13

С оциалният министър Бисер Петков още не може да каже колко пари са нужни за лична помощ на хората с увреждания. Това стана ясно след среща между протестиращите майки на деца с увреждания, омбудсмана и социалния министър, предаде Nova.

Петков даде дума на майките до днес да има разчети на това каква ще е необходимата сума. Държавата обаче все още не е готова да говори за пари и срещите ще продължат и в следващите три дни.

Родители пред НС с „Палатков лагер „Системата ги убива“

Стотици хора с увреждания на протест пред Министерския съвет

Майка емигрира, защото детето ѝ не може да оцелее в България

„Проблемът е, че министерството не разполага с данни за това какви са потребностите на различните групи лица с увреждания”, коментира омбудсманът Мая Манолова.

Палатковите лагери на майките на деца с увреждания остават. Протестите ще продължат до приемането на закона за личната помощ.

Майките на деца с увреждания се заканиха да продължат протеста си с палатковия лагер пред парламента, докато не бъде приет закона.

У нас има около 80 000 души с над 90% увреждания. 10 000 от тях са със 100% инвалидност и имат нужда от 8-часова грижа от друг човек.

„Бисер Петков е първият министър, който реално ни обърна внимание и той тръгна да прави реформи, никой друг досега не го направи. Затова написахме протестна декларация, че ще излезем на протест срещу правителството, ако министър Петков не бъде върнат на поста си, за да продължим работата си с него", заявиха от Конфедерацията за защита правата на децата преди няколко дни.

Това се случи по време на палатковия пред Община Варна, където протестиращите майки на деца с увреждания се бяха събрали. 

Тогава министърът съобщи, че се подготвя предложение с нови 100 вида услуги за хората с увреждания. Той изслуша протестиращите, но обясни, че в момента държавата трудно може да осигури средства, за да бъдат изпълнени всички грижи, предвидени в проектозакона за личната помощ.

Междувременно, командировка за близо 9 хиляди лева до Ню Йорк на заместник-министър предизвика въпроси. Заместник-министърът, отговорен за хората с увреждания, и експерт в министерството качиха снимка във Фейсбук от командировка в Ню Йорк. Отишли на международна конференция, за да споделят опит. Официално от социалното министерство обясниха, че България е председател на форума и това налагало присъствието на заместник-министъра. В изказването си тя наблегнала над какво работи правителството. Димитрова била командирована от 11-ти до 16-ти юни, за сметка на министерството - от почти 9 хиляди лева. В тях влизали билетите, дневните, застраховката и вътрешният транспорт в Ню Йорк.

Иначе, у нас - в София, Варна, Бургас и Добрич - палатките на майките на деца с увреждания остават. В понеделник Русе ще реши дали да започне безсрочен протест. Заради децата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@