111

П утин мрази Европа. Мрази нашия западен свят. Мрази нашите ценности и за съжаление никога няма да постигнем компромис с него, защото ни иска мъртви, а ние искаме да живеем. Толкова е просто. Защитавайки Украйна сега, ние защитаваме Европа и България.

Зеленски предупреди за ядрен удар от Русия

Това заяви в ексклузивно интервю за NOVA Петро Порошенко, петият президент на Украйна, управлявал в периода 2014-2019 и първият президент на страната, избран на първи тур, предшественик на Володимир Зеленски.

В момента Порошенко, който е международно признат бизнесмен, наричан „Шоколаденият крал” и  един от най-състоятелните украинци, помага с организирането на защитата на Киев.

Новини за войната - факт или лъжа? Проверка на Deutsche Welle

„Мотивацията ми да се заема с това е същата като на всички украинци. Много Ви благодаря за милите думи, но сега целият свят се възхищава на украинския народ, който изненада всички, като спря Путин, и който изненада Путин, който подцени способностите на украинските въоръжени сили, създадени от мен през 2014 г. Той подцени единството на украинския народ и на целия свят, който подкрепя Украйна за победа над руската агресия. Аз се старая максимално и сега, като граждани на Украйна, организирахме батальоните за териториална отбрана в най-трудните дни от нападението на руските сили над Киев. Разстоянието от батальона, в който участвам, до руските войски, беше 8 км. Цял Киев беше под ракетен и артилерийски обстрел, но за всички 48 дни не сме напускали Киев. Удържахме на една от най-тежките атаки на руснаците. Бяхме едни от първите, отишли в Буча, Ирпен, Гостомел, Ворзел, основните места, които сега станаха световноизвестни заради ужасното клане, което руските престъпници организираха над украински цивилни граждани”, посочи Порошенко.

Каква е ситуацията в Украйна след потъването на крайцера „Москва“

По думите му общо над 2000 души бяха убити в четири предградия на Киев. „А случващото се в момента в Мариупол, където кметът каза, че над 15000 души са били убити – цивилни, деца, жени. Изнасилвани, убивани, измъчвани. Това са престъпления срещу човечеството, геноцид на украинския народ. Руснаците ни убиват само защото искат да ни накарат да си тръгнем, искат да ни убиват просто, защото сме украинци. Искат да изтрият страната ни от картата на света. Той не признава правото ни на живот, на съществуване. При тази ситуация е изключително важно да бъдем единни, да останем заедно, за да спрем Путин и да го изхвърлим от украинската територия”, категоричен е той.

Руските сили плениха британец, сражавал се за украинската армия

На въопрос защо Украйна не успя да се справи с Минските споразумения и напреженията в Донецк и Луганск през годините Порошенко отговори: „Първо, както казахте и искам българските зрители да го чуят: днес бележим 48 дни от една 8-годишна война, започнала още преди векове. Украйна плаща скъпо за тази война. Путин ни нападна без причина, без основание – и в Крим, и в Донбас. Споменахте Минските споразумения

– гордея се, че играят важна роля във възпирането на Путин и ни дадоха възможност с екипа ми да завършим изграждането на армията ни. Гордея се, че създадохме такава армия, която успя да спре Путин. Ние осигурихме армия, основана на стандартите на НАТО. Путин все още разполага с армия по стандартите на Съветския съюз. Сега, в сблъсъка, показахме какво означава да бъдеш украински войник в украинските въоръжени сили и как успяхме да ги спрем. Много се гордея, че през 2014-2015 г. освободихме 2/3 от окупирания Донбас, докато бях върховен главнокомандващ на украинските въоръжени сили. Тогава спряхме руските войски, прогонихме ги от Северодонецк, Лисичанск, Мариупол, Константиновка, Краматорск – цялата територия на Донбас. А сега напада отново. Уверен съм, че Украйна няма да се предаде, ние украинците никога няма да се откажем и победата несъмнено ще бъде наша. Истината е с нас, Бог е с нас, вие и целият свят сте с нас”.

Той коментира и санкциите, наложени на Русия от международната общност и усилията на ЕС, НАТО и САЩ да помогнат на Украйна.

„Първо да разграничим ЕС, САЩ и НАТО. Какво очакваме от ЕС и САЩ? Планът ми включва 5 неща. Първо, процедурата заем-наем. Гордея се, че инициативата ми, публикувана преди месец в изявлението на европейските и американски лидери, ги е накарало да приемат Закона за заем-наем за всичко – от храна до въоръжение. Второ, затварянето на въздушното пространство с изтребители и ПВО системи. Трето, идеята за втори фронт – всичко, освен войници. Трябват ни санкции, ембарго, всеки ден нови санкции, за да спрем Путин. Предният ден са извършвани престъпни деяния в Буча – санкции. Онзи ден – трагедията, при която бяха убити цивилни по време на евакуация в Краматорск – санкции. Днес – използвани са химически оръжия в Мариупол – санкции. Това е „вторият фронт“. Четвърто, плана „Маршал“. Много се гордея, че Урсула фон дер Лайен именно тук обяви намерението за плана „Маршал“ с участието на ЕС, САЩ и целия свят, на Г7, да ни помогнат да възстановим Украйна след войната. Пето, статута на кандидат за бъдещо членство на Украйна в ЕС, което да се случи през 2022 г.”, подчерта той.

Според него Украйна се нуждае от НАТО от три неща: оръжия, оръжия и пак оръжия. „Разберете, ние трябва да обърнем ситуацията. Представяте ли си, световната сигурност, сигурността на Европа зависи само от 300 танка, които незабавно трябва да бъдат доставени на Украйна, от 1000 БТР, които незабавно трябва да бъдат доставени на Украйна, и от 100 изтребителя. Имаме дълги опашки от доброволци, които чакат да се запишат в украинските въоръжени сили, но не могат да се бият с празни ръце. Защитавайки Украйна сега, ние защитаваме Европа и България. Ако не споделите и не участвате в доставянето на оръжия на Украйна, а за съжаление министър-председателят каза, че ви трябват оръжията във вашата страна, а не да се изпращат на Украйна. Не, вие не помагате на Украйна, не ни подкрепяте нас, а подкрепяте, помагате и инвестирате във вашата собствена сигурност. По-добре да се биете с руснаците на украинска земя, вместо да го правите на собствена територия, защото България сам-сама не може да удържи на руската агресия, но заедно, Украйна и НАТО, можем да спечелим със сигурност”, категоричен е Порошенко.

Той коментира и отношенията си с президента Володимир Зеленски. „Преди войната, аз бях лидер на опозицията с най-голяма подкрепа в страната. Но светът преди и след 24 февруари е различен. И днес, едно от нещата, с които изненадваме Путин, е именно да правим нещата единни. Ние имаме общ враг и неговото име е Путин. Затова не сме президент и лидер на опозицията, а Украйна. Трябва да сме обединени не просто като длъжности, без значение кой е президент, председател на Народното събрание или министър-председател, трябва да бъдем единни за Украйна. И правя всичко възможно да демонстрирам това единство, да укрепвам и правя и Украйна, и украинския президент по-силни. Това е задачата ми и я върша”, посочи Порошенко.

На въпрос Путин извън контрол ли е предшественикът на Зеленски подчерта: „За съжаление, смятам, че има огромна деградация у Путин откакто го познавам. Вече близо 20 години го познавам. Имам опит в преговорите с него вече около 15 години. През изминалите 8 години имам ежеседмични преговори с него. Това е съвсем различен човек. Ако и преди да беше циничен, негативен, но поне предвидим човек, който действаше по своето разбиране за интересите на Русия, сега е – смея да употребя думата – луд, безумен, неадекватен, непредвидим човек. Определено не е в интереса на Русия да извърши откровена пълна агресия срещу Украйна. Няма нито един позитив за Русия. Не е в интереса на Путин да остане завинаги в световната история като военнопрестъпник, който трябва да бъде затворен зад решетките, изправен пред Международния наказателен съд или може би специален Наказателен трибунал за агресията на Русия над Украйна. В тази ситуация трябва да вземем предвид непредвидимостта му и да бъдем силни, защото Путин ще стигне толкова далеч, колкото всички заедно му позволим. Затова трябва да бъдем силни и да спрем Путин”.

Според него Путин няма да започне ядрена война, защото би трябвало да бъде напълно уверен, че ще последва ядрен отговор. „Украйна би била много силна мотивация за самоунищожението на Путин, защото той се надява да оцелее, а това би бил неговият край. Затова съм сигурен, че няма да се случи. Друго изискване на Путин, което той публично отправи, не друг, а той лично, в ултиматума си към НАТО каза, че НАТО трябва да се върне към границите си от 1997 г. За България и Румъния това означава вие да не бъдете членки на НАТО, да отпратите всички войски на НАТО от територията си, да бъдете демилитаризирани, точно както Путин иска от нас. Трябва да унищожите армията си. Кажете го на правителството си. Така гледа Путин на европейската сигурност, на България. Затова е в интерес на България да ни предостави старите съветски танкове, бронетранспортьори, изтребители, за нашите герои – пилоти, ръководители на ПВО системи и танкисти – да спрат Путин и да не му позволят да се разпространи към България. И още нещо, тези, които се съмняват дали да подкрепят и помогнат на Украйна не само хуманитарно, а и военно – каня тези политици в Киев. Сега е много по-сигурно, отколкото преди 2-3 седмици, още тогава бяхме тук с екипа ми. Заедно да се разходим до Буча и със собствени очи да видите местата, където стотици украинци в малко градче са били избити от руски варвари. И тези, които имат някакви надежди за руския свят, за руските „братушки“ да видят какво остава след руската окупация. Затова никой няма съмнения, че трябва да се изправим заедно, да спрем Русия, така че да опазим българската територия от Путин и войските му в тази ситуация”.

„Мисля, че правите най-голямата грешка в живота ви. Мисля, че сте повлияни от пропагандата на Путин. Първият ми съвет е – спрете да гледате руска телевизия. Нека гледат Вашия канал, ще бъде толкова по-добре. Тук имаме стотици журналисти от цял свят, които предават обективна информация, не през нашите очи, а през техните собствени. Те с единен глас явно заявяват, че Путин е агресор. Путин е престъпник. Втори съвет към българските граждани, които още подкрепят Путин – моля Ви, не му вярвайте. През цялото време лъже – още от полета МН 17, че няма руски войски в Крим и в Донбас и сега, с Буча, Мариупол, Ирпен, всички останали градове. Путин е лъжец, нямайте му вяра. И трето, към българите, които са несигурни – не се страхувайте от Путин. Вземете примера на Украйна. Ние не се страхуваме и затова можем да го спрем тук. Не му позволявайте да унищожи Украйна. И четвърто – той мрази демокрацията. Това е заключението ми от личното ми общуване с него. Той мрази Европа. Мрази нашият западен свят. Мрази нашите ценности и за съжаление никога няма да постигнем компромис с него, защото ни иска мъртви, а ние искаме да живеем. Толкова е просто”, обърна се Порошенко към българите, които още подкрепят руския президент.

Самият Порошенко е роден в Болград и е отгледан с много български приятели. „ Дори сега малко разбирам български и, предвид ситуацията, имам много приятели от българското малцинство. Те носят оръжия в ръцете си. Приятелите ми в Болград сега защитават Украйна. За съжаление точно вчера един българин от Бесарабия бе убит от руснаци. Ние показахме неповторимо единство. Със сигурност ще победим и ще направим всичко възможно за бъдещо членство на Украйна в ЕС. Предлагам – няколко стотин километра са между България и Болград – може за 3-4 часа да стигнете и да посетите Болград, Бесарабия, да се насладите на красотата на природата и страната ни. Гордея се, че в училището, в което учех в, още в ранните му години са завършили редица български министър-председатели, първият кмет на София, председателят на БАН, директорът на Драматичния театър в София. Всички те – в моето училище в Болград. Това е просто символ на близостта ни и още един аргумент, че защитавайки Украйна, защитавате Болград, България, нашата цивилизация и нашите ценности. Да живее България и Слава на Украйна!”.

„Много Ви благодаря! Благодаря ви за солидарността, за подкрепата. Изключително важно е за нас сега, защото приятел в нужда се познава”, заяви Порошенко.

Коментари 111
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

111 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Демократите с извънредна среща след оттеглянето на Байдън

Демократите с извънредна среща след оттеглянето на Байдън

Свят Преди 4 часа

Срещата е по повод съобщението на Джо Байдън, че прекратява политическата си кампания

Джил Байдън

Какво мисли Джил Байдън за оттеглянето на съпруга си от президентската надпревара

Свят Преди 4 часа

Внучката на президента сподели трогателно послание

Парламентарната рулетка се завърта: Какво следва, след като ПП-ДБ върне мандата

Парламентарната рулетка се завърта: Какво следва, след като ПП-ДБ върне мандата

България Преди 6 часа

Утре в 11 часа в президентството ще бъде задвижена и следващата стъпка в търсенето на варианти за ново правителство

<p>Още един конгресмен призова Джо Байдън да се оттегли от изборите</p>

"Щафетата трябва да бъде предадена": Джо Манчин призова Байдън да се оттегли от изборите

Свят Преди 6 часа

Над 30 конгресмени демократи вече призоваха Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом

<p>Повод за гордост: Никола Цолов с трета победа във Ф3 (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Повод за гордост: Никола Цолов с трета победа във Ф3

България Преди 7 часа

17-годишният българин потегли от втора позиция зад съотборника си от ART Лорънс ван Хупен

<p>Първият фургон за временно настаняване е монтиран в с. Воден (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Първият фургон за временно настаняване е монтиран в с. Воден

България Преди 7 часа

Общо 15 са контейнерите, които ще бъдат доставени в селата Воден и Крайново

<p>Наводнени улици и отнесена пътната настилка:&nbsp;Бури връхлетяха Франция&nbsp;(СНИМКИ/ВИДЕО)&nbsp;</p>

Наводнени улици и отнесена пътната настилка: Силни бури връхлетяха Франция

Свят Преди 7 часа

Тъй като почвата е подгизнала, всеки нов интензивен валеж може да доведе до бързо покачване на водните нива

Пожар избухна между две села край Пловдив

Пожар избухна между две села край Пловдив

България Преди 8 часа

Няма пострадали къщи и хора

<p>Код червено: Тревога за опасни горещини в Европа</p>

Код червено: Тревога за опасни горещини в голяма част от Европа

Свят Преди 8 часа

Горещите вълни стават все по-вероятни и по-остри в резултат на изменението на климата, обясняват експерти

<p>Франциск: Това може да доведе сключване на примирия в световните конфликти</p>

Франциск: Олимпийските игри в Париж може да доведат до сключване на примирия в световните конфликти

Свят Преди 8 часа

Олимпиадата в Париж започва в петък с церемония по откриването

Какво е състоянието на 19-годишния доброволец, пострадал при гасенето на пожарите

Какво е състоянието на 19-годишния доброволец, пострадал при гасенето на пожарите

България Преди 8 часа

Досега състоянието на доброволеца беше критично

<p>&quot;Путин иска да върне Съветския съюз&quot;</p>

Зеленски: Путин иска да върне Съветския съюз

Свят Преди 9 часа

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са унищожили 35 от общо 39 дрона и две крилати ракети, които Русия е изстреляла през нощта

<p>Актуална информация за състоянието на Иван Гарелов</p>

"Пирогов": Без промяна остава състоянието на Иван Гарелов

България Преди 9 часа

Той беше приет по спешност в реанимацията на „Пирогов“ в четвъртък

<p>89-годишна актриса е била нападната на улица в САЩ&nbsp;</p>

"Помислих, че съм загубила зрението си": 89-годишна актриса е била нападната на улица в САЩ

България Преди 9 часа

Тя паднала на земята в шок, където я намерили пристигналите на място полицаи

Русия твърди, че е превзела още две селища в Украйна

Русия твърди, че е превзела още две селища в Украйна

Свят Преди 9 часа

До момента няма реакция от страна на Украйна