114

В ицепремиерът Валери Симеонов се обяви против решението на премиера Борисов да приеме оставката на зам.-министъра на труда и социалната политика.

„Тя е в моят ресор, не е съгласувано с мен. Категорично заявявам, че тя е един добър професионалист. Трудно се създават, за да се харчат по такъв лесен начин и то за такива безумни обвинения”, заяви Симеонов, цитирано от Nova.

Симеонов защити Димитрова за това, че е пътувала до САЩ в бизнес класата на самолет.

„Купен е два дни преди това и няма други билети. Не беше предвидено. Не можеше да не отиде. На такова ниво не може да не е представена България”, заяви Симеонов.

Той обаче изтъкна, че на място Димитрова е спала в общежитието на посолството.

„Не мога да приема една такава оставка да бъде лесно подписана и одобрена", добави вицепремиерът.

Валери Симеонов обясни, че е разговарял с премиера Бойко Борисов и го е уведомил, че е несъгласен с приетата от него оставка на Росица Димитрова.

Министър-председателят Бойко Борисов прие подадената от заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова оставка, съобщиха от правителствената пресслужба.

Мотивът на Димитрова е създалата се обществена чувствителност във връзка с участието ѝ в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, проведена в Ню Йорк.

За това пътуване бяха похарчени 8980 лв. от бюджета на социалното министерство в момент, когато в цялата страна майките на деца с увреждания протестират в палаткови лагери. Самолетният билет за шестдневната командировка е бил купен в последния момент, въпреки че за конференцията се е знаело още през март, и е струвал 8300 лв.

Официално от социалното министерство обясниха тогава, че България е председател на форума и това налагало присъствието на заместник-министъра. В изказването си тя наблегнала над какво работи правителството.

„В обществото остава нещо, за което аз не нося вина”, заяви Росица Димитрова пред камерата на NOVA, след като оставката ѝ беше приета.

„Бях командирована в последния момент.

В същия период трябваше да бъда в Чили, където държавата не заплаща една стотинка. Прекратиха ми ходенето там и ме командироваха в Ню Йорк. Министърът ме командирова, няма как сама да се командировам или да определя какви билети ще ползвам, или колко време ще остана”, заяви Димитрова.

„На майките искам да кажа само, че винаги съм съпричастна, винаги съм помагала”,

добави тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@