3

В еликден е съвсем близо и е време да помислим какво ще сложим на празничната трапеза. По традиция след яйцата и козунакът най-важно е агнешкото месо. И за да сме сигурни, че то ще допадне на всички гости, а и няма да прекарате целия празник в кухнята, ви предлагаме тези изпитани рецепти за крехко агнешко.

Агнешко в гювеч

1 предна агнешка четвъртинка (плешка с ребра)
500 г домати
180 г краве масло
6 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън
1–2 връзки джоджен
1 връзка магданоз
4 зелени люти чушки
300 мл прясно мляко
100 мл бяло вино
50–100 г брашно (+ за тестото)
1 дафинов лист
1 с. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер на зърна
сол на вкус

Агнешката плешка се обезкостява и се нарязва на едри парчета, ребрата от четвъртинката също се нарязват на парчета. 

Посоляват се. Брашното се запича на сух тиган до златисто. Пресният лук, чесънът, джодженът и магданозът се наситняват. 

Добавят се към месото и се поръсват със запеченото брашно, червения пипер, дафиновия лист, черния пипер и сол на вкус. 

Разбърква се добре. Прехвърля се в гювеч. Залива се с виното и млякото. 

Отгоре се подреждат нарязаните на шайби домати, налива се разтопено масло. Слагат се и лютите чушки. 

Похлупва се и се запечатва с тесто, приготвено от брашно и вода. Гювечът се поставя в студена фурна. Фурната се загрява на 160 градуса (без вентилатор) и ястието се пече за 4–5 часа.

Източник: ThinkStock/Guliver

Агнешко с нар и орехи

1 агнешки бут
300 г кускус (без варене)
180 г орехи
80 г краве масло
300 мл пилешки бульон
200 мл сироп от нар (сироп)
4 скилидки чесън
2 глави лук
1/2 нар
2 с. л. брашно
1 с. л. кафява захар „Мусковадо“
сол и черен пипер на вкус

Месото се обезкостява и се реже на големи кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер, и се овалва в брашно. 

Пържи се в половината от маслото до златистокафяво. Изважда се от съда. Лукът се реже на полумесеци и се пържи до карамелено в същия съд. 

Прибавят се чесънът, смлените орехи, сиропът от нар, захарта, пилешкият бульон, сол и черен пипер. Разбърква се. 

Месото се връща в съда. Готви се 2 часа зависи от месото под капак, на слаб огън, докато омекне. Ако има нужда се налива вода. 

Кускусът се залива с 600 мл вряла вода, добавя се останалото масло, посолява се. Покрива се с фолио и се оставя да набъбне. 

Задушеното месо се сервира върху канапе от кускус, поръсено със зрънца нар.

Източник: ThinkStock/Guliver

Агнешки джолани с пюре от грах

4 агнешки джолана
250 мл червено вино „Пино ноар“
250 мл зеленчуков бульон
30 мл зехтин
50 г краве масло
4 скилидки чесън
1 глава лук
1 морков
2 стръка розмарин
2 дафинови листа
1 ч. л. пушен червен пипер
1/2 ч. л. едро счукан кимион
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване за пюрето:
500 г замразен грах
50 г краве масло
50 мл животинска сметана
4 стръка мента
кората от 1 лайм
сол на вкус

Джоланите се овкусяват със сол и черен пипер, овалват се в брашното и се пържат в зехтина ,в силно загрят съд, от всички страни до златисто.

Изваждат се и на тяхно място се слагат нарязаните наедро лук, морков и чесън. Прибавят се целите клонки розмарин и дафиновите листа. 

Когато зеленчуците се запържат, се налива първо виното, а след това и бульонът. Овкусява се със сол и черен пипер и се дърпа от огъня. 

Джоланите се слагат в тава за печене и се натриват с пушен червен пипер и счукан кимион. Прибавят се зеленчуците със соса.

Тавата се покрива с алуминиево фолио. Ястието се пече в загрята на 140 градуса фурна, с вентилатор, за около 5 часа – до готовност. Времето зависи от големината на джоланите. 

Когато месото омекне, фолиото се маха, джоланите се прехвърлят в друг съд, намазват се с част от соса и се запичат за 5–10 минути на 220 градуса, с вентилатор. 

Зеленчуците и останалият сос, ако няма сос, се долива вода, се прехвърлят в касерола. Розмаринът се отстранява. Пасират се и се прецеждат, а след това сосът се вари, докато се редуцира. 

Накрая се монтира с маслото. Грахът се вари в подсолена вода. Отцежда се и се пасира. След това се минава през цедка, за да няма люспи. 

Овкусява се със загрято масло и сметана, сол, настъргана кора от лайм и наситнена мента. Джоланът се сервира със соса и пюрето от грах.

Вижте още 10 рецепри с агнешко в специалната секция Великден в Edna.bg

Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сидни

Военни из улиците на Сидни следят за спазване на карантината

Теми в развитие Преди 3 часа

Подкрепление от близо 300 военнослужещи пристигна в Сидни по искане на полицията на щата Нов Южен Уелс

Бейрут

Експлозията в Бейрут година по-късно: Tрагедията в цифри

Свят Преди 4 часа

В същото време "Амнести интернешънъл" обвини днес ливанските власти, че възпрепятстват безскрупулно разследването на опустошителната експлозия, помела Бейрут преди една година

Генералният директор на БНР Андон Балтаков напуска

Генералният директор на БНР Андон Балтаков напуска

България Преди 5 часа

"Депозирах молба за предсрочно прекратяване на договора ми за управление на БНР, считано от 6.8.2021 година", съобщава генералният директор на БНР Андон Балтаков

.

Слънцето издава звуци, наподобяващи „пеене“

Технологии Преди 5 часа

Преди повече от половин век учените откриват бързи трептения на Слънцето, подобни на "високи" ноти

Снимката е илюстративна

Голям горски пожар в Стара планина, 360 сигнала за пожари за два дни

България Преди 5 часа

Хеликоптер AS532 AL Cougar от състава на ВВС се включва в гасенето на големия пожар, който гори в труднодостъпна гориста местност в Стара планина

Румен Радев връчи мандата за правителство на кандидата за премиер на „Има такъв народ“

Президентството с информация относно връчения мандат на Пламен Николов

България Преди 6 часа

Какво съобщиха от Прессекретариата на Румен Радев

Откриха телата на мъж и 5-годишно дете в кола в яз. "Копринка"

Откриха телата на мъж и 5-годишно дете в кола в яз. "Копринка"

България Преди 6 часа

Предстои назначаването на ДНК експертиза

Сакскобургготски

Царското семейство с позиция след решението по делото за двореца „Врана”

България Преди 6 часа

Какво посочват в съобщение от Секретариата на Н.В. Цар Симеон II

Започват масови проверки за спазване на COVID мерките у нас

Започват масови проверки за спазване на COVID мерките у нас

Теми в развитие Преди 7 часа

Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев

Пламен Николов

МОН представи подробности за дисертацията на Пламен Николов

България Преди 7 часа

Какво съобщиха от Министерство на образованието и науката

Каква е рецептата за щастие на Ballan

Каква е рецептата за щастие на Ballan

Любопитно Преди 7 часа

Ако се чудите как да стартирате един свой ден, то трябва да се вслушате в съвета на една от най-младите ни онлайн звезди

Най-бляскавото кралско семейство, за което не знаете

Най-бляскавото кралско семейство, за което не знаете

Любопитно Преди 7 часа

Тези кралски особи може да не са ви познати, но това няма да остане така за дълго

Шести ден пожарите в Турция не стихват

Шести ден пожарите в Турция не стихват

Свят Преди 7 часа

Осем души са загинали досега, а местни жители и туристи бяха принудени да напуснат с лодки курортите

MTV стана на 40 години

MTV стана на 40 години

Любопитно Преди 7 часа

Телевизия MTV започна да излъчва на 1 август 1981 г., като първо пусна кадри на НАСА от историческото кацане на Луната на астронавтите от мисията "Аполо 11" през 1969 г.

Снимката е илюстративна

Перник остава без топла вода до 4 септември

България Преди 8 часа

Ремонтът на ТЕЦ "Република" беше планиран за юли, но на два пъти беше отлаган

Снимката е илюстративна

Първият робот за дезинфекция срещу COVID-19 пристига в България

Теми в развитие Преди 9 часа

Той е доставен по линия на общата поръчка на Комисията за различни болници в Европейския съюз