21

„Вече сме започнали явно една голяма битка”, заяви в „Здравей, България” по NOVA Мая Стоицева, една от протестиращите майки на деца с увреждания. „Нямаме време повече и нямаме какво да губим”.

Вчера на консултативния съвет за проектозакона за личната помощ, преговарящите страни не успяха да стигнат до консенсус.

Социалното министерство още не знае колко пари ще са нужни за лична помощ

Стотици хора с увреждания на протест пред Министерския съвет

Майка емигрира, защото детето ѝ не може да оцелее в България

С проекта се предлагаше всички с увреждания с над 90 на сто намалена трудоспособност да получават право на личен асистент. Омбудсманът Мая Манолова посочи, че в момента по асистентски програми се подпомагат 14 000 души, а с промяната на закона броят им ще нарасне до 77 000.

Само че хората с трайни увреждания в България по данни на Националния осигурителен институт са близо 700 хил.

В крайна сметка проектозаконът беше отхвърлен след остри пререкания между преговарящите.

Днес стана ясно, че консенсус няма и между майките на деца с увреждания и синдикатите.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” заяви, че средствата, за които се говори в законопроекта на омбудсмана, са крайно недостатъчни и подчерта, че реално необходимите 1,1 млрд. лв. няма откъде да бъдат взети.

В същото време синдикатите настояват за увеличаване на бюджета за социално подпомагане.

Мая Стоицева пък защити законопроекта, предложен от омбудсмана, като посочи, че трябва да се направи регистър на хората с увреждания, за да се знае точният им брой и нужди. Без това няма как да е ясно колко средства ще са необходими програмите за личен асистент.

„Не искаме да разделяме хората с увреждания на групи, а да се направи оценка за това от какво реално имат нужда”, категорична е Стоицева.

Проблем според нея е и позицията на социалния министър Бисер Петков, който преди десетина дни подаде оставка и после беше върнат на поста след настояване на майките с деца с увреждания.

„Вчера той зае позиция на национално представените организации”, посочи Стоицева. „Той следва явно инструкциите, които са му дадени.”

Според Ваня Григорова обаче предложеният от омбудсмана текст на законопроект има сериозни противоречия и недостатъци.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@