54

С лед месеци на военен блокаж в Либия, подкрепените от Турция сили на международно признатото правителство в Триполи, започнаха контраофанзива срещу частите на генерал Халифа Хафтар, които атакуват столицата от близо година. Събитията в Либия от последните седмици, привличат вниманието на международните наблюдатели. Използването на високи технологии като дроновете, показват как биха се водили битките в близкото бъдеще не само в Близкия изток, а и по света. Новият етап от войната в Либия извади на преден план турската кампания за местно производство на дронове, като Анкара е вече в топ три на страните, които произвеждат и използван дронове при военни операции. За Русия, последната седмица беше трудна и показа несъвършенства във военната й индустрия: само за няколко дни турски дронове унищожиха произведени в Русия ПВО системи, дадени на Хафтар.

Турция подготвя над 3000 наемници за войната в Либия

Силите на правителството в Триполи не са имали скоро по-добър период от сегашния. След като през април 2019 подкрепеният от Франция, Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) генерал Халифа Хафтар стартира военната си кампания за превземането на либийската столица, Триполи беше подложен на редица бомбардировки, а правителствените сили едвам удържаха фронтовите линии.

Сега, обаче, събитията показват обръщане на серията от успехи. Използвайки турски дронове, предоставени от Анкара вследствие на постигнатите миналата есен споразумения, правителствените сили атакуваха редица постове на Хафтар. По този начин, силите на Хафтар загубиха много военна техника – особено тежки са пораженията по руските системи „Панцир“ С-1. Тези ПВО системи бяха рекламирани от Москва като високотехнологичен отговор срещу натовски самолети и дронове. Това не се случи – само за два дни бяха унищожени седем подобни системи, като някои от тях бяха дори с включен радар. Унищожени бяха и заглушителни системи като „Красуха“.

СЗО: COVID-19 може да убие 190 000 в Африка за година

Постепенно, либийските правителствени сили започнаха да връщат под свой контрол важните крайбрежни градове около границата с Тунис. Успешни офанзиви бяха извършени и навътре в посока източна и южна Либия. Крепостите на Хафтар -  градовете Тархуна и Бани Уалид, където има разположени и руски наемници от „Вагнер“ – са обсадени и има данни за изтегляне на руски сили от района. Най-тежкото поражение за силите на генерал Хафтар беше падането на най-важната либийска военновъздушна база, „Ал Уатия“. Тя е разположена южно от Триполи, а завземането й разтревожи страните, подкрепящи Халифа Хафтар. 

"Шугалей" – филмът, който не разказа всичко за ролята на Русия в Либия

Имайки предвид залога, ОАЕ и Русия, които в момента са най-важните поддръжници на генерала, вероятно ще отвърнат на ударите и ще ескалират конфликта с разполагането на военна техника. Пристигането на руски военни самолети в Бенгази, дислоцирани от руската база в Латакия, Сирия, е ясен сигнал за това, а Москва и Анкара рискуват да попаднат в капана на ескалация. Анализаторите често обвързват събитията в Сирия и Либия. Русия и Турция имат редица договорки в Сирия, където действат заедно за поддържане на споразумението за спиране на огъня в северозападната част на страната, постигнато през март тази година. В Либия, обаче, те имат различни политики. Руския щаб видя използването на подобрените турски дронове първо в Сирия, след като в началото на годината при руски удар бяха убити турски войници. В отговор, Анкара извърши редица атаки по силите на Асад, а двете страни избегнаха директна конфронтация след редица отстъпки и компромиси. Либия обаче представлява ново предизвикателство за отношенията между руснаците и турците.

Хафтар основно е поддържан от Русия, ОАЕ, Гърция, Франция и Саудитска Арабия. Отколешният съюзник Египет напоследък стои встрани заради пораженията и се носят слухове, че Кайро смята да подкрепи нов играч в Либия. Въпреки подкрепата, включително на руски, сирийски и судански наемници, Хафтар не успя да превземе Триполи. Турция също изпрати сирийски наемници на страната на правителствените сили, а Средиземно море стана арена на икономически сблъсъци с Гърция, която смята, че споразуменията между Либия и Турция засягат интересите й. Италия, която също подкрепя правителството в Триполи, е все по-активна на терен, защитавайки достъпа на държавната си енергийна компания ENI до огромните ресурси на Либия.

Въпреки обещанията пред Меркел, доставки на оръжия заливат Либия

Последните събития показват как се променя войната като цяло. Турция и Русия използват добре пресметнати ходове, с разполагането на високотехнологично оборудване и наемнически групи, за да избегнат не само директната конфронтация, но и загуби сред своите военни сили. Междувременно, САЩ, които под управлението на Тръмп само наблюдават конфликта в Либия, изразиха опасения от засилването на участие на външни сили във войната. Тези притеснения през миналата седмицата изрази и френският президент Еманюел Макрон. Страната му има директни интереси в Либия, подкрепя Хафтар и контролира европейската мисия за спиране на влизането на оръжия в размирната държава – до този момент неуспешна мисия.  

Какво може да се обърка с отбранителния план на Европа  

Имайки предвид огромните залежи в Либия и сегашната надпревара за достъп до петрола и газта в източното Средиземноморие, силно вероятно е външните играчи да продължат ескалацията. Засега Анкара има най-силно предимство, подписвайки договори в края на 2019 с правителството в Триполи, което обеща право на експлоатация на резервите в Средиземно море.

Битката за природните ресурси на Либия се изостря

Конфликтът в Либия има и още един залог. Още от 2011, Либия е основна отправна точка за африкански бежанци в опита им да достигнат до сигурните европейски брегове. Криминални групи, някои от които ООН свързва с Халифа Хафтар, разширяват мрежите си заради хаоса и трафикът на хора е в разцвет, докато е все по-трудно за хуманитарните организации да оперират на терен.

Последните сблъсъци доведоха до разселването на близо 200 000 души. За външните играчи, Либия е по-важна от конфликтите в Йемен или Сирия заради геополитическите залози и енергийните ресурси. Това е една от причините да се вярва, че войната в Либия скоро няма да бъде спряна посредством мирно споразумение, което ще доведе до хуманитарна криза и увеличаване на бежанците и разселените цивилни. Европейските правителства следят отблизо Либия и имат още едно опасение: подновения бежански поток се случва в момент, когато в Африка се развива все по-силно разпространението на Covid-19.

Коментари 54
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

54 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 1 час

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 14 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 14 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 15 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 15 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 15 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 15 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 16 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 16 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НС прие изменения в договора за изтребители F-16 със САЩ на първо четене

НС прие изменения в договора за изтребители F-16 със САЩ на първо четене

България Преди 16 часа

Посоченият в документа график за доставка на самолетите е актуализиран

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 16 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер