9

С ветът е изправен пред основна стратегическа и технически промяна както в геополитиката на войната, така и в нейната динамика.

Промяната се ръководи от решението на САЩ да променят глобалната си стратегическа позиция и налагане на нови класове оръжия, които променят начина, по който ще се водят войни. Това пише Джордж Фридман за "Геополитикал фючърс".

Положението на САЩ

САЩ публично обявиха промяна в американската стратегия, състояща се от две части. Първата е изоставяне на фокуса върху джихадистите, започнал с атаката на Ал Кайда срещу САЩ през 2001 г. Втората е преформулиране и предефиниране на силите за противопоставяне на Китай и Русия.

Известно време се предполагаше, че вече няма да има директен конфликт, а по-скоро продължителна битка срещу лека пехота и прикрити сили, каквато се провеждаше в Афганистан.

След всяка международна конфронтация, включително студената война, отсъствието на непосредствени заплахи от противник кара стратезите да предполагат, че такава няма да се появи и че бъдещите ангажименти ще включват управление на нестабилността, а не побеждаване на противници. Тази илюзия е утешителна награда за побеждаващите сили.

Веднага след падането на Съветския съюз, убеждението беше, че единственият проблем пред света е икономическият, и че военната стратегия е архаична. Събитията от 11 септември промениха това, но идеята за националните конфликти все още се възприемаше като пресилена.

Сега САЩ изместват стратегията си, за да се съсредоточат върху конфликта между противници. Конфликтът между противници не се състои в това, че се борят две равни сили; става въпрос за две сили, които разполагат с идентични възможности.

Така че войната в Афганистан беше между комбинирани въоръжени сили и напълно различна лека пехотна сила. Както се видя във Виетнам, последната може да победи далеч по-модерна сила, като разбере по-ясно политическото измерение от противника си.

Директният конфликт включва две сили, които зачеват войната по един и същи начин. Германия нахлу в Полша и беше далеч по-мощната сила, но Полша замисли войната по същия начин, както немците. В този смисъл те си приличаха.

САЩ са глобална сила. Русия не може да води война в Атлантическия или Тихия океан. Китай не може да проектира решителна сила в Европа. Съединените щати могат да направят и двете. Те не са толкова географски ограничени в бойните си действия, колкото другите две страни. Но когато САЩ се изправят срещу тях в областите, в които те могат да действат, въпросът е в качеството на силите по отношение на командването и технологиите.

Китайският национален интерес е насочен към способността да използва морски пътища за поддържане на международната търговия. Способността му да проектира мощност на земята е ограничена; на юг са хълмове, джунгли и Хималаите, а на север е Сибир. Може да атакува на запад през Казахстан, но логистичните предизвикателства са огромни, а ползите - съмнителни.

За Китай основният проблем е военноморският, произтичащ от заплахата, че САЩ могат да използват силите си за блокиране и осакатяване на Китай.

Стратегическият интерес на Русия е да възстанови буферната зона от Латвия до Румъния. Загубата на тези държави през 1991 г. ерозира основната отбранителна линия срещу атака от запад. Следователно основната цел на Русия е да възстанови тези буфери.

От второстепенно, но все още сериозно значение, е да задържи Северен Кавказ на юг от важната руска земеделска област. Заплахата за този регион е бунт в райони като Чечня и Дагестан или американски действия от Южен Кавказ.

Нито военноморската блокада на Китай, нито нападението над Русия от запад са вероятни. Но националната стратегия трябва да отчита невероятните, но катастрофални сценарии, защото здравият разум може бързо да се изпари.

По този начин руснаците трябва да поддържат постоянен натиск предимно на запад, но и на юг. Китай трябва да натисне на изток, в Южното и Източнокитайско море, за да демонстрира цената, която би наложила блокадата.

Доклад: САЩ биха загубили война с Русия или Китай

Фокусът за всеки не е непременно действие, а създаване на възможност за действие и по този начин оформяне на политическите отношения. Опасността е, че жестът ще предизвика онова, на което се е гледало като на необоснован отговор.

Проблемът за Съединените щати е, че не може да бъдат сигурни в това, че Русия или Китай разбират американските намерения и затова трябва да са готови да противодействат и на двете. Войната рядко е поради желание за завладяване; става дума за страха ти да бъдеш завладян. За Русия страхът е, че САЩ може да се опитат да постигнат това, което Наполеон и Хитлер не успяха да постигнат, предвид загубата на нейните буфери. За Китай това е страх от задушаване от американските военноморски сили.

За САЩ опасението е, че Русия ще се върне със сила в Централна Европа или че Китай ще нахлуе в Западната част на Тихия океан. Всички подобни страхове са абсурдни, докато не стигнат до такава степен, че да не правиш нищо изглежда неблагоразумно.

Завръщането на Русия към ерата на Съветския съюз

Нов клас оръжия

Втората световна война първо се водеше между германската броня и съветската пехота, а след това се превърна във война с броня срещу бронята. В Тихия океан решителната война не беше на бойни кораби срещу бойни кораби, а на самолети срещу военноморски кораби и в края на въздушната сила.

Голяма част от битките на острови като Сайпан и Гуадалканал са били заради намерението от двете страни за осигуряване на въздушни бази. Студената война, ако се беше разгорещила, би се превърнала в модернизирана Втората световна война, с броня и въздушна сила срещу броня и въздушна мощ.

От Втората световна война до края на Студената война конфликтът на противници се фокусира върху три класа оръжия: бронирана техника, самолетоносачи и пилотирани бомбардировачи. След 1967 г. и въвеждането на прецизно управлявани оръжия оцеляването на тези оръжия намалява и трябваше да бъдат отделени огромни ресурси, които да им позволят да оцелеят.

Бронята трябваше да бъде непрекъснато усъвършенствана, за да побеждава далеч по-евтини снаряди, които едва ли биха пропуснали. Самолетоносачите трябваше да бъдат заобиколени от бойни групи, състоящи се от крайцери за противовъздушна отбрана, разрушители на подводници и атакуващи подводници, всички интегрирани в сложни компютърни системи, които могат да противодействат на атаките чрез прецизно управлявани оръжия.

Пилотираните бомбардировачи, летящи във вражеското въздушно пространство, могат да се сблъскат с усъвършенствани ракети "земя-въздух".

Решението беше да се опита да бъдат изградени бомбардировачи, невидими за радарите на врага. Разходите за защита на тези системи, които се появиха през Втората световна война, се покачиха, докато разходите за унищожаването им започнаха да намаляват.

Неминуемо се появиха противодействащи на оръжия с прецизно насочване и достигнахме прага на нов клас оръжия: хиперзвукови ракети.

Тези боеприпаси, които могат да пътуват с пет до 10 пъти по-голяма скорост от тази на звука, да маневрират в полет и да носят достатъчно експлозиви, включително и по-малки снаряди, предназначени да атакуват множество цели, правят оцеляването на танкове, надводни съдове и пилотирани бомбардировачи все по-проблематично.

Тяхната скорост, маневреност и защита срещу откриване намаляват вероятността всички идващи хиперзвукови ракети да бъдат унищожени, като същевременно запазват прецизността на предишните поколения оръжия.

WSJ: Русия води нов тип война срещу НАТО

Русия, Китай и САЩ работят по тези оръжия. Понякога преувеличават ограничените си възможности; понякога свеждат до минимум своите значителни възможности. Но всички ги имат и развиват по-добри, ако могат. И това променя войната от начина, по който е замислена през Втората световна и Студената война. Започва да се появява нова система от оръжия.

Ключът към развитието на хиперзвуковите оръжия е обсегът. Колкото по-малък е техният обсег, толкова по-близо трябва да се приближава нападателят. Колкото по-голям е обхватът, толкова по-голяма е несигурността по отношение на дислокацията на оръжието и по-голяма е вероятността то да оцелее и да извърши пуск, маневрирайки отвъд възможностите на защитната система.

Така че в Южнокитайско море няма да бъдат самолетоносачи, изправени срещу самолетоносачи. Те ще бъдат неутрализирани с хиперзвукови ракети. Нито ще бъдат ангажирани бронирани бригади. Танковете ще бъдат неутрализирани много преди да влязат в битка. Целта ще бъде да се намерят и унищожат вражеските ракети, преди да бъдат изстреляни и преди да могат да се приближат до целта си.

Ключът ще бъде възможността за локализиране и проследяване на хиперзвукови ракети и след това унищожаването им. Решението за това са системи в космоса. Китайците няма да тръгнат срещу ВМС на САЩ със своите самолетоносачи. Ще се опита да ги унищожи с добре замаскирани ракети от сухопътни бази. За целта те трябва да намерят целта, която е мобилна. Тъй като собствените им платформи са уязвими, те ще разчитат на космическа разузнавателна дейност.

Следователно основната мисия на САЩ ще бъде да унищожат китайските сателити, да намерят местоположението на китайските пускови установки и да започнат наситени атаки срещу тях, вероятно от космоса.

Съвременната война, както и всяка война, зависи от интелигентността и насочената информация. Прецизно управляваните боеприпаси избутват по-старите платформи към излизане от употреба, а хиперзвуковите оръжия затварят вратата.

Когато жените императори са управлявали Япония

Битката трябва да е в по-голям обсег, отколкото повечето ракети имат сега, и ще зависи от космическа система за насочване. Това означава, че победата във войната ще зависи от командването на космоса.

Имайте предвид, че сега САЩ създадоха американските космически сили, които интегрираха бойните възможностите от космоса на други служби в едно цяло. Това представлява осъзнаването, че работата с противници зависи от командването на пространството. Следователно стратегическият завой на САЩ от джихадистите към Русия и Китай също представлява отклонение от първенството на по-старите платформи. Нова стратегия и признаването на значението на космоса означават, че решителната битка няма да се води на земната повърхност.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

София - един от най-старите градове в Европа (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Вижте какво предлага един от най-старите градове в Европа през погледа на блогърката Венета Николова

.

Приют осигурява дом за изоставени животни в сърцето на Бенгази (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Голяма част от питомците са преживели ужаса на войната

Светлозар Пармаков

Да съхраниш спомените: Древната традиция на поправянето на порцелан (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Майстори в Китай практикуват този занаят от векове

Шишков обясни защо е сменил ръководството на АПИ

Шишков обясни защо е сменил ръководството на АПИ

България Преди 3 часа

Шишков каза, че от първия си работен ден е поискал от АПИ да започне подготовката на обществени поръчки

Кипър

Подводен археологически парк привлича любителите на приключения в Кипър (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Преди векове пристанището е използвано – освен за търговски цели и като военноморска база

д

Вижте най-старото видео за честванията на "Марди Гра" в Ню Орлиънс (ВИДЕО)

Любопитно Преди 4 часа

Карнавалът е едно от най-ярките и завладяващи празненства в света

Промени и в Надзорния съвет на НЗОК

Промени и в Надзорния съвет на НЗОК

България Преди 4 часа

За председател на Надзорния съвет на НЗОК е определен Александър Златанов

„Булгаргаз” готви поевтиняване на газа през октомври

„Булгаргаз” готви поевтиняване на газа през октомври

България Преди 4 часа

Цената е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 август

Правителството промени Надзорния съвет на НОИ

Правителството промени Надзорния съвет на НОИ

България Преди 4 часа

От състава на Надзорния съвет са освободени: Георги Гьоков, Любомир Бакаливанов и Димитър Маргаритов

Решения, които отговарят на индивидуалните нужди

Решения, които отговарят на индивидуалните нужди

Любопитно Преди 4 часа

Кои са Vimax и какви стремежи имат?

Железопътната поща, позната още като Mail Rail, е теснолинейна подземна железопътна линия в Лондон, за транспортиране на пощата между сортиращите офиси. В продължение на повече от 75 години тя е жизненоважна артерия в комуникационната мрежа на Великобритания и функционира от 1927 до 2003 г.  Част от железопътната линия ще бъде отворена за посетители и това ще бъде част от нов пощенски музей във Феникс Плей, Лондон, който официално се открива на 28 юли 2017

Призрачен град: Хюстън и неговата подземна мрежа от тунели

Свят Преди 4 часа

Строежът на мрежата от тунели в града започва през 30-те години на миналия век с един тунел, свързващ два киносалона в центъра на Хюстън

.

Джон Траволта за Оливия: Твой от мига, в който те видях и завинаги!

Любопитно Преди 5 часа

Новината за кончината ѝ беше съобщена от нейния съпруг Джон Ийстърлинг на страницата на звездата във Facebook

д

Какви са последствията от консумацията на бял ориз?

Любопитно Преди 5 часа

Въпреки широкото си разпространение, белият ориз обикновено получава лоша слава заради начина на обработка

Оливия Нютън-Джон

По-скоро концерт вместо погребение: Австралия се сбогува с Оливия Нютън-Джон

Свят Преди 5 часа

"Ще бъде по-скоро концерт вместо погребение - подходящо за жителка на Виктория, с така богат и щедър живот"

Поли Бобева

Поли Бобева: След стотната татуировка по себе си престанах да ги броя

Любопитно Преди 5 часа

"Видите ли черно перо с малки птички, то вероятността отдолу да има някакво име е 90%", категорична е татуистката

Манолова: В спешен порядък да бъдат обявени търгове за добив на дървесина

Манолова: В спешен порядък да бъдат обявени търгове за добив на дървесина

България Преди 5 часа

Равносметката е, че дърва няма, повечето складове са затворени, каза тя