26

„Мисията ни беше изпълнена успешно”, заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на церемонията по официалното му закриване днес.

„През тези шест месеца вложихме усилия, енергия, емоция, много желание във вземането на справедливи и често нелеки решения в името на единството и на по-добър ЕС”, посочи Павлова. Тя отбеляза, че всеки ден, час и минута вложен труд си е заслужавал.

ЕК стартира програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани

Прокуратурата даде на съд бившия директор на НДК Мирослав Боршош

Павлова: Няма опасност за председателството, НДК е просто едно място

Павлова каза, че повече от 35 хиляди делегати са посетили страната ни и са успели да усетят нашата култура, история и традиция. Предварителните очаквания са били за 20 000.

„Вярвам, че успяхме да ги посрещнем с гостоприемство и топлина, каквото българите притежаваме”, каза тя и пожела успех на Австрия, която поема щафета на европредседателството.

„Програмата и приоритетите на самото председателство бяха достатъчно гъвкави и дадоха възможност да сме адекватни и напълно в крак с действителността и проблемите на деня”, смята още Павлова. Обучени са 1550 експерти, отделно от тях 2000 души са се грижили за сигурността и логистиката. Според отчета има 78 постигнати споразумения в Съвета или с Европейския парламент, 10 директиви за преговори по международни споразумения, 18 заключения на Съвета, пет решения и седем препоръки на Съвета на ЕС.

Най-голямата гордост на Председателството е пробивът в социалната сфера, за командироването на работниците и единното заплащане, допълни Павлова.

„Никой не го очакваше от нас, това беше голямо постижение”, заяви тя. „Завършихме 9 от общо 13 досиета, които ни бяха предадени от Естонското председателство. Това е много сериозен успех. По някои от тях повече от 2 години нямаше съгласие”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@