2

Н ова технология с изкуствен интелект ще може да идентифицира някои редки генетични заболявания, използвайки снимка на лицето на пациента, сочи ново проучване.

Технологията, наречена DeepGestalt, превъзхожда прегледа от лекар по това, че открива различни болести чрез три медицински теста и може значително да подобри качеството на последващото лечение, се твърди в доклада, публикуван в медицинския журнал Nature Medicine, пише CNN.

Научното изследване посочва, че 8% от населението на Земята страда от заболявания с ключови генетични компоненти и много от тях биват забелязвани от лекарите първоначално чрез характерни черти на лицето. Такова заболяване, например, е синдромът на Ангелман, който засяга нервната система. 

"Тази нова технология демонстрира как успешно могат да се приложат различни методи в една не толкова изследвана среда, когато данните са малко и неясни. Това дава възможност за нови проучвания и приложения, както и за откриването на нови генетични заболявания“, посочва Ярон Гюрович, ръководител на изследването.

Авторите на проучването предупреждават, че тъй като снимките на хората са лесно достъпни, това може да накара работодателите да ги анализират и съответно да дискриминират хората, които имат симптоми или развити медицински усложнения. 

Наблюдението е направено от екип, който работил със 17, 000 изображения на вече диагностицирани с генетични заболявания пациенти.

Екипът установил, че технологията се е доказала като по-добра от лекарския преглед в две отделни направления от тестове. При зададеното условие да открие дадено заболяване в списък от 502 предварително селектирани снимки, в 91% от случаите технологията откривала конкретното заболяване, от което страдал пациентът.

В друг тест изследвани били различни генетични подтипове на синдрома на Нунан. Тук алгоритъмът имал 64% успеваемост.

От няколко години учените търсят възможност за диагностициране на синдрома на Нунан, като при предишни изследвания лекарите са успявали да откриват заболяването при 20% от пациентите. 

Хорхе Кардосо, преподавател в колежа в Лондон за биомедицинско инженерство и съвременни науки, описва новата технология като "много интересна".

"Събирането на все по-големите и добре подбраните медицински данни е позволило на технологиите да предсказват бъдещи генетични заболявания, намалявайки тежестта на здравната система и подобрявайки грижата за пациента".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@