2

И зкуствен интелект може да бъде способен да предсказва кога пациенти, борещи се с хронични заболявания, ще умрат, показва ново изследване, цитирано от „Дейли Мейл” (Daily Mail).

Учени и лекари използвали данни от половин милион души, за да разработят устройството, което предвижда кой е в риск от ранна смърт.

То взема предвид всичко, от семейната история на болестта при пациента и това колко сол консумират в това семейство, до употребата на лекарства и дали използват слънцезащитни продукти.

Изследователите заявиха, че системата с изкуствен интелект е била „много точна” при тестовете и с около 10% по надеждна от оценките на сега съществуващите машинни системи.

Изследването е проведено в университета в Нотингам и е ръководено от д-р Стивън Уенг, доцент по епидемиология и наука за данните. „Превантивното здравеопазване е нарастващ приоритет в борбата срещу сериозните заболявания”, каза д-р Уенг.

Технология открива генетично заболяване чрез снимка

Изкуствен интелект ще помага в лечението на сепсис

„Затова

от няколко години работим, за да подобрим точността на компютъризираната оценка на здравния риск на населението

като цяло. Повечето приложения се съсредоточават върху една единствена болестна област, но прогнозирането на смъртта, причинена от няколко различни заболявания, е много сложно, особено като се имат предвид екологичните и индивидуалните фактори, които могат да окажат влияние”, обясни той.

„Направихме голяма стъпка напред в тази област, като разработихме уникален и цялостен подход за прогнозиране на риска от преждевременна смърт в сравнение машинните системи”, заключи д-р Уенг.

Учените прогнозират, че изкуственият интелект ще играе жизненоважна роля в развитието на персонализираната медицина. Те обаче уточняват, че са необходими допълнителни изследвания за това как да се включи изкуственият интелект в ежедневните здравни грижи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@