0

С лучвало ли ви се е да гледате полегнали крави и да си помислите: "Трябваше да си взема чадъра?". Или пък сте се подготвяли за лош късмет, след като черна котка е пресякла пътя ви? Ако е така, значи сте се докоснали до древното изкуство на животинското предсказване.

През цялата човешка история животните са играли жизненоважна роля за оцеляването ни. От храната и облеклото, през другарството и защитата до религията и духовните вярвания - откакто се помним, животните едновременно са загадъчни и ужасяващи за хората. Затова не е изненадващо, че с развитието ни като вид еволюира и разбирането ни за съществата, които ни заобикалят.

Има обаче едно умение, което дори и днес все още не сме овладели спрямо нашите животински събратя: силата на предвиждането. Независимо дали става въпрос за останки от стари народни истории и суеверия, или за наука, която тепърва ще разбираме - има някои животни, които могат да виждат в бъдещето и точно да предсказват това, което предстои да се случи. Но дали това е пророчество, късмет или чист животински инстинкт?

Ето четири животински предсказатели, които ще ви помогнат да решите.

1. Пънксътоуни Фил

От 1887 г. насам всяка година на втори февруари тълпи от хора се събират на Гоблърс Кноб в малкото градче Пънксътоуни, Пенсилвания, с надеждата да зърнат местния гадател. Известен със своите метеорологични способности, Пънксътоуни Фил се смята, че има силата да предсказва дали местните жители ще преживеят дълга и тежка зима, или ще настъпи ранна пролет.

9 животни, които могат да възстановяват части от тялото си

Докато събралите се тълпи чакат със затаен дъх, Пънксътоуни Фил излиза от своята пещера и се съветва с членовете на общество, известно като "Вътрешен кръг", за да направи предсказания за следващите месеци. Ако Фил излезе от дупката си и види собствената си сянка, преди да се върне в бърлогата си, тогава жителите могат да очакват още шест седмици зима. Ако Фил излезе на повърхността и не види сянката си, пролетта е зад ъгъла.

Очарователните лудории на Фил завладяват въображението и вдъхновяват култовата класика от 90-те години "Денят на сурвакарите". Сега привидно безсмъртният гризач предава на живо прогнозите си всяка година, което означава, че неговите пророчества могат да бъдат наблюдавани от феновете му по целия свят.

2. Джим - кучето-чудо

Когато Сам Ван Армсдейл за първи път купува новото си кученце Джим у дома, той не храни големи надежди, че то ще бъде ловно куче, което ще печели награди. В края на краищата Джим е най-малкият от кучилото, поради което Сам плаща само половината от цената за чистокръвен левълски сетер. Когато Джим пораснал, се оказало, че е малко трудно да бъде обучен, като вместо това предпочитал да лежи на сянка и да игнорира стопанина си, оставяйки другите кучета на Сам да се справят с него.

Сам предположил, че Джим е просто мързелив, но в действителност Джим се учеше да ловува по свой собствен начин. Наблюдавайки другите кучета, той усвояваше навиците както на ловците, така и на плячката им. Така че, когато една есенна сутрин Сам заведе Джим на лов, той беше шокиран да научи, че Джим не само може да помага на Сам, но и има невероятната способност да намира пъдпъдъци, които Сам да отстреля.

Сам обаче забелязал в кучето си не само шесто чувство за разузнаване на пъдпъдъци. Като казал на Джим да отиде да си почине под едно дърво, Сам бил шокиран, когато Джим отишъл до единственото дърво наблизо и легнал под него. Оттук нататък обхватът на таланта му само се разширява. Джим можел да разпознава колите по цветовете им, регистрационните номера или дори по това от кой щат са дошли. Можеше да избира отделни хора от тълпата, да предсказва пола на неродените деца и дори успешно да предскаже победителя в световните серии по бейзбол през 1936 г.

7 животни, които обичат "алкохола"

Мнозина се опитват да опровергаят способностите на Джим, твърдейки, че той всъщност реагира на сигналите на Сам; когато обаче двойката е подложена на тест от комисия от законодателния орган на Мисури, Джим издържа теста с отличен.

3. Октоподът Павел

Джим не е единственото животно, което е доказало способността си за далновидност в спорта. Излюпен в плен в центъра SeaLife в Уеймут, Пол е обикновен октопод с необикновена способност.

Прехвърлен в аквариум в Оберхаузен, Германия, истинският талант на Пол е открит едва в началото на първенството на УЕФА Евро 2008. Това, което започва като забавление за популяризиране на обитателите на аквариума, бързо става популярно, тъй като октоподът се оказва нещо като оракул. От шестте мача, за които Пол направи прогнози, четири се сбъднаха. Изглежда обаче, че Пол тепърва навлиза в своята сила.

Две години по-късно силата на предсказанията на Пол наистина се издига до своя зенит, тъй като той точно предсказва изхода на всичките осем мача на Германия на Световното първенство по футбол през 2010 г.

4. Лейди Чудо

10 филма, които предсказаха бъдещето

Когато един ден търси коня си, Клаудия Фонда забелязва нещо, което променя живота ѝ завинаги. За разлика от другите й коне, Лейди Уондър сякаш винаги знаела кога Клаудия я търси и без да я подканя, си проправяла път към собственика си.

Вярвайки, че конят ѝ е надарен, Клаудия се заема да обучи Лейди Уондър да общува със своите човешки връстници чрез множество различни канали. От детски блокчета до специално изработена конска пишеща машина - скоро Лейди Уондър е в състояние да общува свободно с хората.

Не след дълго разказите за ясновидските способности на лейди Уондърър се разпространяват и посетители идват от всички краища на света, за да им предскаже съдбата конят-ясновидец. Всъщност до 150 000 души посещават лейди Уондър, като плащат такса от 1 долар, за да ѝ зададат до три въпроса. Всичко - от пола на неродените деца до спортни прогнози, къде да се добива петрол и дори отгатването на моминското име на посетителя - не изглеждало голяма работа за лейди Уондърър, която почти всеки път давала верен отговор.

Ако преди това критиците и скептиците се мъчеха да намерят доказателства за огромните способности на лейди Уондърър, скоро те бяха заглушени, когато тя беше призована да помогне на полицията в Масачузетс, която беше изчерпала всички възможности за издирване на изчезнало момче. Лейди Уондърър изрекла водното колело на Питсфийлд, но привидно объркала околните, тъй като в Питсфийлд нямало водно колело. Не след дълго обаче разследващите пренаредили буквите и разбрали, че тя е имала предвид Field and Wild Water Pit - името на близката кариера. Търсенето се преместило в кариерата, където открили тялото на момчето.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 1 час

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 1 час

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 2 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 9 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 11 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 11 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 12 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 13 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 13 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 17 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК