9

С ветът е изправен пред основна стратегическа и технически промяна както в геополитиката на войната, така и в нейната динамика.

Промяната се ръководи от решението на САЩ да променят глобалната си стратегическа позиция и налагане на нови класове оръжия, които променят начина, по който ще се водят войни. Това пише Джордж Фридман за "Геополитикал фючърс".

Положението на САЩ

САЩ публично обявиха промяна в американската стратегия, състояща се от две части. Първата е изоставяне на фокуса върху джихадистите, започнал с атаката на Ал Кайда срещу САЩ през 2001 г. Втората е преформулиране и предефиниране на силите за противопоставяне на Китай и Русия.

Известно време се предполагаше, че вече няма да има директен конфликт, а по-скоро продължителна битка срещу лека пехота и прикрити сили, каквато се провеждаше в Афганистан.

След всяка международна конфронтация, включително студената война, отсъствието на непосредствени заплахи от противник кара стратезите да предполагат, че такава няма да се появи и че бъдещите ангажименти ще включват управление на нестабилността, а не побеждаване на противници. Тази илюзия е утешителна награда за побеждаващите сили.

Веднага след падането на Съветския съюз, убеждението беше, че единственият проблем пред света е икономическият, и че военната стратегия е архаична. Събитията от 11 септември промениха това, но идеята за националните конфликти все още се възприемаше като пресилена.

Сега САЩ изместват стратегията си, за да се съсредоточат върху конфликта между противници. Конфликтът между противници не се състои в това, че се борят две равни сили; става въпрос за две сили, които разполагат с идентични възможности.

Така че войната в Афганистан беше между комбинирани въоръжени сили и напълно различна лека пехотна сила. Както се видя във Виетнам, последната може да победи далеч по-модерна сила, като разбере по-ясно политическото измерение от противника си.

Директният конфликт включва две сили, които зачеват войната по един и същи начин. Германия нахлу в Полша и беше далеч по-мощната сила, но Полша замисли войната по същия начин, както немците. В този смисъл те си приличаха.

САЩ са глобална сила. Русия не може да води война в Атлантическия или Тихия океан. Китай не може да проектира решителна сила в Европа. Съединените щати могат да направят и двете. Те не са толкова географски ограничени в бойните си действия, колкото другите две страни. Но когато САЩ се изправят срещу тях в областите, в които те могат да действат, въпросът е в качеството на силите по отношение на командването и технологиите.

Китайският национален интерес е насочен към способността да използва морски пътища за поддържане на международната търговия. Способността му да проектира мощност на земята е ограничена; на юг са хълмове, джунгли и Хималаите, а на север е Сибир. Може да атакува на запад през Казахстан, но логистичните предизвикателства са огромни, а ползите - съмнителни.

За Китай основният проблем е военноморският, произтичащ от заплахата, че САЩ могат да използват силите си за блокиране и осакатяване на Китай.

Стратегическият интерес на Русия е да възстанови буферната зона от Латвия до Румъния. Загубата на тези държави през 1991 г. ерозира основната отбранителна линия срещу атака от запад. Следователно основната цел на Русия е да възстанови тези буфери.

От второстепенно, но все още сериозно значение, е да задържи Северен Кавказ на юг от важната руска земеделска област. Заплахата за този регион е бунт в райони като Чечня и Дагестан или американски действия от Южен Кавказ.

Нито военноморската блокада на Китай, нито нападението над Русия от запад са вероятни. Но националната стратегия трябва да отчита невероятните, но катастрофални сценарии, защото здравият разум може бързо да се изпари.

По този начин руснаците трябва да поддържат постоянен натиск предимно на запад, но и на юг. Китай трябва да натисне на изток, в Южното и Източнокитайско море, за да демонстрира цената, която би наложила блокадата.

Доклад: САЩ биха загубили война с Русия или Китай

Фокусът за всеки не е непременно действие, а създаване на възможност за действие и по този начин оформяне на политическите отношения. Опасността е, че жестът ще предизвика онова, на което се е гледало като на необоснован отговор.

Проблемът за Съединените щати е, че не може да бъдат сигурни в това, че Русия или Китай разбират американските намерения и затова трябва да са готови да противодействат и на двете. Войната рядко е поради желание за завладяване; става дума за страха ти да бъдеш завладян. За Русия страхът е, че САЩ може да се опитат да постигнат това, което Наполеон и Хитлер не успяха да постигнат, предвид загубата на нейните буфери. За Китай това е страх от задушаване от американските военноморски сили.

За САЩ опасението е, че Русия ще се върне със сила в Централна Европа или че Китай ще нахлуе в Западната част на Тихия океан. Всички подобни страхове са абсурдни, докато не стигнат до такава степен, че да не правиш нищо изглежда неблагоразумно.

Завръщането на Русия към ерата на Съветския съюз

Нов клас оръжия

Втората световна война първо се водеше между германската броня и съветската пехота, а след това се превърна във война с броня срещу бронята. В Тихия океан решителната война не беше на бойни кораби срещу бойни кораби, а на самолети срещу военноморски кораби и в края на въздушната сила.

Голяма част от битките на острови като Сайпан и Гуадалканал са били заради намерението от двете страни за осигуряване на въздушни бази. Студената война, ако се беше разгорещила, би се превърнала в модернизирана Втората световна война, с броня и въздушна сила срещу броня и въздушна мощ.

От Втората световна война до края на Студената война конфликтът на противници се фокусира върху три класа оръжия: бронирана техника, самолетоносачи и пилотирани бомбардировачи. След 1967 г. и въвеждането на прецизно управлявани оръжия оцеляването на тези оръжия намалява и трябваше да бъдат отделени огромни ресурси, които да им позволят да оцелеят.

Бронята трябваше да бъде непрекъснато усъвършенствана, за да побеждава далеч по-евтини снаряди, които едва ли биха пропуснали. Самолетоносачите трябваше да бъдат заобиколени от бойни групи, състоящи се от крайцери за противовъздушна отбрана, разрушители на подводници и атакуващи подводници, всички интегрирани в сложни компютърни системи, които могат да противодействат на атаките чрез прецизно управлявани оръжия.

Пилотираните бомбардировачи, летящи във вражеското въздушно пространство, могат да се сблъскат с усъвършенствани ракети "земя-въздух".

Решението беше да се опита да бъдат изградени бомбардировачи, невидими за радарите на врага. Разходите за защита на тези системи, които се появиха през Втората световна война, се покачиха, докато разходите за унищожаването им започнаха да намаляват.

Неминуемо се появиха противодействащи на оръжия с прецизно насочване и достигнахме прага на нов клас оръжия: хиперзвукови ракети.

Тези боеприпаси, които могат да пътуват с пет до 10 пъти по-голяма скорост от тази на звука, да маневрират в полет и да носят достатъчно експлозиви, включително и по-малки снаряди, предназначени да атакуват множество цели, правят оцеляването на танкове, надводни съдове и пилотирани бомбардировачи все по-проблематично.

Тяхната скорост, маневреност и защита срещу откриване намаляват вероятността всички идващи хиперзвукови ракети да бъдат унищожени, като същевременно запазват прецизността на предишните поколения оръжия.

WSJ: Русия води нов тип война срещу НАТО

Русия, Китай и САЩ работят по тези оръжия. Понякога преувеличават ограничените си възможности; понякога свеждат до минимум своите значителни възможности. Но всички ги имат и развиват по-добри, ако могат. И това променя войната от начина, по който е замислена през Втората световна и Студената война. Започва да се появява нова система от оръжия.

Ключът към развитието на хиперзвуковите оръжия е обсегът. Колкото по-малък е техният обсег, толкова по-близо трябва да се приближава нападателят. Колкото по-голям е обхватът, толкова по-голяма е несигурността по отношение на дислокацията на оръжието и по-голяма е вероятността то да оцелее и да извърши пуск, маневрирайки отвъд възможностите на защитната система.

Така че в Южнокитайско море няма да бъдат самолетоносачи, изправени срещу самолетоносачи. Те ще бъдат неутрализирани с хиперзвукови ракети. Нито ще бъдат ангажирани бронирани бригади. Танковете ще бъдат неутрализирани много преди да влязат в битка. Целта ще бъде да се намерят и унищожат вражеските ракети, преди да бъдат изстреляни и преди да могат да се приближат до целта си.

Ключът ще бъде възможността за локализиране и проследяване на хиперзвукови ракети и след това унищожаването им. Решението за това са системи в космоса. Китайците няма да тръгнат срещу ВМС на САЩ със своите самолетоносачи. Ще се опита да ги унищожи с добре замаскирани ракети от сухопътни бази. За целта те трябва да намерят целта, която е мобилна. Тъй като собствените им платформи са уязвими, те ще разчитат на космическа разузнавателна дейност.

Следователно основната мисия на САЩ ще бъде да унищожат китайските сателити, да намерят местоположението на китайските пускови установки и да започнат наситени атаки срещу тях, вероятно от космоса.

Съвременната война, както и всяка война, зависи от интелигентността и насочената информация. Прецизно управляваните боеприпаси избутват по-старите платформи към излизане от употреба, а хиперзвуковите оръжия затварят вратата.

Когато жените императори са управлявали Япония

Битката трябва да е в по-голям обсег, отколкото повечето ракети имат сега, и ще зависи от космическа система за насочване. Това означава, че победата във войната ще зависи от командването на космоса.

Имайте предвид, че сега САЩ създадоха американските космически сили, които интегрираха бойните възможностите от космоса на други служби в едно цяло. Това представлява осъзнаването, че работата с противници зависи от командването на пространството. Следователно стратегическият завой на САЩ от джихадистите към Русия и Китай също представлява отклонение от първенството на по-старите платформи. Нова стратегия и признаването на значението на космоса означават, че решителната битка няма да се води на земната повърхност.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сидни

Военни из улиците на Сидни следят за спазване на карантината

Теми в развитие Преди 1 час

Подкрепление от близо 300 военнослужещи пристигна в Сидни по искане на полицията на щата Нов Южен Уелс

Ариана Гранде

Ариана Гранде отправи призив със снимка

Любопитно Преди 3 часа

Певицата качи снимка с маска

.

Слънцето издава звуци, наподобяващи „пеене“

Технологии Преди 4 часа

Преди повече от половин век учените откриват бързи трептения на Слънцето, подобни на "високи" ноти

Снимката е илюстративна

Голям горски пожар в Стара планина, 360 сигнала за пожари за два дни

България Преди 4 часа

Хеликоптер AS532 AL Cougar от състава на ВВС се включва в гасенето на големия пожар, който гори в труднодостъпна гориста местност в Стара планина

Румен Радев връчи мандата за правителство на кандидата за премиер на „Има такъв народ“

Президентството с информация относно връчения мандат на Пламен Николов

България Преди 4 часа

Какво съобщиха от Прессекретариата на Румен Радев

Откриха телата на мъж и 5-годишно дете в кола в яз. "Копринка"

Откриха телата на мъж и 5-годишно дете в кола в яз. "Копринка"

България Преди 5 часа

Предстои назначаването на ДНК експертиза

Сакскобургготски

Царското семейство с позиция след решението по делото за двореца „Врана”

България Преди 5 часа

Какво посочват в съобщение от Секретариата на Н.В. Цар Симеон II

Започват масови проверки за спазване на COVID мерките у нас

Започват масови проверки за спазване на COVID мерките у нас

Теми в развитие Преди 5 часа

Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев

Каква е рецептата за щастие на Ballan

Каква е рецептата за щастие на Ballan

Любопитно Преди 5 часа

Ако се чудите как да стартирате един свой ден, то трябва да се вслушате в съвета на една от най-младите ни онлайн звезди

Най-бляскавото кралско семейство, за което не знаете

Най-бляскавото кралско семейство, за което не знаете

Любопитно Преди 5 часа

Тези кралски особи може да не са ви познати, но това няма да остане така за дълго

MTV стана на 40 години

MTV стана на 40 години

Любопитно Преди 6 часа

Телевизия MTV започна да излъчва на 1 август 1981 г., като първо пусна кадри на НАСА от историческото кацане на Луната на астронавтите от мисията "Аполо 11" през 1969 г.

Трима мъже се удавиха в р. Янтра за три дни

Трима мъже се удавиха в р. Янтра за три дни

България Преди 6 часа

По телата им не са открити следи от насилие

Снимката е илюстративна

Перник остава без топла вода до 4 септември

България Преди 6 часа

Ремонтът на ТЕЦ "Република" беше планиран за юли, но на два пъти беше отлаган

Снимката е илюстративна

Първият робот за дезинфекция срещу COVID-19 пристига в България

Теми в развитие Преди 7 часа

Той е доставен по линия на общата поръчка на Комисията за различни болници в Европейския съюз

Хаос в САЩ: Ваксините срещу COVID-19 вече разделят обществото

Хаос в САЩ: Ваксините срещу COVID-19 вече разделят обществото

Теми в развитие Преди 7 часа

"Все едно че на тях не им пука за останалата част от света", казва служителка в системата на здравеопазването във Вашингтон

Какво показват 22 109 потребителски теста на 5G мрежите в страната

Какво показват 22 109 потребителски теста на 5G мрежите в страната

Технологии Преди 8 часа

Докладът на Ookla® се базира на данни от Speedtest Intelligence® тестове на потребители, които са осъществени между 1 януари и 30 юни 2021 г. на територията на България чрез приложението на Speedtest®