10

Е вропейската комисия стартира програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани. Това се случи по време на най-голямото събитие от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, посветено на цифровизацията – Цифрова асамблея 2018, пише Агенция "Фокус". 

С новата програма се цели да се подкрепи преходът на региона към цифрова икономика и да се направят достъпни за всички негови граждани ползите от цифровия преход.

С участието в нея Европейската комисия и министрите от шест държави от Западните Балкани — Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Македония и Сърбия, се ангажират да инвестират в широколентовата свързаност, да увеличават нивото на доверието и цифровизирането на промишлеността и да стимулират научноизследователската дейност и иновациите. Програмата ще гарантира, че гражданите разполагат с необходимите умения, за да посрещнат потребностите на новата икономика и ще спомогне за модернизацията на публичната администрация, повишаването на нивото на киберсигурността, разширяването на свързаността и подобряването на стопанския климат.

Източник: БГНЕС

По време на официалното откриване на асамблеята европейският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел посочи, че цифровата промяна е определящият нашето време процес. „По-рано този месец Европейският съюз представи своето предложение за следващия бюджет. И що се отнася до цифровия аспект, се гордея, че аз и екипът ми имаме 9 млрд. евро през следващия програмен период, за да отправим силен сигнал до гражданите колко важни са ни техните умения, за да се върнем на лидерската карта в областта на суперкомпютрите. Цифровата трансформация ни дава шанс да покажем колко сме креативни и иновативни – или още веднъж да заявим, че ние, хората, сме това, което машините никога не биха могли да заместят“, коментира еврокомисарят.

Министър-председателят Бойко Борисов коментира, че въпреки че технологиите се развиват и че вече има професии, които могат да бъдат изцяло заменени от роботи, контролът и управлението им все пак трябва да останат у човека. „Затова трябва да поставим образованието на първо място – нещо, което е приоритет на нашето правителство. Искаме от трети клас децата да започнат да програмират, да има wifi във всяко училище и да направим така, че не първо вкъщи да се научат да работят с телефоните и компютрите, а в училище“, обясни Борисов. Премиерът посочи, че най-важното е Балканите да останат единни и да покажат своя потенциал пред Европа и света. „Нито можем да ги надминем във въоръжаването, нито можем да ги надминем в производството на автомобили, но това е нашата сфера. Мисленето на нашите хора е такова, че в тази сфера са много добри“, обясни Борисов.

Източник: БГНЕС

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски коментира, че дигиталната седмица е едно от най-важните събития за Българското председателство, което е спомогнало за доразвиването на редица важни проекти, свързани с цифровата икономика, като свободното движение на данни, намаляването на роуминг услугите и др. „Но въпреки всичко има още неща в сектора, в които България е след останалите страни в ЕС. Относно радио честотния спектър и неговото управление например сме назад, но полагаме усилия това да стане факт скоро и да достигнем държави като Финландия, Австрия, Холандия и др.“, каза транспортният министър.

Източник: БГНЕС

Дигиталната асамблея е годишен форум на най-високо равнище, който събира повече от 1000 заинтересовани страни и политици за обсъждане на цифровата политика на ЕС и последствията от последните технологични разработки. В два поредни дни те дискутират по теми, свързани с цифровите умения, киберсигурността, изкуственият интелект и цифровото бъдеще на Европа. 

Мобилният интернет между ЕС и Западните Балкани поевтинява от догодина

Бъдещето идва в София с Webit

Премиерът толерира развитието на технологиите, но иска управлението да остане у човека

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@