възторг досущ като музикалните любители от 60-те години на миналия век.

7. The Northman / „Викингът“

The Northman / Викингът
The Northman / „Викингът“ Източник: Forum Film Bulgaria

Първият високобюджетен проект на нашумелия независим режисьор Робърт Егърс привлече страхотен актьорски състав, и неслучайно. Александър Скарсгард, Аня Тейлър-Джой и най-вече Никол Кидман получиха много възможности да покажат впечатляваща драматична игра в запленяващия, хипнотичен филм. Лентата не успя да генерира големи приходи при престоя си по кината, но отлични критически отзиви я превърнаха в хит по домовете и ѝ помогнаха да се окаже печеливша.

6. Violent Night / „Брутална нощ“

Violent Night / Брутална нощ
Violent Night / „Брутална нощ“ Източник: Forum Film Bulgaria

Рождество Христово е празник, експлоатиран в киното до степен, в която пантеонът с паметни коледни филми е пълен и в него много рядко влизат нови попълнения. Е, през 2022 година сред най-добрите коледни заглавия за всички времена се нареди „Брутална нощ“, налудничава екшън комедия с топъл човешки подтекст и искрено послание, доведена до обетованата земя от чудесно представяне в главната роля на Дядо Коледа на Дейвид Харбър.

5. Avatar: The Way of Water / „Аватар: Природата на водата“

Avatar: The Way of Water / Аватар: Природата на водата
Avatar: The Way of Water / „Аватар: Природата на водата“ Източник: Forum Film Bulgaria

Определян от създателите си като киносъбитието на годината, продължението на най-касовия филм за всички времена предостави на огромната си публика визуален спектакъл и моменти на силни емоции в типичния стил на Джеймс Камерън. Очевидни липси в сценария оставиха нереализирани части от огромния потенциал на смайващия свят на Пандора, но това е просто още една причина да очакваме продълженията с интерес.

4. The Fabelmans / „Семейство Фейбълман“

The Fabelmans / Семейство Фейбълман
The Fabelmans / „Семейство Фейбълман“ Източник: Forum Film Bulgaria

С бюджет от 40 милиона долара и кратък престой по кината, автобиографичният филм на Стивън Спилбърг едва покри специфичния критерий за влизане в тази класация, но съвършената му визия и симпатично представената семейна история биха му осигурили място в който и да е филмов топ 5 за тази година. Ще бъде интересно да видим колко и какви успехи ще пожъне през сезона на наградите.

3. The Menu / „Менюто“

The Menu / Менюто
The Menu / „Менюто“ Източник: Forum Film Bulgaria

Изненадващият хит на 2022 година напълно заслужено записа солидни приходи от 64 милиона долара при бюджет от 30 милиона и висок процент на критическо одобрение, наред с номинации за редица награди. Воден от безпогрешни Ралф Файнс и Аня Тейлър-Джой в главните роли, филмът бе богат на социален подтекст и на метафоричен киноезик, както и на черен хумор и съспенс.

2. The Batman / „Батман“

The Batman / Батман
The Batman / „Батман“ Източник: Alexandra Films

Дългоочакваният нов прочит на комиксовия персонаж, известен като „Хамлет на супергероите“, се оказа гръмък успех по всички параграфи. В ролята на Качулатия кръстоносец с успех влезе Робърт Патинсън, подкрепен от превъзходен поддържащ състав, а режисьорът Мат Рийвс почерпи вдъхновение в равни дози от трилърите на Дейвид Финчър и предходните хитови филми за Черния рицар на Кристофър Нолан.

1. Top Gun: Maverick / „Топ Гън: Маверик“

Top Gun: Maverick / Топ Гън: Маверик
Top Gun: Maverick / „Топ Гън: Маверик“ Източник: Forum Film Bulgaria

Трогателен и емоционален в едни моменти, спиращ дъха от напрежение в други, големият хит на продуцента и актьор Том Круз е от все по-оредяващата порода филми, чиито заглавия чуваме редовно както през лятото, когато хората масово ги гледат на кино, така и през зимата, когато биват номинирани за различни престижни отличия. Блокбъстър от старата школа на техническо и художествено ниво, „Топ Гън: Маверик“ заслужава в пълна степен огромния успех, който пожъна.

Още от автора:

Киносъбитието на годината или не: „Аватар: Природата на водата“

Коледният филм, от който не знаехте, че имате нужда

Спилбърг за Спилбърг: Израстването на един гений

Това е най-ирландският филм, който може да съществува

Нито комедия, нито ужас... но никой не може да му устои

Това е най-гледаният филм по Netflix през ноември 2022 г.

Отвъд предразсъдъците и смъртта: „Черната пантера: Уаканда завинаги"

Една звезда в ролята на живота си: Всички говорят за този филм

Край на най-епичната битка на телевизионния сезон

„Амстердам“: Хаотичната песен за живота на един голям режисьор

20 години от раждането на една легенда

Този филм ще се окаже най-скандалният на годината

Най-касовият филм в историята: 13 години по-късно

Няма по-чаровна двойка: Джордж Клуни и Джулия Робъртс в „Билет до Рая“ 

Класиките, които искаме да гледаме на кино отново

Филмите от фестивала във Венеция, за които ще слушаме през сезона на „Оскар“-ите

Най-епичната битка на новия телевизионен сезон

Това е най-скъпата продукция в историята на Netflix

"Калинката" Брад Пит търси душевен мир в "Убийствен влак"

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 2 минути

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 3 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 58 минути

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 1 час

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 11 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 12 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева