27

П резидентът Румен Радев днес похвали правителството на премиера Бойко Борисов за работата по темата Западни Балкани по време на европредседателството на България.

„Правителството показа кураж като избра много трудна тема като Западните Балкани. Регионът е много крехък, няма гаранция за успех, но някой трябваше да поеме отговорността и да посочи проблемите”, заяви Радев на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз.

Румен Радев и Бойко Борисов са най-харесваните политици у нас

Иванов отговори на Борисов, Радев с критики

Президентът за инцидента в Пловдив: Лобизмът убива

„Правителството успя да управлява дневния ред на Европа, като показа умения и разви атмосфера на честен и отворен диалог”, заяви президентът на форума, който се провежда днес в София.

„Оценката на такава сложна дейност като Председателството изисква сложна система от критерий, като се започне от приоритетите и се приключи с постигнатите резултати“, обясни държавният глава.

„Правителството разработи точните приоритети за Председателството. Всички сме съгласни, че не можем да говорим за просперираща Европа, без да гарантираме сигурността и стабилността на Западните Балкани”, посочи Румен Радев. „Ако не им дадем европейска перспектива, те рано или късно ще дадат балканска перспектива на Европа”, каза той.

„От 1 януари България успя да гарантира широк консенсус по много важни теми, успяхме да приключим важни досиета. Въпреки факта, че този консенсус бе намерен чрез сериозни компромиси, това ни дава възможност да вървим напред”, допълни президентът.

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че има още дълъг път е евроинтеграцията на Западните Балкани.

„Прекрасно знаем, че всички държави от Западните Балкани не са готови и имат още дълъг път. Европейската им перспектива ще направи така, че да избегнем риска от войни, да задържим хората на Балканите”, посочи Борисов.

„Десетилетия сме воювали помежду си в различни войни и съюзи. Стотици хиляди са загинали. Най-близката война беше тази в Косово, пак на Балканите”, подчерта Борисов. „Хиляди в масови гробове, разрушения и милиарди от всички нас за възстановяване. Мостът в Мостар беше възстановен преди месец”.

„С Македония решихме да дадем пример. Успяхме да подпишем Договора за приятелство”, изтъкна премиерът. „Много се радвам, че в София Ципрас и Заев обявиха, че ще намерят решения за името на Македония, така че да не се налага Гърция да я спира”.

„Горд съм, че успяхме Тачи и Вучич да си подадат ръце в София. Нещо, което не искаха да направят в Скопие“, допълни Бойко Борисов. „Положихме доста усилия и мисля, че има съществен напредък и оптимизъм”.

„Ако не бъдат хванати в рамките на ЕС дисциплинирани и подпомогнати могат да се превърнат в източник на войни”, смята Борисов. „Ако сега не се помогне на Западните Балкани, после ще е много късно. Големите геостратегически играчи само това чакат – и Русия, и САЩ, и Китай”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@