22

Е вропейският съюз вече си има "геополитическа Европейска комисия", или с други думи е устремен да поеме повече отговорности по отношение на собствената си сигурност – амбициозен план за развитието на европейското отбранително сътрудничество и на военната наука и технологии.

Какво може да се обърка? На този въпрос отговарят от европейската редакция на списание Politico, цитирано от "Фокус".

Какво може да се обърка? Много.

Отбраната е сърцето на националния суверенитет. И дори по-ентусиазираните за общата отбрана правителства, като Франция например, не са твърде мотивирани да разпръскват силите си, а другите страни в Централна Европа разглеждат НАТО и САЩ като своя основен и надежден защитник.

Строежа на Европейски отбранителен съюз при всяко положение ще бъде дълъг процес, но има поне четири начина, по които тази инициатива може да претърпи епически военен провал.

Хляба преди оръжията

Най-непосредствената опасност може да се крие в дългосрочния европейски бюджет. Комисията предложи 13 млрд. евро за ко-финансиране на междуграничните военни технологии и развитие. Това ще е така наречения Европейски отбранителен фонд, и той ще бъде първият опит ЕС да ползва бюджета си за отбрана – и за да подчертае този приоритет Брюксел създаде канцелария за отбранителните индустрии и космоса в Европейската комисия за вътрешния пазар, ръководена от Тиери Бретон.

Целта е правителствата да произвеждат оборудване съвместно и да избегнат дублиране на военна техника и технологии (и зависимост от Вашингтон), и така този фонд предлага стимули за компаниите и центровете за изследвания да си сътрудничат, понеже всеки проект трябва да включва поне по трима участници от три европейски страни.

Разбира се, това ще се случи само ако има достатъчно пари, които да бъдат предложени като стимул – нещо, което вече е под съмнение, защото споровете за новия седемгодишен бюджет на ЕС продължават.

Под натиск да бъде запълнена финансовата дупка, която Брекзит ще остави в ЕС, финландското европейско президентство предложи намаляването на парите по фонда за отбрана.

МО покани 24 фирми на конкурс за доставка на дронове за армията

Европейските битки за бюджета по принцип свършват като старите фондове и програми остават, за сметка на новите по множество вътрешни причини. Иновативните програми най-често биват отхвърляни в последните дни на спора. Хляба преди оръжията – така вероятно ще се случи и този път.

След като обяви "стратегическата си автономия" и си постави за цел изграждането на отбранителна индустриална и технологична база, която да съответства на геополитическите му амбиции, ЕС може да е на път да се напъне и да роди мишка. И да предизвика смеха на Москва, Вашингтон и Пекин.

Колебания и мрънкане

Друг зловещ показател за пропастта в идеите за обща европейска отбрана е неспособността на националните правителства да се споразумеят как да се справят с последните кризи в двора на Европа и нежеланието да предприемат решителни действия.

От началото на годината министрите на външните работи на страните не могат да решат дали, и каква военна роля ЕС трябва да изиграе за да сложи край на гражданската война в Либия, която представлява заплаха за сигурността за Европа.

Руски генерал: НАТО се готви за война

Те наложиха само символични санкции на Турция,заради сондажите в изключителната икономическа зона на Кипър, член на ЕС. И те се опитваха дълго време да заемат съвместна позиция по плана на президента на САЩ Доналд Тръмп за израелско-палестинско мирно уреждане – план, който унищожава десетки международни резолюции в полза на Израел.

Това кара ЕС да изглежда безсилен и без влияние в собствения си двор, докато други участници като Русия и Турция се намесват много по-решително.

Новият ръководител по външната политика на Общността Жосеп Борел обяви амбициите си да изпрати военна мисия на ЕС, за да приложи спазването на мирните споразумения в Либия, и да наложи системно нарушаваното оръжейно ембарго на ООН над северноафриканската страна.

Сблъсък на интереси в Средиземно море тресе ЕС и НАТО

Но междувременно Франция подкрепя генерал Халифа Хафтар и неговите сили, които се борят срещу поддържаното от Италия правителство в Триполи на Файез Сарадж, и така обща европейска сила в Либия изглежда все по-малко вероятна.

"Не е тайна, че по този въпрос, ние европейците страдаме от вътрешни разделения и не сме достатъчно обединени (…) за да представим обща позиция, която да ни даде сила", каза Борел в Берлин.

Гладко протичаща мисия

Понеже ЕС е обременен с множество процеси за вземането на всяко решение, много от които изискват единодушие от всички страни-членки, коалициите от страни от Общността вероятно ще са предпочитаната опция за намеса във всички, освен по-малко рискованите военни конфликти.

Опасността обаче е, че такива коалиции вероятно ще се впуснат с прекомерна доза оптимизъм или пък с недостатъчно сили в мисиите си, след което ще се натъкнат на неприятности и в крайна сметка отново ще имат нужда от помощта на САЩ.

Борисов обясни защо се въоръжаваме

Това се случи в Босна през 90-те години, когато водените от Великобритания и Франция мироопазващи сили под знамето на ООН бяха безсилни наблюдатели или дори цели за босненските сърби, докато президентът на САЩ Бил Клинтън не поведе въздушната кампания на НАТО, с която прекрати конфликта, за срам на европейските сили.

Четвърт век по-късно и виждаме как Франция се опитва да създаде европейска коалиция, която да опази свободата на корабоплаването в Ормузкия проток, пътя към Персийския залив, след като там се случиха множество нападения срещу плавателни съдове, които са приписвани на Иран. Франция се опитва също така да разположи спецчасти срещу радикалните ислямисти в региона на Сахел, Африка.

Париж обаче не може да си осигури помощта на другите страни за инициативите си. Холандия и Дания изпратиха по един военен кораб за мисията в залива, докато Белгия, Германия, Италия, Гърция и Португалия обещаха „политическа“ подкрепа. Естония и Чехия са единствените страни, които обявиха, че ще изпратят спецчасти в Сахел.

Европейската военноморска мисия в Ормузкия проток, започната през януари и базирана в Абу Даби цели да създаде условия за "деескалация и да спомогне за жизненоважните дипломатични усилия" за регионална стабилност и диалог. Иран обаче може да види нещата другояче. Какво се случва ако Революционната гвардия нападне европейски патрулен кораб?

Френската страна твърди, че европейската мисия е независима, но подкрепяща американските сили за сигурност в региона на залива, към които Великобритания се присъедини, след като Техеран временно конфискува кораб на Лондон по-рано през 2019 г. Какво ще се случи ако нещата загрубеят? Дали Париж няма да трябва да звънне на Чичо Сам за помощ, въпреки неразбирателствата с Вашингтон за политиката за "максимален натиск" над Техеран?

Путин: Русия не се кани да напада никого

Изключването на Великобритания

Великобритания може вече да не стои на пътя на европейската отбранителна интеграция, но Брекзит въпреки това може да подкопае военните амбиции на Общността.

Великобритания допринасяше за 25% от военния бюджет на ЕС и Лондон, заедно с Париж, е най-активната ядрена сила в Общността, с постоянно място в Съвета за сигурност на ООН. Освен това Великобритания има и най-голямата военна индустрия и силни разузнавателни служби.

След като премиерът на страната Борис Джонсън обеща да изведе Великобритания от ЕС, но тя да остане посветена на европейската отбрана – чрез НАТО – изглежда малко вероятно Лондон да реши да се присъедини към военните операции на Общността, където да има думата по-малко дори от страна-членка.

Освен това европейската отбранителна интеграция може да се натъкне на трудности, ако производителите на военна техника на Великобритания бъдат изключени от проектите на фонда за отбрана, а компаниите трябва да се справят с митнически проверки.

Европейската отбрана може да се окаже най-потърпевша от търговската война между Великобритания и ЕС. Франция предложи да се предостави на Великобритания място в бъдещия Европейски съвет за сигурност, който да обсъжда общите стратегически предизвикателства. Но е трудно да си представим, че британските и европейските сили ще предприемат съвместни мисии или военни проекти, ако Лондон и Брюксел са в битка за митата, квотите и регулациите.

А ако се стигне до Брекзит без сделка, това окончателно може да обезоръжи Европа.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 1 час

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 14 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 14 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 15 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 15 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 15 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 15 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 16 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 16 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 16 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НС прие изменения в договора за изтребители F-16 със САЩ на първо четене

НС прие изменения в договора за изтребители F-16 със САЩ на първо четене

България Преди 16 часа

Посоченият в документа график за доставка на самолетите е актуализиран

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 16 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер