9

С ветът е изправен пред основна стратегическа и технически промяна както в геополитиката на войната, така и в нейната динамика.

Промяната се ръководи от решението на САЩ да променят глобалната си стратегическа позиция и налагане на нови класове оръжия, които променят начина, по който ще се водят войни. Това пише Джордж Фридман за "Геополитикал фючърс".

Положението на САЩ

САЩ публично обявиха промяна в американската стратегия, състояща се от две части. Първата е изоставяне на фокуса върху джихадистите, започнал с атаката на Ал Кайда срещу САЩ през 2001 г. Втората е преформулиране и предефиниране на силите за противопоставяне на Китай и Русия.

Известно време се предполагаше, че вече няма да има директен конфликт, а по-скоро продължителна битка срещу лека пехота и прикрити сили, каквато се провеждаше в Афганистан.

След всяка международна конфронтация, включително студената война, отсъствието на непосредствени заплахи от противник кара стратезите да предполагат, че такава няма да се появи и че бъдещите ангажименти ще включват управление на нестабилността, а не побеждаване на противници. Тази илюзия е утешителна награда за побеждаващите сили.

Веднага след падането на Съветския съюз, убеждението беше, че единственият проблем пред света е икономическият, и че военната стратегия е архаична. Събитията от 11 септември промениха това, но идеята за националните конфликти все още се възприемаше като пресилена.

Сега САЩ изместват стратегията си, за да се съсредоточат върху конфликта между противници. Конфликтът между противници не се състои в това, че се борят две равни сили; става въпрос за две сили, които разполагат с идентични възможности.

Така че войната в Афганистан беше между комбинирани въоръжени сили и напълно различна лека пехотна сила. Както се видя във Виетнам, последната може да победи далеч по-модерна сила, като разбере по-ясно политическото измерение от противника си.

Директният конфликт включва две сили, които зачеват войната по един и същи начин. Германия нахлу в Полша и беше далеч по-мощната сила, но Полша замисли войната по същия начин, както немците. В този смисъл те си приличаха.

САЩ са глобална сила. Русия не може да води война в Атлантическия или Тихия океан. Китай не може да проектира решителна сила в Европа. Съединените щати могат да направят и двете. Те не са толкова географски ограничени в бойните си действия, колкото другите две страни. Но когато САЩ се изправят срещу тях в областите, в които те могат да действат, въпросът е в качеството на силите по отношение на командването и технологиите.

Китайският национален интерес е насочен към способността да използва морски пътища за поддържане на международната търговия. Способността му да проектира мощност на земята е ограничена; на юг са хълмове, джунгли и Хималаите, а на север е Сибир. Може да атакува на запад през Казахстан, но логистичните предизвикателства са огромни, а ползите - съмнителни.

За Китай основният проблем е военноморският, произтичащ от заплахата, че САЩ могат да използват силите си за блокиране и осакатяване на Китай.

Стратегическият интерес на Русия е да възстанови буферната зона от Латвия до Румъния. Загубата на тези държави през 1991 г. ерозира основната отбранителна линия срещу атака от запад. Следователно основната цел на Русия е да възстанови тези буфери.

От второстепенно, но все още сериозно значение, е да задържи Северен Кавказ на юг от важната руска земеделска област. Заплахата за този регион е бунт в райони като Чечня и Дагестан или американски действия от Южен Кавказ.

Нито военноморската блокада на Китай, нито нападението над Русия от запад са вероятни. Но националната стратегия трябва да отчита невероятните, но катастрофални сценарии, защото здравият разум може бързо да се изпари.

По този начин руснаците трябва да поддържат постоянен натиск предимно на запад, но и на юг. Китай трябва да натисне на изток, в Южното и Източнокитайско море, за да демонстрира цената, която би наложила блокадата.

Доклад: САЩ биха загубили война с Русия или Китай

Фокусът за всеки не е непременно действие, а създаване на възможност за действие и по този начин оформяне на политическите отношения. Опасността е, че жестът ще предизвика онова, на което се е гледало като на необоснован отговор.

Проблемът за Съединените щати е, че не може да бъдат сигурни в това, че Русия или Китай разбират американските намерения и затова трябва да са готови да противодействат и на двете. Войната рядко е поради желание за завладяване; става дума за страха ти да бъдеш завладян. За Русия страхът е, че САЩ може да се опитат да постигнат това, което Наполеон и Хитлер не успяха да постигнат, предвид загубата на нейните буфери. За Китай това е страх от задушаване от американските военноморски сили.

За САЩ опасението е, че Русия ще се върне със сила в Централна Европа или че Китай ще нахлуе в Западната част на Тихия океан. Всички подобни страхове са абсурдни, докато не стигнат до такава степен, че да не правиш нищо изглежда неблагоразумно.

Завръщането на Русия към ерата на Съветския съюз

Нов клас оръжия

Втората световна война първо се водеше между германската броня и съветската пехота, а след това се превърна във война с броня срещу бронята. В Тихия океан решителната война не беше на бойни кораби срещу бойни кораби, а на самолети срещу военноморски кораби и в края на въздушната сила.

Голяма част от битките на острови като Сайпан и Гуадалканал са били заради намерението от двете страни за осигуряване на въздушни бази. Студената война, ако се беше разгорещила, би се превърнала в модернизирана Втората световна война, с броня и въздушна сила срещу броня и въздушна мощ.

От Втората световна война до края на Студената война конфликтът на противници се фокусира върху три класа оръжия: бронирана техника, самолетоносачи и пилотирани бомбардировачи. След 1967 г. и въвеждането на прецизно управлявани оръжия оцеляването на тези оръжия намалява и трябваше да бъдат отделени огромни ресурси, които да им позволят да оцелеят.

Бронята трябваше да бъде непрекъснато усъвършенствана, за да побеждава далеч по-евтини снаряди, които едва ли биха пропуснали. Самолетоносачите трябваше да бъдат заобиколени от бойни групи, състоящи се от крайцери за противовъздушна отбрана, разрушители на подводници и атакуващи подводници, всички интегрирани в сложни компютърни системи, които могат да противодействат на атаките чрез прецизно управлявани оръжия.

Пилотираните бомбардировачи, летящи във вражеското въздушно пространство, могат да се сблъскат с усъвършенствани ракети "земя-въздух".

Решението беше да се опита да бъдат изградени бомбардировачи, невидими за радарите на врага. Разходите за защита на тези системи, които се появиха през Втората световна война, се покачиха, докато разходите за унищожаването им започнаха да намаляват.

Неминуемо се появиха противодействащи на оръжия с прецизно насочване и достигнахме прага на нов клас оръжия: хиперзвукови ракети.

Тези боеприпаси, които могат да пътуват с пет до 10 пъти по-голяма скорост от тази на звука, да маневрират в полет и да носят достатъчно експлозиви, включително и по-малки снаряди, предназначени да атакуват множество цели, правят оцеляването на танкове, надводни съдове и пилотирани бомбардировачи все по-проблематично.

Тяхната скорост, маневреност и защита срещу откриване намаляват вероятността всички идващи хиперзвукови ракети да бъдат унищожени, като същевременно запазват прецизността на предишните поколения оръжия.

WSJ: Русия води нов тип война срещу НАТО

Русия, Китай и САЩ работят по тези оръжия. Понякога преувеличават ограничените си възможности; понякога свеждат до минимум своите значителни възможности. Но всички ги имат и развиват по-добри, ако могат. И това променя войната от начина, по който е замислена през Втората световна и Студената война. Започва да се появява нова система от оръжия.

Ключът към развитието на хиперзвуковите оръжия е обсегът. Колкото по-малък е техният обсег, толкова по-близо трябва да се приближава нападателят. Колкото по-голям е обхватът, толкова по-голяма е несигурността по отношение на дислокацията на оръжието и по-голяма е вероятността то да оцелее и да извърши пуск, маневрирайки отвъд възможностите на защитната система.

Така че в Южнокитайско море няма да бъдат самолетоносачи, изправени срещу самолетоносачи. Те ще бъдат неутрализирани с хиперзвукови ракети. Нито ще бъдат ангажирани бронирани бригади. Танковете ще бъдат неутрализирани много преди да влязат в битка. Целта ще бъде да се намерят и унищожат вражеските ракети, преди да бъдат изстреляни и преди да могат да се приближат до целта си.

Ключът ще бъде възможността за локализиране и проследяване на хиперзвукови ракети и след това унищожаването им. Решението за това са системи в космоса. Китайците няма да тръгнат срещу ВМС на САЩ със своите самолетоносачи. Ще се опита да ги унищожи с добре замаскирани ракети от сухопътни бази. За целта те трябва да намерят целта, която е мобилна. Тъй като собствените им платформи са уязвими, те ще разчитат на космическа разузнавателна дейност.

Следователно основната мисия на САЩ ще бъде да унищожат китайските сателити, да намерят местоположението на китайските пускови установки и да започнат наситени атаки срещу тях, вероятно от космоса.

Съвременната война, както и всяка война, зависи от интелигентността и насочената информация. Прецизно управляваните боеприпаси избутват по-старите платформи към излизане от употреба, а хиперзвуковите оръжия затварят вратата.

Когато жените императори са управлявали Япония

Битката трябва да е в по-голям обсег, отколкото повечето ракети имат сега, и ще зависи от космическа система за насочване. Това означава, че победата във войната ще зависи от командването на космоса.

Имайте предвид, че сега САЩ създадоха американските космически сили, които интегрираха бойните възможностите от космоса на други служби в едно цяло. Това представлява осъзнаването, че работата с противници зависи от командването на пространството. Следователно стратегическият завой на САЩ от джихадистите към Русия и Китай също представлява отклонение от първенството на по-старите платформи. Нова стратегия и признаването на значението на космоса означават, че решителната битка няма да се води на земната повърхност.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Костадин Ангелов

Проф. Ангелов: Заболелите във ФСМП-Пазарджик са 11

Теми в развитие Преди 6 часа

Към момента в областта няма недостиг на легла

<p>Пътнически влак се удари в скали</p>

Пътнически влак се удари в скали

България Преди 10 часа

От съображения за сигурност пътниците са останали на място във вагоните на влака

<p>Строят сграда под Рилските езера за половин милион</p>

Строят сграда под Рилските езера за половин милион

България Преди 13 часа

В част от сградата ще се предоставят помещения за база на Планинска-спасителна служба при БЧК

Ед Шийрън

Ще става ли баща Ед Шийрън?

Любопитно Преди 13 часа

Ед и Чери все още не са потвърдили новината за бременността публично

Иззетите предмети от офиса на Божков в центъра на София станаха 6332

Иззетите предмети от офиса на Божков в центъра на София станаха 6332

България Преди 13 часа

Сградата на "Нове интернал" е претърсвана отново от 3 до 5 август 2020 г.

Ихиньо Марин

„Лудогорец” с ново попълнение – нападател от Испания

България Преди 13 часа

Бившият играч на Нумансия ще бъде представен в четвъртък

Професор Тодор Кантарджиев

Кантарджиев: Очакваме увеличение на смъртността от COVID-19

Теми в развитие Преди 14 часа

„Трябва да хващаме колкото се може по-рано болните хора, да виждаме техните контакти, за да можем да ограничим хората, които се предполага, че са заразени”, категоричен е експертът

Суперхраните, за които всички говорят през 2020 г.

Суперхраните, за които всички говорят през 2020 г.

Любопитно Преди 15 часа

Концепцията за суперхраните е в основата на модерния здравословен начин на живот

Защо "паяк" вдигна колата на онкоболен пред болница

Защо "паяк" вдигна колата на онкоболен пред болница

България Преди 15 часа

Автомобилът му бил и с изряден стикер, накарали го обаче да плати глобата

Миляна Велева

Прокуратурата установи: Мейлът, приписван на директора на новините на NOVA, е фалшив

България Преди 15 часа

NOVA отново заявява, че ще предприеме всички свои законови права, за да защити достойнството и авторитета си

МВР: Жена се опита да нахлуе в сградата на Президентството

МВР: Жена се опита да нахлуе в сградата на Президентството

България Преди 16 часа

Полицията е предотвратила напрежение и конфликт на "Орлов мост" снощи

СЗО: Този вирус е брутален, но няма мозък

СЗО: Този вирус е брутален, но няма мозък

Теми в развитие Преди 17 часа

Това заяви зам.-директорът на СЗО. Междувременно бе съобщено, че само за шест седмици броят на заразените е скочил от 10 на 20 милиона

Правителството с решения в подкрепа на ученици, студенти, млади семейства и работещите

Правителството с решения в подкрепа на ученици, студенти, млади семейства и работещите

България Преди 17 часа

Средствата са за реализирането на дейности по национална програма

Лили Иванова

Уникална снимка на Лили Иванова от 70-те

Любопитно Преди 17 часа

Певицата сподели невероятен свой кадър, правен през 1970 година

Xiaomi

Xiaomi представи прозрачен телевизор

Технологии Преди 17 часа

Компанията смята, че това ще е повратна точка за индустрията

Защо техника от протестите се прибира на склад в Община Благоевград

Защо техника от протестите се прибира на склад в Община Благоевград

България Преди 18 часа

Кметът на града Румен Томов призна, че действително се дава достъп до сградата на протестиращите