5

В еликден е на само християнски, но и кулинарен празник затова и козунакът е толкова важен. Той трябва да е пухкав, ароматен и най-важното - в големи количества.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КАК ДА ПРИГОТВИТЕ ЗАЙЧЕ ОТ КОЗУНАК

Приготвянето му изглежда сложна задача, но ако следвате основните принципи, всички на трапезата ще останат възхитени от вас.

- снабдете се с качествени продукти – бяло брашно, пресни яйца и мляко-най-добре домашни

- козунакът няма да бухне без хубава мая, колкото и да чакате тестото няма да втаса

- месете дълго, дългото месене и добавянето на масло, ще направят козунака на конци

- тестото с повече захар се нуждае от повече време за втасване – изчакайте поне час и половина

- козунакът е обреден хляб, затова трябва да се меси с желание и положителни мисли

Източник: vbox7.com

Необходими продукти:

500 г брашно за козунаци
150 г захар (+ за поръсване)
100 г краве масло (+ за намазване)
30 г прясна мая
10 г бурбонска ванилова захар
250 мл прясно мляко
3 яйца
1 с. л. тъмен ром
1/2 ч. л. сол
кората от 1 лимон

Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне. Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива.

Налива се ромът и се разбива.Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар.

Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото.

Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти.

След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат.

Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см.

Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар.

 Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30–40 минути.

Как да приготвим козунак без месене

Козунак със стафиди, орехи или локум

А ако предпочитате да блеснете с нова рецепта, пригответе козуначени мъфини

Източник: ThinkStock/Guliver

Необходими продукти:

700 г брашно
200 г захар (+ за поръсване)
125 г краве масло (със стайна температура)
250 мл прясно мляко (топло)
3 яйца, размер L (със стайна температура)
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 пакетче лимонови кори
1 пакетче суха мая
1 есенция ром
за намазване:
1 яйце
2–3 с. л. прясно мляко

Яйцата се разбиват до побеляване със захарта и ваниловата захар. Около 2 с. л. от маслото се разтопяват. Брашното се смесва с маята.

Оформя се кладенче, в което се наливат млякото, разбитите яйца и разтопеното масло. Прибавят се есенцията ром и лимоновите корички.

Замесва се гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса. Втасалото тесто се премесва, като малко по малко се добавя мекото масло.
Разделя се на малки топки, от които се оформят фитили. Фитилите се сплитат три по три. Завиват се като охлюв.

Поставят се във форма за мъфини, дупките на която са намазани с масло и поръсени с брашно (или са покрити с хартиени формички за мъфини). Оставят се да втасат повторно. Намазват се с разбитото с мляко яйце. Поръсват се със захар и се пекат на 170 градуса с вентилатор до готовност – около 30 минути.

Великденски хляб за аматьори

И за финал любимото на децата козуначено руло

Източник: Thinkstock/Guliver

Необходими продукти:
650 г брашно за козунак
250 г грис от твърда пшеница (семолина)
190 г захар
170 г краве масло
200 мл прясно мляко
30 мл тъмен ром
2 яйца
2 жълтъка
1/2 кубче жива мая
1 щипка сол
кората от 2 лимона
за плънката:
500 мл прясно мляко
60 мл тъмен ром
200 г захар
200 г сушени череши
175 г крем сирене
80 г царевично нишесте
4 жълтъка
1 шушулка ванилия
за намазване 1 яйце и захар

Половината мая, 50 мл от затопленото мляко и 100 г брашно се разбъркват в купа, докато се получи каша (лепкаво тесто). Покрива се с позрачно фолио и се оставя за 1 час. Маслото се разтопява.

Целите яйца и жълтъците се разбиват и се смесват с рома и настърганите лимонови кори. Останалата мая се разбърква в топлото мляко, поръсва се с щипка брашно и се оставя да шупне.

В голяма купа се разбъркват брашното, грисът и солта. Сипват се разбитите яйца, кашата, шупналата мая, захарта и половината от разтопеното масло.

Замесва се меко, лепкаво тесто и се оставя да втаса на топло за няколко часа. Разделя се на две части и се меси отново, като се добавя и останалата част от маслото. Всяка половина се слага в купа и се оставя на топло да втаса повторно.

Кремът се приготвя, като 400 мл от млякото се кипват със захарта. Шушулката ванилия се разполовява, семенцата се отделят и се слагат в млякото, заедно с шушулките.

Жълтъците и нишестето се разбъркват добре с останалото мляко, темперират се с част от горещото мляко, изливат се в него, шушулките се отстраняват и се готви на умерен огън, като се бърка, докато кремът се сгъсти. Прехвърля се в купа, за да се охлади и се покрива с фолио. Черешите се накисват в рома.

Тестото се изтънява с точилка върху пергаментова хартия, така че да се получат две правоъгълни кори. По двата дълги края се изрязват ресни. Охладеният крем се разбърква с крем сиренето, добавят се напоените череши без рома и се разпределя в средата на двете кори.

Късите страни се прегъват, за да не изтече плънката, а ресните се сплитат, така че да се оформи руло. Оставя се да втаса отново, за по-дълго време.

Рулата се намазват с разбито яйце и се поръсват със захар. Пекат се около 35–45 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се и се поднасят.

Вижте още 10 рецепри с агнешко в специалната секция Великден в Edna.bg

Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Руският медиен регулатор блокира приложението Viber

Руският медиен регулатор блокира приложението Viber

Свят Преди 5 часа

Това е последната от поредицата социални медийни услуги, забранени от властите в страната

Километрично задръстване на Северната тангента в София

Километрично задръстване на Северната тангента в София

България Преди 5 часа

И трите платна в посока Кулата са блокирани

,

Правителството на Джо Байдън преподписа договор за научно сътрудничество с Китай

Свят Преди 7 часа

Белият дом заяви, че договорът вече съдържа значително по-строги клаузи

Снимката е илюстративна

Доживотна присъда за единия от убийците на аптекарка в Русе

България Преди 8 часа

Еранухи Пехливанян беше отвлечена, убита и разчленена през 2022 г.

,

МВнР: България и САЩ установяват засилено партньорство в граничната сигурност

България Преди 8 часа

Това стана ясно след среща между посланик Кенет Мертен и външния министър Иван Кондов

Защо Стоунхендж все още е загадка. 7 теории за неговия произход и предназначение

Защо Стоунхендж все още е загадка. 7 теории за неговия произход и предназначение

Любопитно Преди 8 часа

Това са седемте най-често срещани теории, които се опитват да хвърлят светлина върху тази мистерия

Случайно откриха неиздавани записи на Майкъл Джексън в склад

Случайно откриха неиздавани записи на Майкъл Джексън в склад

Любопитно Преди 8 часа

Касетите съдържат 12 неиздавани парчета, по които Джексън е работил между 1989 и 1991 г.,

Как да стоплим бебето в количката през зимата

Как да стоплим бебето в количката през зимата

Любопитно Преди 8 часа

Ето няколко насоки, които ще ви бъдат от полза

Служебното правителство внесе бюджетните закони в Народното събрание

Служебното правителство внесе бюджетните закони в Народното събрание

България Преди 8 часа

С бизнеса беше постигнато съгласие вместо предлаганият данък за подземните богатства, да бъде внесена еднократна вноска за 2025 г.

д

ЕИБ отпуска 250 млн. евро заем на България за съфинансиране на европроекти

България Преди 9 часа

Финансирането ще укрепи икономиката, ще поощри растежа и конкурентоспособността и ще подобри жизнения стандарт

Снимката е илюстративна

Осем години затвор за подсъдим, прегазил четирима души край Монтана

България Преди 9 часа

Подсъдимият работел като шофьор във фирма за международни превози

Олаф Шолц

Politico: Шолц в Германия е на финала на играта си. Ето какво ще се случи.

Свят Преди 9 часа

Вотът на доверие към канцлера Олаф Шолц в германския парламент в понеделник, който той почти сигурно ще загуби, е само последната стъпка в процеса

.

Масова 24-часова стачка блокира транспорта в Италия

Свят Преди 9 часа

Причината е недоволство от проектобюджета

Каузите финансова и дигитална грамотност ангажират екипа на Пощенска банка

Каузите финансова и дигитална грамотност ангажират екипа на Пощенска банка

Пари Преди 9 часа

Експерти са се посветили на каузата да повишават финансова грамотност на децата и младежите

Заради разюздано парти: Разследват персонал на Бъкингамския дворец

Заради разюздано парти: Разследват персонал на Бъкингамския дворец

Свят Преди 9 часа

Афтърпартито е приключило с „побой“ и „кавга в бар“