29

Б енито Мусолини несъмнено е един от най-жестоките и авторитарни диктатори в историята на Европа. Известен с прякора си Дуче („Лидерът“), той е създател на фашизма в Италия и управлява страната в продължение на повече от две десетилетия.

Мусолини идва на власт в размирните години след края на Първата световна война, възползвайки се от неспособността на тогавашното правителство да се справи с тежките проблеми, пред които била изправена страната.

Ранните години на Мусолини

Мусолини е роден на 29 юли 1883 г. в Предапио, малък град в провинция Форли-Чезена. Семейството му далеч не е толкова бедно, колкото твърди по-късно самият той, отбелязвайки, че е „човек от народа“.

Баща му Алесандро Мусолини е ковач, журналист и отявлен социалист, а майка му Роза Малтони – католическа учителка.

Любопитна подробност е, че бъдещият диктатор в кръстен на мексиканския президент Бенито Хуарес, а средните му имена – Андреа и Амилкаре, са му дадени в знак на почит към италианските социалисти Андреа Коста и Амилкаре Чиприани.

Ранните политически възгледи на Бенито Мусолини са силно повлияни от баща му. В началото на XX век той работи като учител, но скоро осъзнава, че това поприще не е за него.

През 1901 г. емигрира в Швейцария. Там става активен член на италианското социалистическо движение и дори се запознава с Владимир Ленин (години по-късно Ленин критикува италианските социалисти, че са загубили Мусолини за каузата си). През 1903 г. е арестуван от полицията в Берн поради агитация за гражданско неподчинение, а през 1904 г. се завръща в Италия.

Постепенно Мусолини се утвърждава като един от най-известните социалисти в родината си. През септември 1911 г. участва в бунт срещу италианската война в Либия, която определя като „империалистическа“. След това става редактор на вестника на Социалистическата партия „Аванти“. Под неговото ръководство тиражът му се повишава от 20 000 на 100 000. През 1940 г. американският писател Джон Гънтър дори го нарича „един от най-добрите живи журналисти“.

Изгонен от Социалистическата партия

Ситуацията се променя драстично през 1914 г., когато избухва Първата световна война. Италианската Социалистическа партия се обявява против военните действия, след като няколко души са убити по време на протест срещу войната. Това води до организирането на обща стачка, наречена „Червената седмица“. Мусолини първоначално подкрепя позицията на социалистите. В своя статия от август 1914 г. той пише „Далече от войната, оставаме неутрални“. Постепенно, обаче, той променя мнението си и започва да гледа на въоръжения конфликт като възможност за италианците в Австро-Унгария да се освободят от управлението на Хабсбургите.

В крайна сметка Мусолини решава да подкрепи войната и призовава Италия да се включи в нея. Отговорът на Социалистическата партия не закъснява. Нейни представители отправят остри критики срещу него. Мусолини на свой ред отбелязва, че онези социалисти, които подкрепят пацифизма, не са в крак с духа на времето и не виждат, че в Италия съвсем скоро ще избухне революция.

Взаимното отправяне на обвинения достига своята логична развръзка и през 1914 г. той е изключен от редиците на Социалистическата партия. „Мусолини е по-скоро авторитарен революционер, отколкото ортодоксален марксист“, отбелязва историкът Майкъл Ебнър, който е автор на книга, посветена на италианския диктатор. „С избухването на Първата световна война той започнал да гледа на национализма и милитаризма като на ключ към извършването на така необходимите в неговите представи революционни промени“, добавя той.

Възходът на фашистите

През октомври 1914 г. Мусолини създава нов вестник, в който публикува материали, подкрепящи революционния национализъм и включването на Италия във войната. Той набира средства както от компанията „Ансалдо“, занимаваща се с производство на оръжия, така и от социалистически кръгове във Франция. Мусолини също така взема участие в Първата световна война, но е тежко ранен от експлозия на граната. Изписан е от болницата през август 1917 г.

След края на войната популярността на Социалистическата партия започва да расте, което притеснява представителите на средната и висшата класа в Италия. Мусолини съзира в това отлична възможност за осъществяването на своите политически амбиции. Така през 1919 г. той създава паравоенни отряди, които на практика са предшественици на неговата Фашистка партия. Тяхната цел е една – да извършват нападения срещу социалистите в цяла Италия.

Две години по-късно формацията на Мусолини официално се превръща в политическа партия. Нейните членове вярват, че националното единство трябва да бъде постигнато на всяка цена, включително и чрез насилие срещу инакомислещите. „Мусолини и неговите сподвижници мразели социалистите. Те ги смятали за страхливи предатели и врагове на Италия, които трябва да бъдат премахнати напълно“, отбелязва Ебнър. Паравоенните формирования на Мусолини, известни като Черните ризи, които нападали не само социалистите, но и профсъюзите, били подкрепяни финансово от богати земевладелци.

Походът към Рим

През нощта на 27 срещу 28 октомври 1922 г. около 30 000 Черни ризи пристигат в Рим и призовават либералния премиер Луиджи Факта да подаде оставката си. Кралят на Италия Виктор Емануил III подкрепя Мусолини и му връчва мандат да състави ново правителство (освен, че станал премиер, той оглавил и Министерството на вътрешните работи). Причините за решението на монарха са обект на противоречия и до днес. Повечето историци смятат, че кралят и консерваторите се страхували от избухването на гражданска война и сметнали, че Мусолини може да възстанови закона и реда в страната.

„От този момент насетне цялата власт била в ръцете му. Той можел да използва както полицията, така и неговите паравоенни отряди“, отбелязва Ебнър. През юни 1924 г. хора, свързани с Мусолини, убили социалистическия лидер Джакомо Матеоти. В началото на следващата година той на практика признал своята вина за покушението в реч пред парламента, която според мнозина отбелязала началото на неговата фашистка диктатура. „Заявявам пред тази камара, пред света и пред Бога, че лично поемам цялата политическа, морална и историческа отговорност за случилото се…заявявам, че ако фашистите са организация на злодеи, то аз стоя начело“, отбелязал Мусолини.

Неговото управление, продължило до 1945 г., било белязано от насилие и постоянни гонения срещу всеки, осмелил се да се противопостави на фашистите. Възстановено било смъртното наказание за т. нар. политически престъпления. Пресата била изцяло под контрола на Мусолини. Той изградил истински култ към своята личност, представяйки се като могъщ и незаменим лидер. В „Доктрина на фашизма“, публикувана през 1932 г., Мусолини описва държавата като „всеобхватна; извън нея не могат да съществуват човешки или духовни ценности, още по-малко да имат каквато и да било стойност“.

Коментари 29
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

29 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 3 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 3 часа

Той определи среща като безпрецедентна

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 5 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 6 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 6 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 6 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 6 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 7 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 7 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 7 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 7 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 7 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 7 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 8 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 8 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика