49

В ойната продължава не само по фронтовете, но и в интернет. Deutsche Welle събра и анализира многобройни фалшиви новини, неверни твърдения, пропагандистки манипулации и спорни информации. Ето какво показва тяхната проверка:

Има ли трупове по улиците в Буча?

Русия бомбардира ли украински градове?

В Ойскирхен, Германия, има ли руснак, убит от украинци?

  • В социалната мрежа Tik Tok една потребителка твърди, че на гарата в Ойскирхен украински бежанци са пребили до смърт 16-годишен руснак, който оказвал хуманитарна помощ тъкмо на бежанците.
  • DW провери: Регионалната полиция в бившата столица Бон съобщи, че в Ойскирхен няма подобно престъпление. По-късно и самата потребителка са извини: Нейни познати я били заблудили.

Манипулирани ли са видеоклипове със "Зеленски" и "Путин"?

  • В социалните мрежи се разпространява видео, на което украинският президент Володимир Зеленски уж обявява капитулацията на Украйна, а в друго руският лидер Путин твърди, че между двете страни е сключен мир.
  • DW провери: Това не е истина. И двете видеа са манипулирани. Те са продукт на специални компютърни програми, които използват изкуствен интелект.

Зеленски напуснал ли е Украйна?

  • Говорителят на руския парламент Вячеслав Володин заяви, че Зеленски още в края на февруари е избягал от Украйна. Това твърдение продължи да се върти в интернет.
  • DW провери: Налице са многобройни видеодоказателства, че Володимир Зеленски е в Киев през последните седмици.

CNN излъга ли за взривения склад в Лвов?

  • Репортер на телевизионния канал CNN съобщи на живо за руско ракетно нападение, в резултат от което е взривен склад за горива, разположен близо до Лвов. Потребители в мрежите веднага заявиха, че видеото е фалшиво, защото един от пожарникарите носи защитни дрехи с надпис Edmonton. Тоест, кадрите не били от Украйна.
  • DW провери: Видеото на CNN е автентично. Просто през 2017 година пожарната в канадския град Едмънтън е дарила на Украйна 600 защитни облекла. Затова пожарникарят в Лвов носи канадски защитен костюм. Това потвърди и в интервю за DW Кевин Ройл, ръководител на проекта "Пожарникарска помощ за Украйна".

Тази експлозия е заснета в Бейрут, а не в Харков?

  • Отново в Tik Tok една потребителка пусна видео с гигантска експлозия, която уж била заснета в украинския град Харков. Същото видео се завъртя и във Facebook - уж като бомбардировка срещу щабквартирата на украинците.
  • DW провери: И двете твърдения са лъжа. Кадрите са от Ливан и показват експлозията в пристанището на Бейрут през 2020 година.

Кметът на Киев Витали Кличко се бие на фронта?

  • В първите дни на войната една снимка на Кличко, която уж го показва на първа фронтова линия, се разпространи като горски пожар в мрежата.
  • DW провери: Твърдението към снимката е лъжа. Видеопроверката показва, че кадърът е поне отпреди година, когато Кличко лично го е пуснал в Инстаграм. Снимката е правена по време на учение с украински запасняци.

Има ли "мърдащи трупове" в Буча?

  • Руското правителство и проруски акаунти в интернет твърдят, че ужасяващите убийства в Буча били украинска инсценировка. И се опитват да го докажат чрез едно видео, на което уж се виждат мърдащи трупове.
  • DW провери: Твърдението за "мърдащи се трупове" е лъжа. Анализът на видеото показва, че телата са неподвижни. Многобройни медии също доказаха престъпленията, извършени в Буча.

Използва ли Русия мини пеперуди в Украйна? 

  • Няколко медии цитираха главната прокурорка на Украйна и твърдението ѝ, че Русия използва в Украйна така наречените "мини пеперуди", които приличат на играчки и поради това са особено опасни са децата.
  • DW провери: твърдението към момента е недоказуемо. Думите на прокурорката не могат да бъдат доказани с материални факти.

Твърденията на Марияна Наумова отговарят ли на истината?

  • Руското външно министерство публикува видео, на което шампионката по вдигане на тежести Марияна Наумова се обръща към Арнолд Шварценегер и твърди, че Украйна е завладяна от нацисти и Русия не напада цивилни. 
  • DW провери: Марияна Наумова изрича поредица от неверни твърдения в апела си към Шварценегер. Нейните думи са напълно в унисон с руската пропаганда и зад тях няма фактически доказателства. 

Трогателната раздяла на украински войници с техните съпруги реална ли е?

  • Едно емоционално видео показва как украински войници уж се сбогуват със съпругите си, преди да заминат на фронта. Видеото стана особено популярно в мрежите.
  • DW провери: Видеото се оказва фалшификат. Кадрите произхождат от филм, който няма нищо общо със сегашната война в Украйна.

Пак игрален филм... и то световно известен

  • Един израелски телевизионен канал излъчи тези кадри, които уж показват разрушения в Украйна.
  • DW провери: Не е вярно. Кадрите не са от Украйна, те произхождат от рекламно видео за филм от поредицата "Междузвездни войни".

Украйна ли започна войната?

  • Мария Захарова, говорителката на МВнР в Москва, твърди, че Украйна първа е започнала войната и че подлага населението на Донбас на "систематично унищожаване".
  • DW провери: На 24 февруари Русия нападна Украйна, навлизайки с войски в северните и в североизточните региони, а през Крим - и на юг. Войната в Украйна съвсем беше започната от Русия.

Украйна ще стартира ли изтребители от полски летища?

  • Украинските ВВС оповестиха, че в бъдеще ще предприемат бойни полети и от летища в Полша.
  • DW провери: Това твърдение е подвеждащо. Експертите са единодушни, че ако украинските ВВС стартират бойни полети от летища в Полша, това ще е равносилно на намеса на НАТО в конфликта. 

Кой е "призракът от Киев"?

  • Всички вече са чували за онзи добил почти легендарен статут украински пилот, който свалил шест руски самолета и който стана истински герой в социалните мрежи. Появиха се и негови снимки.
  • DW провери: Повечето снимки, които се разпространяват във връзка с "призрака от Киев", са фалшиви. По отношение на фалшификатите позиция взе и украинското Министерство на отбраната.

Руски парашутен десант над Украйна?

  • Водещ по телевизионния канал на германския булеварден вестник Bild твърди, че това видео показва стотици руски десантчици, които скачат с парашути над украинския град Харков.
  • DW провери: Това е фалшива новина. Същото видео се появява във Facebook още през 2016 година и показва учение на руски парашутисти в Русия.

Зловещи изтребители над Украйна?

  • Едно видео, което беше разпространено в Twitter, претендира, че представлява "излъчване на живо от военните действия в Украйна". Кадрите показват ескадрила изтребители, която лети ниско над един град.
  • DW провери: Това е фалшива новина. Видеото датира от 2020 година и показва авиационно шоу в Москва.

Това пък се оказва компютърна игра...

  • В друго видео, което развълнува форумите, уж се виждат битките между украинската армия на земята и руските ВВС в небето.
  • DW провери: Това е измислица. Кадрите са от компютърната игра "Arma 3".

Защо Путин заблуждава за причините?

Украйна била създадена от Русия?

  • Путин неколкократно е заявявал, че Украйна е създадена от Русия, включително и от комунистически лидер Владимир Илич Ленин. И че няма никаква трайна и стабилна държавна традиция.
  • DW провери: Интервюираните експерти припомнят за възникването на Киевска Рус и най-вече за създаването на самостоятелната украинска национална държава две години преди окупацията от Червената армия през 1920 година. Създадените тогава Украинска народна република и Западноукраинска народна република (които през 1919 г. се обединяват) са резултат от борбата за независимост на украинците както срещу Царска Русия, така и в границите на Австро-Унгарската империя. По-голямата част от територията на днешна Украйна до 1917 година се намира в Царска Русия, а някои западни региони - в Австро-Унгария, по-късно и в Полша. През 1648 година казаците също създават държава на територията на днешна Украйна, която просъществува над 100 години.
Коментари 49
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

49 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 21 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 45 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 1 час

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 3 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 3 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 3 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 3 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин