4

С оциалният министър Бисер Петков разкри, че съжалява за оставката на заместника си Росица Димитрова. Той заяви, че неговата собствена оставка е депозирана при премиера, от когото зависи дали ще бъде приета. Той коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA и протестите на майките на деца с увреждания.

„Аз съм се концентрирал изцяло върху работата по текущите задачи в министерството. Водим интензивен диалог с протестиращите майки, за да намерим решение на въпроса, както и по приключването на европредседателството. Днес България е домакин на голяма конференция, посветена на европейския стълб за социални права. Моята оставка е депозирана, тя е при премиера и от него зависи дали тя ще бъде приета”, каза Петков.

Скъпа командировка коства поста на зам.-министър

Социалният министър разрешил командировката на Димитрова, но тя напусна поста си

„Съжалявам за оставката на госпожа Росица Димитрова, защото тя стана невинна жертва.

Съжалявам, че тя не е част от политическия кабинет на министерството, защото е професионалист с голям хъс”, заяви той за оставката на зам.-министърката, пътувала в бизнес класа.

„Искам да кажа, че правото на заместник-министрите да ползват бизнескласа при пътуване над 5 часа е регламентирано в Наредбата за командировките и специализациите в чужбина, така че това не е законово нецелесъобразно. Това е изключение и се наложи в рамките на председателството, когато дневният ред и пътуванията на зам.-министрите бяха интензивни. Трябваше в кратък срок да бъде командирована г-жа Димитрова за конференцията на ООН”, каза той.

„В тази ситуация на фона на това, което става,

преценката не е била съвсем адекватна за упражняване на това право

Това, което министерството ще направи е с промяна във вътрешните правила, да се изключи това право”, подчерта Петков.

Министър Петков коментира и казусът с майките с увреждания. „Нека уточня, че след промените от началото на 2017 г., когато в закона за семейните помощи за деца беше въведена една нова семейна помощ за семейства на деца с увреждания, през миналата година за нея са изплатени 162 млн. лв. Тази помощ, която е в три размера според степента на увреждане на детето, е с характер на т.нар. личен бюджет, който родителите могат да преценят за какво да използват, включително и за асистентска подкрепа. Явно това решение не удовлетворява всички майки, защото една година по-късно те отново са на протест.

Майките на деца с увреждания поставиха искания на премиера

Майка на дете с увреждания: Нямаме какво да губим

Социалното министерство още не знае колко пари ще са нужни за лична помощ

Искам да добавя, че с бюджета на министерството бяха допълнително насочени 81 млн. лв., с които бюджетът пое финансирането на асистентските услуги и се увеличиха т.нар. интеграционни добавки”, обясни той.

„Това, което министерството подпомогна омбудсманът, за да се разработят финансови разчети по предложения от нея закон, наистина беше направено при различни допускания.

Най-нискобюджетният вариант беше при 1,1 от МРЗ, след като в проектозакона е предвидено 1,5 или 2 за изчисляване на часовата ставка за асистентската ставка. При този вариант с изключване на всички текущи плащания, които се изключват – добавки за чужда помощ от държавното обществено осигуряване, финансирането на асистентското обслужване, този вариант показа недостиг на 150 млн. лв. Ако от този разход се нитират и осигурителните вноски, защото държавата поема платените вноски за асистентски труд, сумата достига до 105 млн. лв.”, каза министърът.

„За мен беше важно да се разбере, че

няма как да бъдат удовлетворени тези искания чрез преструктуриране на сегашните средства. Трябват нови,

а при удовлетворяване на заложените искания и увеличаване на МРЗ като база за изчисленията, сумите са от порядъка на няколко стотин милиона”, обясни Петков.

„Финансовият аспект е важен, но не е най-важният. Тук най-важното е да се намери дългосрочно и устойчиво решение, което да удовлетворява всички хора с увреждания. Майките протестират, но ние не знаем колко хора с увреждания ги подкрепят”, каза той.

Междувременно, днес

майките готвят нов протест пред НДК, където ще има евроконференция за социалните права.

Те заявиха, че са пред НДК, защото искат да информират международната общност за проблемите си. „Ние сме стигнали до решение, но това решение не намира разбиране от управляващите и национално-представителните организации”, каза демонстрантка.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@