86

А встрийският канцлер Себастиан Курц заяви в понеделник, че е против даването възможност на мигрантите да търсят убежище в ЕС от предложените "приемни лагери", дори последните да са извън Европа.

Европейските лидери сключиха споразумение в Брюксел в петък да обмислят създаването на бежански центрове с цел да се обезсърчат мигрантите, които преминават през Средиземно море.

Лидерите на ЕС се споразумяха за миграцията

Бойко Борисов: Няма да приемем връщане на мигранти

ЕС тепърва ще събира 3-те милиарда евро за Турция

Курц коментира: "Аз съм сред тези, които казват, че ако позволим молбите за убежище, това ще създаде невероятен фактор за привличане".

Канцлерът - чиято страна току-що пое шестмесечното ротационно председателство на ЕС - каза, че въпросът е причинил разрив между лидерите на ЕС на срещата на високо равнище по въпросите на миграцията.

Една от точките в заключителната декларация, приета на съвета на високо равнище в петък предполага "бързо да се проучи" концепцията за "платформи за регионално слизане" за имигранти, спасени в международни води.

Австрийският канцлер заяви, че би било "по-умно да се отиде директно при хората във военни зони, отколкото да се създава стимул за предприемане опасното преминаване на Средиземно море".

За Курц възниква и въпросът дали "на глобално равнище 60-те милиона души, бягащи от, трябва да могат да кандидатстват за убежище в Европа и дали те могат да го направят от други места".

Нито една държава извън ЕС досега не се е съгласила да бъде домакин на предложените приемни лагери.

Австрийският канцлер се надява, че срещата на върха ЕС-Африка ще се проведе до края на годината и там да се намери общо решение на проблема.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@