63

С благодарност за проявеното разбиране и извинение към софиянци за чудовищния, по думите му, трафик започна премиерът Бойко Борисов изявлението си на пресконференцията в края на  днешната Среща на върха ЕС - Западни Балкани. Ползите за България са много повече от това да изстрадаме тези два дни, каза Борисов.

Пресконференцията бе съвместно с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Крайно време е всички в България да чуят и да разберат, че това е председателството на България и когато то е успешно, България е успешна. Никой не помни имената, помнят думата България, когато председателството е успешно", заяви премиерът.

ВИЖТЕ: ЛИДЕРИТЕ НА ЕС ДОЙДОХА ПЕШ В НДК - СНИМКИ

"Отдавна не съм слушал толкова от сърце да си говорят тези, които са за и тези, които са против разширяването на ЕС. Ако Западните Балкани олицетворяват една страна, тя ще е по БВП 96 млрд. евро. За да сравните - това е БВП на Словакия. Днес всички тези два дни радости, тъги и усилия, които полагаме е да приемем все едно икономика, колкото Словакия с население по-малко от Румъния. Това ли са големите страхове за ЕС, не е ли по-добре тези хора да са в преговори с ЕС, или да ги оставим", попита Борисов.

Разходката, която направиха Меркел, Мей, и Макрон сутринта по Моста на влюбените е доста символична, както и снимката между Тачи (президентът на Косово) и Вучич (президентът на Косово), както и добрата новина, която споделиха Заев и Ципрас,

но те ще кажат първо пред тяхната общественост какво са решили, обобщи Борисов някои от новините от срещата в София.

Заев и Ципрас се разбраха за името в София

Президентите Вучич и Тачи се поздравиха в София, въпреки че Сърбия не признава Косово и дори беше поставила под въпрос участието си в срещата на лидерите ЕС - Западни Балкани
Президентите Вучич и Тачи се поздравиха в София, въпреки че Сърбия не признава Косово и дори беше поставила под въпрос участието си в срещата на лидерите ЕС - Западни Балкани Източник: БГНЕС

"За всички стана ясно, че с проблемите, които имаме с геостратегическите играчи,

единственото спасение на ЕС е да бъдем единни и, както Ангела каза, един лист да не може да мине между нас. Силата на ЕС е в това",

каза още Борисов.

"Срещата на Върха на ЕС в София беше успех. Благодаря за чудесното гостоприемство", каза председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Потвърдихме европейската перспектива днес за целия регион на Западните Балкани. ЕС ще остане най-надеждния партньор на Западните Балкани, подчерта той.

Няма план "Б"- Балканите са част от Европа, подчерта Туск

"Разширяването е политически феномен и съм убеден, че ще бъдем свидетели на определени проблеми и спорове, но тенденцията е ясна - всички днес говорихме за европейската перспектива на региона. Ние не предлагаме нещо нереалистично или бърза писта за присъединяване в ЕС", каза председателят на Съвета на ЕС.

Съгласен съм с премиера Борисов, че трябва да оценим целия проблем за Западните Балкани в правилни пропорции, каза Доналд Туск по повод казаното българския премиер, че населението на страните от Западните Балкани е общо, колкото е населението на Румъния, а БВП на всички страни е с размера на БВП на Словакия. Европа е достатъчно голяма и силна, за да осинови и да приеме този проект с всички последствия, каза Туск.

БВП и демографията на района не са големи, ако го сравним с други части на Европа, но като стигнем до проблемите на човек от населението, те са доста повече от Германия и Франция взети заедно и затова трябва да внимаваме за своите обещания, допълни Доналд Туск.

Програмата на приоритети от София е нова инициатива и се съгласихме да удвоим средствата за програмата "Еразъм Плюс" за да могат повече млади хора да учат в Европа. Съгласихме се да намалим цените на роуминг и да облекчим инвестициите в региона, посочи Туск.

Програмата за свързаност не е алтернатива на разширението, а начин за по-ефективно използване на времето, за да не се чака присъединяването към ЕС, защото тези страни са интегрална част от Европа, допълни той.

ЕС ще засили своята работа по иновациите и цифровата си програма. ЕС създава Съвет за иновации, който да бъде включен в следващата многогодишна рамка, подчерта Туск.

Срещата в София завърши с декларация, с която

ЕС потвърждава отново недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани,

а партньорите от Западните Балкани отново потвърждават ангажираността си с европейската перспектива, като свой категоричен стратегически избор.

В декларацията се посочва още, че ЕС е решен да укрепи и засили своята ангажираност на всички равнища, в подкрепа на политическата, икономическата и социалната трансформация на региона, включително чрез засилена помощ, въз основа на постигнатия от партньорите от Западните Балкани съществен напредък в областта на принципите на правовата държава и на социално-икономическите реформи.

ЕС приветства ангажираността на партньорите от Западните Балкани с върховенството на демокрацията и принципите на правовата държава, по-специално борбата с корупцията и организираната престъпност, доброто управление и зачитането на правата на човека и правата на лицата, принадлежащи към малцинства, пише още в документа.

Укрепването на добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество са ангажимент на партньорите от Западните Балкани, който се подкрепя от ЕС.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@