8

П ремиерът Бойко Борисов, федералният канцлер на Австрия Себастиан Курц и председателят на Европейския съвет Доналд Туск проведоха среща преди символичното предаване на Председателството на Съвета на ЕС.

Във фокуса на разговорите бяха поставени резултатите, постигнати по време на Българското председателство на ЕС и приоритетите на Европейския съвет в следващите шест месеца, по които ще работи Австрийското председателство, съобщиха от правителствената пресслужба.

Лиляна Павлова: Мисията ни беше изпълнена успешно

ЕК стартира програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани

Прокуратурата даде на съд бившия директор на НДК Мирослав Боршош

Българският министър-председател благодари за конструктивния диалог в Съвета, който даде възможност да се поднови вниманието върху балканския регион. „Даването на ясен хоризонт за започване на предприсъединителни преговори с Албания и Република Македония постави основите за перспективата на целия регион“, каза Борисов и подчерта, че Срещата на върха за Западните Балкани в София е изиграла много важна роля в този процес.

Министър-председателят пожела успех на канцлера Курц с председателството и подчерта, че винаги може да разчита на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Австрийското председателство продължава линията на Българското като акцентира върху три основни приоритета - сигурност и борба с нелегалната миграция, конкурентоспособност чрез дигитализация и перспектива за страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа.

„Нашето лого беше „Съединението прави силата”. Символиката във вашето лого на австрийското председателство е „Европа, която защитава”, а ние можем да се защитаваме само, когато сме единни” заяви Борисов на съвместна пресконференция в Австрия заедно с канцлера Себастиан Курц и председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

„През тези 6 месеца имахме непрекъснат диалог със Себастиан Курц. Непрекъснато съм го запознавал с това, което правим. За да може да бъде информиран и да надгражда това по време на неговото председателство”, посочи Борисов.

„Ако има нужда сме насреща да окажем съдействие за помощ и мнение. Много е сложно времето действително. Благодаря на Съвета на ЕС, на екипа на Доналд Туск, както и благодаря на екипа на Себастиан Курц, пожелавам успех и нека да имаме австрийско председателство на Европа, която защитава всяка една държава”, каза още Борисов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@