10

З а повечето жители на СССР датата 29 септември 1929 г. била неделя като всяка останала – ден за заслужена почивка в края на седмицата. Те можели да прекарат деня както си пожелаят – да излязат на разходка със семействата си, да отидат на църква или да си останат у дома.

За режима, оглавяван от Йосиф Сталин, неделята представлявала сериозна заплаха за индустриалния прогрес. В този ден всички машини замлъквали, продуктивността падала до нула, а хората се отдавали на занимания, които били в разрез с идеалите на социалистическата революция.

Новата седмица

Следващата неделя била напълно различна. На този ден 80 процента от хората трябвало да отидат на работа, а на едва 20 процента било разрешено да почиват. По идея на икономиста Юрий Ларин седмицата била реформирана – тя била наречена непреривка и вече се състояла не от седем, а от пет дни. Почивките били разпределени по начин, който гарантирал, че машините ще работят постоянно.

Решението на Сталин имало за цел да промени самата концепция за работна седмица, което да доведе до рязко увеличаване на продуктивността. Освен това режимът искал да намали желанието на хората да ходят на църква в неделните дни.

Какво всъщност представлявала непреривката? За разлика от обикновената седмица, тя била петдневен цикъл, като всеки ден от нея бил отбелязван с различен символ – като жито, червена звезда, сърп, чук, книга или будьоновка (известна и с името богатирка, тази шапка се превърнала в символ на Червената армия).

Населението на свой ред било разделено на пет групи, всяка от които имала собствен почивен ден. Дните в календарите били изобразявани с различни цветове, показвайки кога даден човек е работил и кога – почивал. Обяснено най-просто, това била най-мащабната работа на смени, въвеждана някога.

Реформата обаче изобщо не била посрещната с ентусиазъм от жителите на СССР. В едно писмо, публикувано в „Правда“, официалният вестник на Комунистическата партия, бил зададен следният въпрос: „Какво да правим през почивния си ден, ако съпругите ни са в завода, децата ни са на училище и няма кой да ни посети? Ако сме сами, що за почивка е това?“

Ето какво се казва в друго писмо: „Как да работя, ако свободният ден на майка ми е един, на баща ми е друг, на брат ми е трети, а моят – четвърти?“

Разделяй и владей

На пръв поглед причините за промяната били изцяло икономически. Социалните последици – като невъзможността на семействата да се събират или да посещават религиозни церемонии, в очите на Сталин били повече от добре дошли. Малко преди въвеждането на непреривката, историкът Иван Иванович Шиц написал, че промяната едва ли ще доведе до унищожаването на неделята и християнските празници, нито ще намали желанието на хората да се срещат със своите близки и приятели. „Изглежда, че основната функция на непреривката е да създаде илюзия за култура на интензивна работа“, отбелязал той.

Истината е, че до днес са достигнали малко свидетелства за проблемите, които реформата създала на семействата. Това, което се знае със сигурност, е, че по това време практиката хората да си отбелязват в тефтерчета почивните дни на своите роднини и приятели станала много популярна.

Социологът Евиатар Зерубавел смята, че календарната реформа отразява ненавистта на марксистката идеология спрямо семейството. „Темпоралната симетрия – т.е. възможността хората да синхронизират графика си с този на своите близки, е нещо като лепило, което съединява отделните елементи в обществото. Когато бъде отнета възможността за обща почивка, това лепило изчезва“, отбелязва Зерубавел.

Той добавя, че по този начин за съветския режим е било значително по-лесно да „разделя и владее“. Въпреки това, още през март 1930 г. властите започнали да одобряват молби на някои семейства за едновременни почивни дни.

Атака срещу религията

Повечето експерти са на мнение, че основната цел на реформата всъщност била друга – нарушаването на религиозният ритъм на седмицата. Ако причините за решението на Сталин действително били чисто икономически, то по-добрият вариант несъмнено би бил да се запази нейната продължителност, а почивните дни да бъдат разместени. Преди реформата хората почивали по 52 дни годишно, а след въвеждането на непреривката почивните дни станали 70. В същото време обаче съветските власти смятали, че липсата на петък, събота и неделя ще попречи както на православните християни, така и на евреите да изпълняват своите религиозни практики.

„Да се опиташ да откажеш хората от религията им, затруднявайки изпълняването на техните ритуали, може да изглежда налудничаво, но трябва да имаме предвид, че до този момент никой не бил опитвал нещо подобно“, отбелязва писателят Тони Ууд. Според него, в известна степен може да се каже, че реформата е постигнала своята цел. „Съвременните руснаци се смятат за силно религиозни, но редица изследвания показват, че те ходят на църква много по-рядко в сравнение с вярващите в Европа или САЩ“, смята Ууд.

Градове и села

Извън големите градове, в редица малки населени места, съществували цели общности, които на практика останали незасегнати от календарната реформа. Фермерите, живеещи в селските райони, се грижели за своите посеви и животни, а „работният им ритъм бил съвсем различен“, добавя Ууд. Далеч от бюрокрацията на градските центрове, животът на много хора си продължил както преди. Неслучайно през 1931 г. официални лица се оплакали, че жителите на селата не искат да се откажат от своите „традиционни навици“. Заради очевидните проблеми с новата седмица, през същата година било взето решение непреривката да бъде удължена от пет на шест дни.

Опитите реформата да бъде приложена в цялата страна продължили цели 11 години. През този период СССР изпаднал в своеобразна анархия. За обществения транспорт седмицата се състояла от пет дни, за редица фабрики – от шест, а много жители на страната изобщо не се съобразявали с промените и продължили да изпълняват своите дейности в съответствие с традиционната седемдневна седмица.

Постепенно станало пределно ясно, че непреривката е идея, обречена на провал. Постоянната употреба на машините се оказала вредна за тях. Освен това производителността на работниците отбелязала сериозен спад.

В резултат на 26 юни 1940 г. съветските власти решили да възстановят седемдневната седмица. Животът на обикновените хора обаче изобщо не се подобрил. По това време напускането на работа, отсъствията или дори закъсненията с повече от 20 минути били обявени за престъпления, а извършителите често влизали в затвора.

Още от автора:

Сталин вярваше, че това е една от най-големите заплахи за СССР

Ужасяващото наследство на Сталин

Войната на нацистите срещу Коледа

Шест знаменитости, свързани с нацисткия режим на Хитлер

Той е един от най-жестоките диктатори в историята на Европа

Забравени от историята – жестоките диктатори, за които вероятно не сте и чували

Годината, в която Коледа беше забранена

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 15 минути

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 38 минути

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 2 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 2 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 2 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 2 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 2 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 2 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 3 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 3 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 3 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 3 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 4 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 4 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 4 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.