В еликден е на само християнски, но и кулинарен празник затова и козунакът е толкова важен. Той трябва да е пухкав, ароматен и най-важното - в големи количества.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КАК ДА ПРИГОТВИТЕ ЗАЙЧЕ ОТ КОЗУНАК

Приготвянето му изглежда сложна задача, но ако следвате основните принципи, всички на трапезата ще останат възхитени от вас.

- снабдете се с качествени продукти – бяло брашно, пресни яйца и мляко-най-добре домашни

- козунакът няма да бухне без хубава мая, колкото и да чакате тестото няма да втаса

- месете дълго, дългото месене и добавянето на масло, ще направят козунака на конци

- тестото с повече захар се нуждае от повече време за втасване – изчакайте поне час и половина

- козунакът е обреден хляб, затова трябва да се меси с желание и положителни мисли

Източник: vbox7.com

Необходими продукти:

500 г брашно за козунаци
150 г захар (+ за поръсване)
100 г краве масло (+ за намазване)
30 г прясна мая
10 г бурбонска ванилова захар
250 мл прясно мляко
3 яйца
1 с. л. тъмен ром
1/2 ч. л. сол
кората от 1 лимон

Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне. Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива.

Налива се ромът и се разбива.Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар.

Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото.

Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти.

След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат.

Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см.

Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар.

 Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30–40 минути.

Как да приготвим козунак без месене

Козунак със стафиди, орехи или локум

А ако предпочитате да блеснете с нова рецепта, пригответе козуначени мъфини

Източник: ThinkStock/Guliver

Необходими продукти:

700 г брашно
200 г захар (+ за поръсване)
125 г краве масло (със стайна температура)
250 мл прясно мляко (топло)
3 яйца, размер L (със стайна температура)
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 пакетче лимонови кори
1 пакетче суха мая
1 есенция ром
за намазване:
1 яйце
2–3 с. л. прясно мляко

Яйцата се разбиват до побеляване със захарта и ваниловата захар. Около 2 с. л. от маслото се разтопяват. Брашното се смесва с маята.

Оформя се кладенче, в което се наливат млякото, разбитите яйца и разтопеното масло. Прибавят се есенцията ром и лимоновите корички.

Замесва се гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса. Втасалото тесто се премесва, като малко по малко се добавя мекото масло.
Разделя се на малки топки, от които се оформят фитили. Фитилите се сплитат три по три. Завиват се като охлюв.

Поставят се във форма за мъфини, дупките на която са намазани с масло и поръсени с брашно (или са покрити с хартиени формички за мъфини). Оставят се да втасат повторно. Намазват се с разбитото с мляко яйце. Поръсват се със захар и се пекат на 170 градуса с вентилатор до готовност – около 30 минути.

Великденски хляб за аматьори

И за финал любимото на децата козуначено руло

Източник: Thinkstock/Guliver

Необходими продукти:
650 г брашно за козунак
250 г грис от твърда пшеница (семолина)
190 г захар
170 г краве масло
200 мл прясно мляко
30 мл тъмен ром
2 яйца
2 жълтъка
1/2 кубче жива мая
1 щипка сол
кората от 2 лимона
за плънката:
500 мл прясно мляко
60 мл тъмен ром
200 г захар
200 г сушени череши
175 г крем сирене
80 г царевично нишесте
4 жълтъка
1 шушулка ванилия
за намазване 1 яйце и захар

Половината мая, 50 мл от затопленото мляко и 100 г брашно се разбъркват в купа, докато се получи каша (лепкаво тесто). Покрива се с позрачно фолио и се оставя за 1 час. Маслото се разтопява.

Целите яйца и жълтъците се разбиват и се смесват с рома и настърганите лимонови кори. Останалата мая се разбърква в топлото мляко, поръсва се с щипка брашно и се оставя да шупне.

В голяма купа се разбъркват брашното, грисът и солта. Сипват се разбитите яйца, кашата, шупналата мая, захарта и половината от разтопеното масло.

Замесва се меко, лепкаво тесто и се оставя да втаса на топло за няколко часа. Разделя се на две части и се меси отново, като се добавя и останалата част от маслото. Всяка половина се слага в купа и се оставя на топло да втаса повторно.

Кремът се приготвя, като 400 мл от млякото се кипват със захарта. Шушулката ванилия се разполовява, семенцата се отделят и се слагат в млякото, заедно с шушулките.

Жълтъците и нишестето се разбъркват добре с останалото мляко, темперират се с част от горещото мляко, изливат се в него, шушулките се отстраняват и се готви на умерен огън, като се бърка, докато кремът се сгъсти. Прехвърля се в купа, за да се охлади и се покрива с фолио. Черешите се накисват в рома.

Тестото се изтънява с точилка върху пергаментова хартия, така че да се получат две правоъгълни кори. По двата дълги края се изрязват ресни. Охладеният крем се разбърква с крем сиренето, добавят се напоените череши без рома и се разпределя в средата на двете кори.

Късите страни се прегъват, за да не изтече плънката, а ресните се сплитат, така че да се оформи руло. Оставя се да втаса отново, за по-дълго време.

Рулата се намазват с разбито яйце и се поръсват със захар. Пекат се около 35–45 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се и се поднасят.

Вижте още 10 рецепри с агнешко в специалната секция Великден в Edna.bg

Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Колоритният Грозев каза сбогом на Hell’s Kitchen

Колоритният Грозев каза сбогом на Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Златните постигнаха нова категорична победа над Черните куртки

ЕС с "план Б", ако Тръмп се откаже от преговорите за Украйна

ЕС с "план Б", ако Тръмп се откаже от преговорите за Украйна

Свят Преди 7 часа

Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Кая Калас

Стачки и протести блокират Европа на 1 май

Стачки и протести блокират Европа на 1 май

Свят Преди 8 часа

В Италия ще се проведе общонационална 24-часова стачка, протести във Франция и Германия

Вътрешният министър разпореди мерки за BG-ALERT

Вътрешният министър разпореди мерки за BG-ALERT

България Преди 11 часа

Дирекция „Инспекторат“ започна проверка на системата

Русев: Отклонение в работата на една от системите на F-16

Русев: Отклонение в работата на една от системите на F-16

България Преди 11 часа

Русев: Проблемът ще бъде отстранен

Хобито ти иска сцена – дай му я ТУК и СЕГА!

Хобито ти иска сцена – дай му я ТУК и СЕГА!

Любопитно Преди 13 часа

Защото „един ден“ е удобно извинение. А днес е възможност.

Израел поиска помощ от България за пожара край Йерусалим

Израел поиска помощ от България за пожара край Йерусалим

Свят Преди 13 часа

Селищата, разположени на около 30 км западно от Йерусалим, бяха евакуирани

Кралска буря: Уилям планира да лиши Меган от титлата „Нейно Височество“

Кралска буря: Уилям планира да лиши Меган от титлата „Нейно Височество“

Любопитно Преди 14 часа

„Чарлз може и да е склонен да търпи това, но Уилям няма да го направи“, заяви източник от кралското семейство

Грандиозен Концерт на Богдана Карадочева, Стефан Димитров и приятели на 4-ти Юни в Зала "България"

Грандиозен Концерт на Богдана Карадочева, Стефан Димитров и приятели на 4-ти Юни в Зала "България"

Любопитно Преди 14 часа

Тони Димитрова, Йорданка Христова, Мими Николова, Михаил Белчев, Сандра Александрова и Артур Надосян, актьорът Владимир Пенев и още любими български изпълнители ще са на една сцена със Стефан и Богдана

Мъж нахлу в училище и наби дете в Семчиново

Мъж нахлу в училище и наби дете в Семчиново

България Преди 14 часа

Причината най-вероятно е свада между пострадалото дете и сина на нападателя

Моди даде разрешение за удар по Пакистан

Моди даде разрешение за удар по Пакистан

Свят Преди 14 часа

Светът е на прага на война между ядрени сили

Когато танцът обединява света – България задава ритъма с One Dance Festival

Когато танцът обединява света – България задава ритъма с One Dance Festival

Любопитно Преди 14 часа

17 години One Dance Festival: международен танцов форум с мисия, награди и европейско признание

„Избрах те, защото никога не съм чувал за теб“: Тръмп унижи журналист в ефир

„Избрах те, защото никога не съм чувал за теб“: Тръмп унижи журналист в ефир

Свят Преди 14 часа

Главнокомандващият постави старшия национален кореспондент на мястото му по време на напрегнат разговор

Бутат хотел на Румен Гайтански – Вълка до  язовир "Искър"

Бутат хотел на Румен Гайтански – Вълка до язовир "Искър"

България Преди 15 часа

Столична община ще претендира за средствата за разрушаването по съдебен ред

Украйна е готова да подпише сделката със САЩ днес

Украйна е готова да подпише сделката със САЩ днес

Свят Преди 15 часа

Споразумението изключва всякакви разпоредби, свързани с дълга на Украйна за предишна военна или финансова помощ от САЩ

Коя беше Виктория Рощина - украинската журналистка, загинала след мъчения в руски затвор

Коя беше Виктория Рощина - украинската журналистка, загинала след мъчения в руски затвор

Свят Преди 15 часа

Журналистката Виктория Рощина е заловена през лятото на 2023 г. близо до Запорожката атомна електроцентрала