53

Д атата 11 септември 2001 г. е един от най-мрачните моменти в съвременната история. В ранните часове на този ден, 19 терористи от ислямистката групировка „Ал Кайда“ отвличат четири пътнически самолета.

Похитителите разбиват два от тях в кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Третият самолет се врязва в Пентагона – седалището на американското министерство на отбраната, намиращо се в Арлингтън, Вирджиния.

5 теории на конспирацията за 11 септември

Четвъртият летателен апарат катастрофира в открито поле в Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива на терористите. По официални данни, атентатите отнемат живота на общо 2974 души.

Нападенията стават повод за започването на т. нар. война срещу терора – международна военна кампания, ръководена от САЩ и Великобритания. Тя е подкрепена от НАТО и още няколко държави, които не са част от Алианса. Нейната цел е да бъде унищожена както „Ал Кайда“, така и други екстремистки организации, извършващи атентати.

ЦРУ разби една от конспирациите около 11 септември

Малко известен факт е, че фразата „война срещу терора“ е използвана многократно от американския президент Роналд Рейгън през 80-те години на миналия век, както и от списание „Тайм“ през 1977 г. във връзка с отвличането на самолет и последвалата операция по освобождаването на заложниците след приземяването му в Могадишу.

Ужасът в САЩ преди 20 години в 20 кадъра

Въпросната фраза придоби широка популярност след атентатите от 11 септември, след като беше използвана от държавния глава на САЩ Джордж У. Буш.

Началото на войната срещу терора

На 20 септември 2001 г. Буш произнася историческа реч пред Конгреса на САЩ, като на събитието присъства и британският премиер Тони Блеър. В нея американският президент обвинява „Ал Кайда“ в извършването на редица атентати и призовава движението на талибаните, което управлява Афганистан по това време, да предаде всички членове на организацията и да затвори нейните тренировъчни лагери. По думите на Буш, „всяка страна във всеки регион трябва да реши – или е на наша страна, или е на страната на терористите“.

Реакцията на НАТО не закъснява. Още в деня след атентатите съюзниците за пръв път в историята на Алианса се позовават на чл. 5 от Вашингтонския договор, който представлява клауза за колективна отбрана. Те осъждат категорично нападенията и потвърждават подкрепата си за САЩ.

Приключи ли ерата 11 септември

Така се стига до датата 7 октомври 2001 г., когато Вашингтон и Лондон започват въздушни нападения срещу Афганистан. Поводът за тях става нежеланието на талибаните да помогнат в борбата срещу „Ал Кайда“. Едновременно с това съюзниците започват да предоставят хранителни продукти на цивилното население, опитвайки се да покажат, че действията им не са насочена срещу афганистанския народ.

Т. нар. операция „Трайна свобода“ има за цел да унищожи ръководството и лагерите за обучение на терористи и да свали от власт режима на талибаните. Първоначалното ѝ име е „Безкрайна справедливост“, но то е сменено след протест на мюсюлманската общност, според която единствено Аллах може да бъде наречен „безкрайно справедлив“.

На 20 март 2003 г. 36 американски ракети „Томахоук“ са изстреляни срещу цели в Багдад. Това слага началото на войната в Ирак. Според Вашингтон, режимът на Саддам Хюсеин разполага с оръжия за масово поразяване (по-късно става ясно, че това не е истина) и подкрепя финансово „Ал Кайда“. Водачът на организацията – Осама бин Ладен, отрича това и дори нарича иракския президент „неверник“. Впоследствие се оказва, че са били проведени срещи между членове на „Ал Кайда“ и представители на режима на Саддам Хюсеин, но те не са довели до сключването на споразумение.

Успехи и провали

Да се даде еднозначен отговор на въпроса дали войната срещу терора е успешна или не е изключително сложна задача. Тя доведе до свалянето от власт на Саддам Хюсеин (който беше екзекутиран на 30 декември 2006 г.) и смъртта на Осама бин Ладен (новината беше съобщена от президента на САЩ Барак Обама на 1 май 2011 г. По думите му, той бил убит от американски командоси в къща в Аботабад, Пакистан). Освен това преди няколко седмици в Афганистан беше ликвидиран и наследникът на бин Ладен – Айман аз Зауахири, който ръководи „Ал Кайда“ в продължение на около 10 години.

Войната срещу терора обаче нанесе тежки щети на Ирак и Афганистан и доведе до смъртта на хиляди цивилни. „Ал Кайда“ беше значително отслабена, но за сметка на това се появи друга групировка, която шокира света със своята жестокост – „Ислямска държава“.

На всичкото отгоре, талибаните отново са на власт в Афганистан, а САЩ и ЕС вече преговарят с тях и обсъждат заедно бъдещето на страната. Повод за много притеснения са и предупрежденията на някои експерти, според които влиянието на екстремистките групировки в района се увеличава.

Съдбата на Афганистан

„Изтеглянето от Афганистан беляза края на западния интервенционизъм, започнал след края на Студената война“, отбелязва Андреа Карати от Италианския институт за международни политически изследвания. Ето какво още смята той:

„През 90-те години на миналия век евроатлантическата общност смяташе, че военните намеси са нещо като сребърен куршум при справянето с международни кризи. Примери в това отношение са войната в Персийския залив и намесата на НАТО на Балканите. В Босна и Херцеговина, например беше проведена мащабна военна кампания последвана от разполагането на мироопазващи части. Подобна стратегия беше приложена в Косово, Афганистан, Ирак и Либия. В продължение на дълги години западните сили вярваха, че извършването на демократичен преход с помощта на военна намеса е успешна стратегия. Този подход обаче се сблъска с редица предизвикателства. В резултат, Западът вече няма политическата воля, военните ресурси и самочувствието да води подобна политика на интервенционизъм.

Провалът в Афганистан нанесе тежък удар по имиджа на НАТО. Проблемите, с които Алиансът така и не успя да се справи, накараха много хора (особено в Европа) да започнат да гледат на него като на хаотична и неефективна организация, която няма ясна стратегия пред себе си. През 2018 г. американският президент Доналд Тръмп заплаши, че САЩ ще напусне НАТО, а през 2019 г. френският държавен глава Еманюел Макрон заяви, че Алиансът е изпаднал в състояние на „мозъчна смърт“. Неслучайно някои експерти смятат, че слабостите, които НАТО показа в Афганистан, са сред основните причини, поради които Русия реши да нахлуе в Украйна. В момента, обаче, виждаме, че ситуацията се променя и Алиансът демонстрира впечатляваща единност“.

Още от автора:

Най-абсурдните политически скандали в историята на САЩ

Убийства, измами и подкупи - четири скандала, които разтърсиха света

Четири шокиращи теории, които трябваше да променят историята

Смразяващи кръвта истории: Кой е звярът от Жеводан

Символ с мрачно минало – какво знаем за розовия триъгълник

Символ с мрачно минало – какво знаем за розовия триъгълник

Кои са хората, твърдящи, че са посетили бъдещето?

„Марс е населен от обезумели градинари“: Най-странните теории за извънземни

Малтусианският проблем: Обречено ли е човечеството

Коментари 53
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

53 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 44 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 49 минути

Постът заема Павел Манченко

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 1 час

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 3 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“