166

О нова, което ще запомни историята, е какво се случи с Европейския съюз по време на евроредседателството, заяви президентът Румен Радев на конференция на тема "Българското председателство на Съвета на ЕС- време за равносметка“.

"Затова не искам да разделям и моята оценка на позитиви и негативи, както и да се впускам в критикуване или в хвалебствия", допълни той.

Държавният глава направи въвеждащо изказване в рамките на провеждащата се в София конференция "Българското председателство на Съвета на ЕС – време за равносметка“.

Целта на форума е, в рамките на един отворен дебат, да се потърсят отговори на редица въпроси, свързани с успехите на страната ни по време на европредседателството – както от гледна точка на политическите оценки, така и през призмата на експертния професионален анализ.

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават. Състоянието на Европейския съюз е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки, коментира още държавният глава.

"Разбира се, ще прочетете вече в много медии за закриването на 78 досиета по време на нашето председателство. Без да омаловажавам тези достижения, все пак това накрая е една чиновническа статистика. Броят на целувките и прегръдките, броят на европейските лидери, позирали на „Моста на влюбените“, стотиците срещи и разработени документи, накрая остават статистика", отбеляза Радев.

Президентът засегна темата за Западните Балкани. Според него България не видя какво се случва на запад от тях.

"Без наше участие бе сформирана нова група за военни интервенции, която включва само 9 държави“, посочи той. "Редно беше страната ни да постави въпроса каква е истинската цел на тази група, какви са критериите, на какъв принцип са поканени тези държави“, категоричен бе президентът.

"Изплуват нови въпроси и тревоги за отношението между Косово и Сърбия, за ситуацията около Македония, за реалната стойност на Софийската декларация“, коментира още държавният глава.

"Противоречията остават и няма гаранция кога ще бъдат решени“, обясни Радев. "Имаше стремеж евроредседателството да се използва за вътрешнополитически пиар със всички произтичащи от това последствия“, смята Радев.

Според него правителството се е хвърлило изцяло във външната политика и се посветило на Западните Балкани, но е загърбило важни взривоопасни процеси вътре в страната.

Източник: БГНЕС

"Нормално е в процеса на подготовката и провеждането на председателството България да стане по-демократична европейска страна, с независими и ефективни институции, с ясно разделение на властите, с върховенство на закона, със свобода на словото“, подчерта Радев.

Според него България е затвърдила положението си на най-периферна за ЕС страна и по отношение на структурите, и по отношение на воденето на основния дебат. 

"Председателството се използваше за вътрешнополитически пиар във времена, когато протестите се множат, а властта не отговаря“, заяви президентът. "Властта трябва по-бързо да се освободи от еуфорията от този изкуствено граден образ и възможно най-бързо тялом и духом да се върне в суровата българска действителност“, призова Радев.

Радев коментира и темата за мигрантите в Европа.

Източник: БГНЕС

Според него миграцията открои дълбоки разломи в Европейския съюз, които застрашават единството му и открояват редица институционални слабости.

"Европа сама не смогва да следва дневния си ред. Къде остана Бялата книга, която трябва да има решение поне през 2019 година. Накъде отива Европа и успяхме ли по време на председателството ни да търсим отговори на този въпрос - уви не“, отговори Радев.

Президентът допълни, че надпреварата за закриване на досиета може да доведе до закриване на самия ЕС!

Според държавния глава пропуск на председателството е, че Дунавската стратегия не е намерила подобаващо място.

"Пропуснахме голям шанс, тъй като 3 последователни ротационни председатели на Съвета на ЕС - България, Австрия и Румъния са Дунавски държави с отношение към този проблем“, заключи Радев.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви пред журналисти, че оценката на българските граждани за председателството очевидно се разминава с оценката на президента.

"Съжалявам, че в речта на президента единственото положително, което чух за председателството, е, че администрацията се била научила как работят институциите“, коментира тя.

"Оценката на гражданите е изключително позитивна. Само 1% от българите считат, че България се е справила лошо“, заяви министърът.

"Досиетата не са техника, това е законодателният процес. Всяко министерство показа, че има административния капацитет и че може да приключва законодателни инициативи, важни за всеки европейски гражданин“, посочи Екатерина Захариева и уточни, че България стои по друг начин след председателството.

Също така Захариева подчерта, че "по никакъв начин председателството не е използвано за вътрешнополитически пиар и за "замитане“ на проблеми".

"Работили сме и в България, всички реформи се движат“, посочи тя.

"В никакъв случай никой не е забравил работата си в България. Нормално е медийният фокус върху председателството да е по-голям. Не всеки ден в България идват всички 28 лидери на ЕС“, коментира Екатерина Захариева.

Вижте още публикации за Българското председателство на ЕС:

Новият европредседател: Мигрантите да стоят в Африка

Борисов към Курц в Австрия: Ако има нужда сме насреща

Борисов предава европредседателството на Австрия

Екатерина Захариева: Лидерите на ЕС направиха това, което България е искала

Лиляна Павлова: Мисията ни беше изпълнена успешно

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@