5

Б ил Гейтс отново призова към повече внимание в развитието на изкуствения интелект. Той сравни изкуствения интелект с ядрената енергия и ядрените оръжия, по време на конференцията на новия Институт по човешки-центриран изкуствен интелект в Станфорд, съобщава CNET.

9 неща, които Бил и Мелинда Гейтс не са очаквали от 2018г.

"В света няма много технологии, които са едновременно с голям положителен потенциал и опасни", коментира Гейтс. Той дава за пример ядрената енергия и ядрените оръжия и как едно и също нещо може да бъде добро за обществото и опасно за него.

12 малко известни факта за Бил Гейтс

Според Гейтс в момента няма много сфери, за които може да се каже, че изкуственият интелект е помогнал много на обществото. Въпреки това потенциалът е налице.

Гейтс смята, че изкуственият интелект може да помогне много в здравеопазването и образованието. Технологията вече показва резултати, като в момента се провежда и мащабно проучване дали недостигът на селен е сред причините за високия процент преждевременни раждания в Африка. Анализът се извършва именно от изкуствен интелект. Проучването може да доведе до 15% намаляване на преждевременните раждания, което в Африка може да спаси около 80 000 живота годишно, казва Гейтс.

10 от най-вдъхновяващите цитати на Бил Гейтс

В образованието технологията може да помогне като анализира и открие най-добрите методи на обучение в дадени училища и те бъдат приложени във всички останали, казва Гейтс. "Все още не сме започнали да работим, за да разберем повече какво мотивира учениците, кои методи наистина биха подобрили резултатите и помогнат да се учи повече и по-малко ученици да отпадат", казва той.

В речта си Гейтс отбелязва още, че САЩ губи технологичната си доминация над останалите държави и преднината се стопява. Това може да означава, че след десетилетие учени на друга държава ще направят следващото голямо откритие, което да промени развитието на изкуствения интелект.

Бил Гейтс: Два пъти обяснявах на Тръмп какво е ХИВ и ЧПВ

Криптовалутите причиняват смърт, смята Бил Гейтс

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@