138

П резидентът Владимир Путин нареди първата мобилизация на руски войски след Втората световна война и предупреди, че Москва ще се защитава с мощта на целия си огромен арсенал, ако бъде изправена пред ядрена заплаха от страна на Запада.

Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

Ще използваме всички средства, за да защитим Русия - това не е блъф, заяви руският президент в излъчвано по телевизията обръщение, предаде ТАСС.

Ето какви са първите реакции на обръщението на Путин: 

  • Милайло Подоляк, съветник на украинския президент

"Абсолютно предсказуем призив, който прилича повече на опит да оправдаят собствения си провал", каза той в текстово съобщение на Ройтерс. "Войната очевидно не върви по сценария на Русия и поради това изисква от Путин да направи изключително непопулярни решения за мобилизация и сериозно ограничаване на човешките права."

  • Бен Уолъс, министър на отбраната на Великобритания

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че действията на Владимир Путин от тази сутрин са признание, че планът му в Украйна се проваля. В направено изявление той добавя: "Той и неговият министър на отбраната изпратиха на смърт десетки хиляди свои граждани, зле екипирани и лошо ръководени. Никаква пропаганда не може да скрие факта, че Украйна печели тази война, международната общност е единна, а Русия се превръща в световен парий".

  • Роберт Хабек, вицеканцлер на Германия

Хабек заяви, че това е "още една лоша и погрешна стъпка от страна на Русия, която, разбира се, ще обсъдим и ще се консултираме на политическо ниво за това как да реагираме".

  • Петър Фиала, премиер на Чехия

"Частичната мобилизация, обявена от Путин, е опит да продължи да ескалира войната, която Русия започна срещу Украйна, и това е поредното доказателство, че Русия е единственият агресор. Необходимо е да се помогне на Украйна и в наш собствен интерес е да продължим да правим това."

  • Матеуш Моравецки, премиер на Полша

Русия ще се опита да унищожи Украйна и да промени границите ѝ, заяви полският премиер Матеуш Моравецки, коментирайки обявената от Москва частична мобилизация. 

"Ще направим всичко възможно с нашите съюзници НАТО още повече да подкрепи Украйна, за да може тя да се защити", каза Моравецки, цитиран от Ройтерс. Той настоя за повече помощ за Киев от западните съюзници.

  •  Николае Чука, премиер на Румъния 

Румънският премиер Николае Чука заяви, че се е запознал с безпокойство с изявленията на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация на армията на Руската федерация и организиране на т.нар. референдуми в украинските области Донбас, Херсон и Запорожие и подчерта, че Румъния ще запази балансираното си отношение и ще продължи да анализира спокойно със съюзниците си от НАТО развитието на ситуацията в Украйна, предаде Аджерпрес.

"Днес е Международният ден на мира и вместо да празнуваме, както е редно, за съжаление тази сутрин се запознахме с изявленията на президента Путин, запознахме се с безпокойство с изявленията за частична мобилизация на армията на Руската федерация и провеждането на т.нар. референдуми в Донбас, Херсон и Запорожие. Запазваме балансираното си отношение и ще продължим да анализираме спокойно развитието на ситуацията заедно с нашите съюзници в НАТО и партньорите в Европейския съюз. Изразявам същевременно надежда, че ситуацията в зоната на конфликт няма да ескалира", заяви Николае Чука на правителствено заседание.

  • Олаф Шолц, канцлер на Германия

Германският канцлер смята, че частичната руска военна мобилизация в Украйна говори, че руската атака срещу Украйна е неуспешна, предаде Ройтерс, позовавайки се на говорител на Олаф Шолц.

По повод плановете на руския президент Владимир Путин четири окупирани украински региона да проведат референдуми в следващите дни за присъединяване към Русия, говорителят на германското правителство заяви, че руските "фиктивни референдуми" никога няма да бъдат признати за легитимни. 

Вицеканцлерът Роберт Хабек каза, че частичната мобилизация е "още една лоша и погрешна стъпка от страна на Русия, която, разбира се, ще обсъдим и ще се консултираме на политическо ниво за това как да реагираме".

  • Анти Кайконен, министър на отбраната на Финландия

Финландия следи внимателно обстановката в съседна Русия, съобщи финландският министър на отбраната Анти Кайконен, цитиран от Ройтерс.

"Що се отнася до обстановката около границите на Финландия, мога да кажа, че тя е спокойна", каза Кайконен. "Нашите въоръжени сили са добре подготвени, а ситуацията се следи внимателно".

  • Арвидас Анушаускас, министър на отбраната на Литва

Литва повиши бойната готовност на силите си за бързо реагиране "с цел предотвратяване на всякакви възможни провокации от руска страна", съобщи литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас. "Тъй като мобилизацията в Русия ще обхване и съседната ни Калининградска област, Литва не може просто да стои и да гледа", написа той във Facebook.

  •  Александер де Кро, премиер на Белгия

Белгийският премиер Александер де Кро призова за сдържаност.

Да запазим спокойствие да не наливаме масло в огъня, настоя той в интервю за местна телевизия. Мисля, че трябва да реагираме с необходимото спокойствие, добави Де Кро.

По неговите думи Западът не може да се оставя да бъде притискан от руския президент. Трябва да имаме ясно отношение и да продължим да помагаме на Украйна, посочи премиерът.

Де Кро отбеляза, че Белгия е предоставила досега военна помощ на украинската страна за 55 милиона евро. Продължаваме в тази посока, обяви Де Кро. Той поясни, че отправената от Путин заплаха с ядрено оръжие не е новост. По неговите думи още при първия случай в началото на войната реакцията на НАТО е била спокойна и според него трябва да остане такава.

  • Ван Вънбин, говорител на китайското министерство на външните работи

Китай призова за "прекратяване на огъня" в Украйна "посредством диалог", съобщи Франс прес.

"Суверенитетът и териториалната цялост на всички държави трябва бъдат спазвани, целите и принципите на Устава на ООН трябва да се следват, легитимните притеснения за сигурността на всички страни трябва да бъдат взимани под внимание и всички подходящи усилия за мирно решаване на кризите трябва да се подкрепят", каза на пресконференция Ван Вънбин, говорител на китайското министерство на външните работи.

"Призоваваме страните в конфликта към прекратяване на огъня чрез диалог и консултации, както и да намерят решение, което урежда всички легитимни притеснения за сигурността на страните възможно най-скоро", заяви Ван. Той добави, че "Китай призовава всички страни в конфликта да изгладят различията си по правилния начин - чрез диалог и консултации, и е готов да работи с международната общност, за да продължи да упражнява конструктивната си роля за деескалация на ситуацията".

Китай и Русия се сближиха през последните години. Двете страни определят своите отношения като "безгранични", опитвайки да се противопоставят на световната доминация на САЩ. Миналата седмица Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин се срещнаха в Узбекистан на регионален форум на високо равнище, на който, заедно с редица азиатски ръководители, се обединиха около идеята за "нов международен ред", породена от опасенията им от влиянието на Запада.

Коментари 138
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

138 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 2 часа

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 3 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 4 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 4 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 4 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 4 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 4 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 5 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 5 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 6 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове

Чешкият президент Петр Фиала

Фиала: Не искам да виждам руски танкове по улиците на Прага, както през 1968 г.

Свят Преди 7 часа

Чешкият президент с любопитна история по време на срещата си с Джо Байдън в Белия дом

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 7 часа

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

България Преди 7 часа

Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите за сигурност

<p>Назначиха 9 нови зам.-министри</p>

Рокади във втория ешелон на властта: Назначени са нови 9 зам.-министри

България Преди 7 часа

От длъжност са освободени редица кадри от втория ешелон на изпълнителната власт

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

България Преди 7 часа

Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България, каза той