3

В еликден е съвсем близо и е време да помислим какво ще сложим на празничната трапеза. По традиция след яйцата и козунакът най-важно е агнешкото месо. И за да сме сигурни, че то ще допадне на всички гости, а и няма да прекарате целия празник в кухнята, ви предлагаме тези изпитани рецепти за крехко агнешко.

Агнешко в гювеч

1 предна агнешка четвъртинка (плешка с ребра)
500 г домати
180 г краве масло
6 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън
1–2 връзки джоджен
1 връзка магданоз
4 зелени люти чушки
300 мл прясно мляко
100 мл бяло вино
50–100 г брашно (+ за тестото)
1 дафинов лист
1 с. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер на зърна
сол на вкус

Агнешката плешка се обезкостява и се нарязва на едри парчета, ребрата от четвъртинката също се нарязват на парчета. 

Посоляват се. Брашното се запича на сух тиган до златисто. Пресният лук, чесънът, джодженът и магданозът се наситняват. 

Добавят се към месото и се поръсват със запеченото брашно, червения пипер, дафиновия лист, черния пипер и сол на вкус. 

Разбърква се добре. Прехвърля се в гювеч. Залива се с виното и млякото. 

Отгоре се подреждат нарязаните на шайби домати, налива се разтопено масло. Слагат се и лютите чушки. 

Похлупва се и се запечатва с тесто, приготвено от брашно и вода. Гювечът се поставя в студена фурна. Фурната се загрява на 160 градуса (без вентилатор) и ястието се пече за 4–5 часа.

Източник: ThinkStock/Guliver

Агнешко с нар и орехи

1 агнешки бут
300 г кускус (без варене)
180 г орехи
80 г краве масло
300 мл пилешки бульон
200 мл сироп от нар (сироп)
4 скилидки чесън
2 глави лук
1/2 нар
2 с. л. брашно
1 с. л. кафява захар „Мусковадо“
сол и черен пипер на вкус

Месото се обезкостява и се реже на големи кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер, и се овалва в брашно. 

Пържи се в половината от маслото до златистокафяво. Изважда се от съда. Лукът се реже на полумесеци и се пържи до карамелено в същия съд. 

Прибавят се чесънът, смлените орехи, сиропът от нар, захарта, пилешкият бульон, сол и черен пипер. Разбърква се. 

Месото се връща в съда. Готви се 2 часа зависи от месото под капак, на слаб огън, докато омекне. Ако има нужда се налива вода. 

Кускусът се залива с 600 мл вряла вода, добавя се останалото масло, посолява се. Покрива се с фолио и се оставя да набъбне. 

Задушеното месо се сервира върху канапе от кускус, поръсено със зрънца нар.

Източник: ThinkStock/Guliver

Агнешки джолани с пюре от грах

4 агнешки джолана
250 мл червено вино „Пино ноар“
250 мл зеленчуков бульон
30 мл зехтин
50 г краве масло
4 скилидки чесън
1 глава лук
1 морков
2 стръка розмарин
2 дафинови листа
1 ч. л. пушен червен пипер
1/2 ч. л. едро счукан кимион
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване за пюрето:
500 г замразен грах
50 г краве масло
50 мл животинска сметана
4 стръка мента
кората от 1 лайм
сол на вкус

Джоланите се овкусяват със сол и черен пипер, овалват се в брашното и се пържат в зехтина ,в силно загрят съд, от всички страни до златисто.

Изваждат се и на тяхно място се слагат нарязаните наедро лук, морков и чесън. Прибавят се целите клонки розмарин и дафиновите листа. 

Когато зеленчуците се запържат, се налива първо виното, а след това и бульонът. Овкусява се със сол и черен пипер и се дърпа от огъня. 

Джоланите се слагат в тава за печене и се натриват с пушен червен пипер и счукан кимион. Прибавят се зеленчуците със соса.

Тавата се покрива с алуминиево фолио. Ястието се пече в загрята на 140 градуса фурна, с вентилатор, за около 5 часа – до готовност. Времето зависи от големината на джоланите. 

Когато месото омекне, фолиото се маха, джоланите се прехвърлят в друг съд, намазват се с част от соса и се запичат за 5–10 минути на 220 градуса, с вентилатор. 

Зеленчуците и останалият сос, ако няма сос, се долива вода, се прехвърлят в касерола. Розмаринът се отстранява. Пасират се и се прецеждат, а след това сосът се вари, докато се редуцира. 

Накрая се монтира с маслото. Грахът се вари в подсолена вода. Отцежда се и се пасира. След това се минава през цедка, за да няма люспи. 

Овкусява се със загрято масло и сметана, сол, настъргана кора от лайм и наситнена мента. Джоланът се сервира със соса и пюрето от грах.

Вижте още 10 рецепри с агнешко в специалната секция Великден в Edna.bg

Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Откриха вкаменелости на най-стария гущер на Земята

Любопитно Преди 5 часа

Според съвременното схващане на палеонтолозите първите лепидозаври са се появили на Земята преди 180-170 млн. години

.

Белият дом: Байдън няма намерение да се среща с Путин

Свят Преди 6 часа

Войната може да приключи днес без преговори, ако Путин просто напусне Украйна, заяви американския съветник по НС на САЩ

Едуард Сноудън участва чрез видеовръзка в заседание на Парламентарната асамблея на Света на Европа на 24 юни

Едуард Сноудън получи руския си паспорт

Свят Преди 8 часа

През септември руският президент Владимир Путин даде руско гражданство на 39-годишния Сноудън

.

Рашидов свиква извънредно заседание на парламента

България Преди 10 часа

То е насрочено за 6 декември

.

В очакване на ново бедствие: Евакуират повече от 1000 жители на остров Иския

Свят Преди 10 часа

Преди шест дни малкият пристанищен град Казамичола Терме беше пометен от вълна от кал, отломки и камъни

.

Българчето, изоставено в Украйна, е настанено в център в Русе

България Преди 10 часа

Търсят роднини, които да се грижат за него

<p>Бабините лекове при болка в ушите</p>

Бабините лекове при болка в ушите

Любопитно Преди 10 часа

Всеки, който е страдал от болка в ушите, знае че това е малък ужас

папа

Папата отправи критика за отношението към мигрантите

Свят Преди 10 часа

Той отново призова политиците от региона да намерят "изгодно за всички" решение на проблема

д

Гешев: ПП и ДБ искат да орежат правомощията на Радев

България Преди 11 часа

Той подчерта, че се прави опит да се върне начина на действие на старите авторитарни институции, което е опасно за гражданите

съд

Съдът остави в ареста мароканци, опитали да преминат незаконно границата

България Преди 11 часа

Единият от обвиняемите е без документи за самоличност

Костадин Костадинов

„Възраждане”: Няма да подкрепим ГЕРБ, 12 години ги гледахме

България Преди 11 часа

Костадинов обясни, че ГЕРБ и ДПС имат абсолютно пълно съвпадение и пълен синхрон

Снимката е илюстративна

Тяло, открито на гръцки плаж, се оказа на изчезнала българка

Свят Преди 11 часа

Тя беше в неизвестност от 22 юни 2022 година

пираня

Откриха екзотичен хищник в река в Румъния

Свят Преди 11 часа

Рибата - червенокоремна пираня - е намерена близо до Моста на столетието в град Орадя от местен еколог

Сила, радост, поощрение: Ето цвета на 2023 година

Сила, радост, поощрение: Ето цвета на 2023 година

Любопитно Преди 11 часа

Според специалистите цветът на 2023 г. ще бъде Вива Маджента – "живо червено"

Депутатите не успяха да изберат председател на 48-ото НС

Нов сблъсък в парламента: Този път заради машините за гласуване

България Преди 11 часа

Поводът е отмяна при второто четене на промени в Изборния кодекс