0

И нфекциите на кръвта са сериозни заболявания, които могат да доведат до много проблеми. Сепсисът е една от най-разпространените инфекции, като всяка година от нея страдат 30 млн. души по света. Един от пет заразени умира заради това заболяване. Според учени обаче това може да се промени чрез изкуствен интелект, съобщава сп. Nature.

Изкуствен интелект на Amazon дискриминирал срещу жени

Бот с изкуствен интелект помага срещу депресия

Учените от Imperial College London са разработили система с машинно обучение, която да помага в лечението на сепсис. Те са използвали данните на 96 156 болни от сепсис, които са били лекувани в 133 болници в САЩ.

Използвана е цялата информация за лечението - от симптоми, до използвани лекарства, дози и други манипулации в рамките на първите 72 часа от постъпването в болница. Целта на системата е да определи кои пациенти са оцелели след 90 дни.

Компютър спечели два дебата срещу реални хора

Роботите ще обрекат хората на нещастие

Изкуственият интелект изучава и предлага най-добрите стратегии за лечение на сепсис при постъпване в интензивно отделение. Според данните на учените, системата успява много по-точно да избере подходящите лечения за даден случай спрямо истинските лекари. Симулациите показват значително увеличение на оцелелите и рязък спад на загиналите при използване на препоръчаното от алгоритъма лечение.

Учените подчертават, че за сега данните се базират на симулации и сравнения с реални статистики, като изкуственият интелект не е тестван с реални пациенти. Целта на изкуствения интелект, който учените са кръстили AI Clinician, не е да замени лекарите, а да им помага във взимането на решения.

Новите професии след като роботите вземат сегашните

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@