В еликден е на само християнски, но и кулинарен празник затова и козунакът е толкова важен. Той трябва да е пухкав, ароматен и най-важното - в големи количества.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КАК ДА ПРИГОТВИТЕ ЗАЙЧЕ ОТ КОЗУНАК

Приготвянето му изглежда сложна задача, но ако следвате основните принципи, всички на трапезата ще останат възхитени от вас.

- снабдете се с качествени продукти – бяло брашно, пресни яйца и мляко-най-добре домашни

- козунакът няма да бухне без хубава мая, колкото и да чакате тестото няма да втаса

- месете дълго, дългото месене и добавянето на масло, ще направят козунака на конци

- тестото с повече захар се нуждае от повече време за втасване – изчакайте поне час и половина

- козунакът е обреден хляб, затова трябва да се меси с желание и положителни мисли

Източник: vbox7.com

Необходими продукти:

500 г брашно за козунаци
150 г захар (+ за поръсване)
100 г краве масло (+ за намазване)
30 г прясна мая
10 г бурбонска ванилова захар
250 мл прясно мляко
3 яйца
1 с. л. тъмен ром
1/2 ч. л. сол
кората от 1 лимон

Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне. Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива.

Налива се ромът и се разбива.Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар.

Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото.

Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти.

След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат.

Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см.

Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар.

 Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30–40 минути.

Как да приготвим козунак без месене

Козунак със стафиди, орехи или локум

А ако предпочитате да блеснете с нова рецепта, пригответе козуначени мъфини

Източник: ThinkStock/Guliver

Необходими продукти:

700 г брашно
200 г захар (+ за поръсване)
125 г краве масло (със стайна температура)
250 мл прясно мляко (топло)
3 яйца, размер L (със стайна температура)
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 пакетче лимонови кори
1 пакетче суха мая
1 есенция ром
за намазване:
1 яйце
2–3 с. л. прясно мляко

Яйцата се разбиват до побеляване със захарта и ваниловата захар. Около 2 с. л. от маслото се разтопяват. Брашното се смесва с маята.

Оформя се кладенче, в което се наливат млякото, разбитите яйца и разтопеното масло. Прибавят се есенцията ром и лимоновите корички.

Замесва се гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса. Втасалото тесто се премесва, като малко по малко се добавя мекото масло.
Разделя се на малки топки, от които се оформят фитили. Фитилите се сплитат три по три. Завиват се като охлюв.

Поставят се във форма за мъфини, дупките на която са намазани с масло и поръсени с брашно (или са покрити с хартиени формички за мъфини). Оставят се да втасат повторно. Намазват се с разбитото с мляко яйце. Поръсват се със захар и се пекат на 170 градуса с вентилатор до готовност – около 30 минути.

Великденски хляб за аматьори

И за финал любимото на децата козуначено руло

Източник: Thinkstock/Guliver

Необходими продукти:
650 г брашно за козунак
250 г грис от твърда пшеница (семолина)
190 г захар
170 г краве масло
200 мл прясно мляко
30 мл тъмен ром
2 яйца
2 жълтъка
1/2 кубче жива мая
1 щипка сол
кората от 2 лимона
за плънката:
500 мл прясно мляко
60 мл тъмен ром
200 г захар
200 г сушени череши
175 г крем сирене
80 г царевично нишесте
4 жълтъка
1 шушулка ванилия
за намазване 1 яйце и захар

Половината мая, 50 мл от затопленото мляко и 100 г брашно се разбъркват в купа, докато се получи каша (лепкаво тесто). Покрива се с позрачно фолио и се оставя за 1 час. Маслото се разтопява.

Целите яйца и жълтъците се разбиват и се смесват с рома и настърганите лимонови кори. Останалата мая се разбърква в топлото мляко, поръсва се с щипка брашно и се оставя да шупне.

В голяма купа се разбъркват брашното, грисът и солта. Сипват се разбитите яйца, кашата, шупналата мая, захарта и половината от разтопеното масло.

Замесва се меко, лепкаво тесто и се оставя да втаса на топло за няколко часа. Разделя се на две части и се меси отново, като се добавя и останалата част от маслото. Всяка половина се слага в купа и се оставя на топло да втаса повторно.

Кремът се приготвя, като 400 мл от млякото се кипват със захарта. Шушулката ванилия се разполовява, семенцата се отделят и се слагат в млякото, заедно с шушулките.

Жълтъците и нишестето се разбъркват добре с останалото мляко, темперират се с част от горещото мляко, изливат се в него, шушулките се отстраняват и се готви на умерен огън, като се бърка, докато кремът се сгъсти. Прехвърля се в купа, за да се охлади и се покрива с фолио. Черешите се накисват в рома.

Тестото се изтънява с точилка върху пергаментова хартия, така че да се получат две правоъгълни кори. По двата дълги края се изрязват ресни. Охладеният крем се разбърква с крем сиренето, добавят се напоените череши без рома и се разпределя в средата на двете кори.

Късите страни се прегъват, за да не изтече плънката, а ресните се сплитат, така че да се оформи руло. Оставя се да втаса отново, за по-дълго време.

Рулата се намазват с разбито яйце и се поръсват със захар. Пекат се около 35–45 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се и се поднасят.

Вижте още 10 рецепри с агнешко в специалната секция Великден в Edna.bg

Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Да се прозявам със затворена уста-това е едно от малкото неща, които научих в университета.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Стратегически ход изпрати Траян на елиминации в „Игри на волята”

Стратегически ход изпрати Траян на елиминации в „Игри на волята”

Любопитно Преди 5 часа

Той ще се изправи срещу стратезите Алекс и Радостина

Какво си казаха Путин и пратениците на Тръмп в Кремъл

Какво си казаха Путин и пратениците на Тръмп в Кремъл

Свят Преди 6 часа

"Много се радвам да ви видя", каза Путин

„Възраждане“, МЕЧ и „Величие“: Оставка!

„Възраждане“, МЕЧ и „Величие“: Оставка!

България Преди 8 часа

Трите партии излязоха с позиции срещу правителството на Росен Желязков

Папата с апел срещу военна инвазия на САЩ във Венецуела

Папата с апел срещу военна инвазия на САЩ във Венецуела

Свят Преди 9 часа

Лъв XIV: Наистина вярвам, че е по-добре да се търсят начини за диалог, може би натиск

Въоръжен грабеж в Банско

Въоръжен грабеж в Банско

България Преди 10 часа

Извършителят на престъплението е на 24 години

Путин: Русия е готова за война, ако Европа пожелае

Путин: Русия е готова за война, ако Европа пожелае

Свят Преди 10 часа

Путин: Много бързо може да се стигне до ситуация, в която няма да има с кого да се договаряме

<p>България подписа договор за нови ядрени мощности</p>

България подписа стратегически договор за нови ядрени мощности

България Преди 11 часа

България навлиза в определящ етап от реализацията на мащабния проект за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

Възходът на френската крайнодясна звезда Бардела поставя Льо Пен в отбранителна позиция

Възходът на френската крайнодясна звезда Бардела поставя Льо Пен в отбранителна позиция

Свят Преди 11 часа

Президентът на Националния сбор се радва на стабилни позиции, докато неговият ментор е замесен в правни проблеми

OpenAI обяви „код червено“ за ChatGPT поради ожесточена конкуренция

OpenAI обяви „код червено“ за ChatGPT поради ожесточена конкуренция

Технологии Преди 11 часа

Това заяви изпълнителният директор на OpenAI Сам Олтман

Томислав Дончев, Теменужка Петкова

Теменужка Петкова към синдикатите и бизнеса: Чухме протеста на хората

България Преди 11 часа

Финансовият министър обясни, че общата стойност на спорните приходни мерки е 1,492 млрд. евро

<p>Мадуро готви Венецуела за партизанска война срещу САЩ</p>

Доклад: Мадуро готви Венецуела за партизанска война срещу САЩ

Свят Преди 11 часа

Вместо да се изправи в пряк сблъсък срещу нашествениците, Венецуела планира да осъществи партизанска съпротива и да сее хаос

Синът на Ел Чапо призна вината си по обвинения за наркотици в САЩ

Синът на Ел Чапо призна вината си по обвинения за наркотици в САЩ

Свят Преди 12 часа

Счита се, че картелът Синалоа е отговорен за изпращането на "огромни" количества фентанил към САЩ, където опиатът убива хиляди всяка година

Разкриха нови подробности за развода на Чанинг Тейтъм и Джена Дюан

Разкриха нови подробности за развода на Чанинг Тейтъм и Джена Дюан

Любопитно Преди 12 часа

Тейтъм и Дюан финализираха развода си през септември 2024 г., шест години след раздялата си

<p>Столичният&nbsp;инспекторат с равносметка&nbsp;за щетите след протеста в София</p>

Столичен инспекторат: Около 120 хил. лв. са щетите от снощните безредици

България Преди 12 часа

Над 20 квадрата тротоарна настилка е изкъртена

Сърбия остава без рафинерия

Сърбия остава без рафинерия

Свят Преди 12 часа

Запасите от горива в Сърбия са достатъчни до края на януари

<p>Сарафов е оттеглил жалбата за спрения избор на главен прокурор</p>

Борислав Сарафов е оттеглил жалбата пред ВАС за спрения избор на главен прокурор

България Преди 12 часа

В определението на съда не са посочени мотивите, с които Сарафов оттегля жалбата