15

С ирия отправи ново предупреждение към Израел и Съединените щати в момент, когато Близкият изток се подготвя за обещаното от Иран отмъщение след предполагаемото израелско нападение срещу посолството на Техеран в Дамаск.

(Припомнете си за нападението от нашето видео: Иран обвинява Израел за убийството на седем висши военни)

На фона на вече нарастващото регионално напрежение във връзка с продължаващата война в ивицата Газа, сирийската мисия към ООН съобщи пред Newsweek "най-категоричното осъждане на израелското нападение, насочено срещу сградата на иранското консулство в Дамаск".

"Това, което ционистката групировка направи, насочвайки се към седалището на дипломатическа мисия в населен район, не е изненадващо, тъй като тази групировка е изградена върху убийства, кръвопролития, изселване и грабежи", заявиха от мисията.

"Геноцидите и кланетата, които са извършени от израелската групировка и които продължават в Газа вече повече от шест месеца, не са нищо друго освен най-яркото доказателство за варварството на това образувание.", заявиха още от мисията. 

Мисията продължи да обвинява Израел, който отрича да се цели в цивилни граждани, че е основният източник на регионални вълнения в резултат на действията си в Газа и в чужбина, включително в Сирия. Освен това мисията призова САЩ за подкрепата, която са оказали и предоставят на своя съюзник, откакто преди шест месеца започна най-смъртоносният досега пристъп на израелско-палестинско насилие с безпрецедентно нападение срещу Израел, водено от Хамас.

"Нарушенията на сирийските земи от страна на Израел и многократните му нападения срещу жилищни квартали доказват агресивния и варварски характер на тази групировка и потвърждават, че то е основната причина за нестабилността в региона и за страданията на неговите жители", заяви мисията.

"Съединените американски щати не само участваха активно във войната на израелската групировка срещу палестинския народ", добави мисията, "но и не пестят възможности да оправдават престъпленията и тероризма на тази групировка - от нападенията срещу беззащитни хора до атаките срещу хуманитарни организации и дипломатически мисии."

Нападението срещу сградата на иранското консулство на 1 април е най-значимият удар в рамките на полуприкритата израелска кампания срещу Иран и съюзническите фракции в Сирия, която датира от поне едно десетилетие. Сред загиналите са седем военни съветници, включително двама висши командири от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР), и шестима сирийци.

Оттогава насам висшето политическо и военно ръководство на Иран обещава да отвърне на удара, без да посочва кога, къде и как, което поставя в напрежение региона и световните сили.

Израел предупреди да не се предприемат преки нападения.

"В продължение на години, а още повече по време на войната, Иран финансира, насочва и въоръжава своите пълномощници - в Ливан, Газа, Сирия, Ирак и Йемен - да атакуват Държавата Израел, и не само Държавата Израел, но и други държави в региона и не само в региона", заяви в изявление в четвъртък говорителят на Израелските сили за отбрана (IDF) контраадмирал Даниел Хагари.

"Нападение от иранска територия би било ясно доказателство за намеренията на Иран да ескалира в Близкия изток и да спре да се крие зад пълномощници", добави той.

От Newsweek уточняват, че са се обърна към ЦАХАЛ за коментар.

Докато началникът на Централното командване на САЩ генерал Майкъл Курила пътуваше за Израел в четвъртък, официалните лица във Вашингтон започнаха да водят активна дипломатическа комуникация, за да предупредят Техеран да не предприема ответни действия.

Според говорителя на Държавния департамент на САЩ Матю Милър посланието, което се изпраща, е, че "по-нататъшната ескалация на този конфликт не вреди само на Израел, не вреди само на Иран, не вреди само на страните от региона, а вреди на всички страни по света".

Що се отнася до Сирия, страната вече се намира на фронтовата линия на дългогодишното напрежение между Иран и Израел, докато е в разгара на продължаваща гражданска война.

Макар че Дамаск отдавна е най-близкият арабски съюзник на Техеран, Иран значително засили присъствието и влиянието си в страната, след като се мобилизира в подкрепа на сирийския президент Башар Асад, след като през 2011 г. широко разпространените протести прераснаха във въоръжен конфликт между правителството и редица бунтовнически и джихадистки групи.

САЩ и редица държави-партньори подкрепиха хлабава коалиция от опозиционни сили, но по-късно, през 2014 г., се пренасочиха към борбата с бързо разрастващата се войнствена групировка "Ислямска държава"(ИДИЛ). През следващата година Пентагонът си партнира с водените от кюрдите Сирийски демократични сили, а Русия проведе пряка военна интервенция в помощ на сирийското правителство, което също се бореше с ИДИЛ заедно с остатъците от други бунтовнически групи.

Асад си възвърна контрола над голяма част от страната. Регионите извън неговия обсег включват контролираната от бунтовниците северозападна част, където съседна Турция е установила присъствие, и части от източната част, държани предимно от водените от кюрдите Сирийски демократични сили и контингент от около 900 американски войници. Дамаск настоява турските и американските войски да се изтеглят незабавно.

Миналия месец говорител на Държавния департамент защити правната обосновка на продължаващото военно присъствие на САЩ в Сирия в коментар, споделен за Newsweek. Въпреки това Белият дом продължава да се опасява, че американският персонал може да бъде въвлечен във всяко ново регионално разпалване.

Потърсен за коментар, служител на отбраната на САЩ потвърди, че Пентагонът е "наясно" с повишената готовност на Израел, но отказа да коментира каквито и да било защитни мерки, предприети от американския персонал на място, или дейности на ирански или свързан с Иран персонал, които биха показали естеството на отговора на Техеран, позовавайки се на "OPSEC" или сигурността на операциите.

Наскоро Сирия прие висшия дипломат на Иран за "важни консултации" след нападението над консулската сграда. Въпреки че все още е откъснат от Вашингтон и голяма част от Запада поради обвинения в широко разпространени нарушения на правата на човека и е в тясно сътрудничество с Техеран, през последните години Асад възстанови връзките си с водещи регионални играчи, включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които осъдиха удара по иранското дипломатическо присъствие в Сирия.

Иран и неговите съюзници само още повече се укрепиха в Сирия, като създадоха сложна мрежа от командни центрове. Тази мрежа се разглежда от Израел като неотложна заплаха за националната сигурност, която се засили значително след избухването на конфликта в Газа на 7 октомври.

Когато конфликтът между ЦАХАЛ и "Хамас" избухна, частите на "Оста на съпротивата" в Ливан, Ирак, Сирия и Йемен се мобилизираха, за да се присъединят към борбата от чужбина.
Една коалиция от групи, наричаща себе си Ислямска съпротива в Ирак, е насочена както срещу Израел, така и срещу американските войски в Ирак и Сирия, въпреки че операциите срещу САЩ намаляха значително след началото на неофициалното прекратяване на огъня през февруари. В същото време САЩ продължават да атакуват йеменската групировка "Ансар Аллах", известна още като "Хути", заради многократните ѝ нападения срещу Израел и търговски кораби, а "Хизбула" продължава да атакува Израел от Южен Ливан.

Но докато Вашингтон призова други страни да настояват Иран да не предприема военен отговор срещу Израел, който вече е във вихъра на война на много фронтове, Сирия призова международната общност да упражни допълнителен натиск върху Израел на фона на нарастващите критики за неговото поведение на конфликта в Газа.

„Сирийската арабска република призовава всички страни по света да поемат своите отговорности по отношение на сериозните и повтарящи се израелски нарушения на принципите на международното право и международното хуманитарно право“, каза мисията на Сирия към ООН, „и да задължат ционистката групировка и тези, които я подкрепят, да спрат престъпленията си и да държат отговорни служителите на субекта за престъпленията им срещу народите в региона."

„В това отношение“, добави мисията, „Сирия ще продължи да се бори с тероризма и неговите инструменти на своя територия и ще подкрепя всички народи, които се борят с тероризма и се стремят да гарантират своята свобода, суверенитет и териториална цялост.“

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 8 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 9 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 9 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 9 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 9 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 9 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 10 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 10 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 10 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 10 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 10 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 11 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 11 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 11 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”