6

П разнична украса, вкусни ястия, домашен уют и, разбира се, много подаръци – това са само част от нещата, с които днес свързваме Коледа. Без тях, този празник просто няма да е същият. Вероятно ще ви прозвучи абсурдно, но знаете ли, че в средата на 17 в. властите в Англия се опитали да забранят всички Коледни тържества? Ето как се стигнало до тази крайно необичайна ситуация:

Английската революция

Периодът 1642 – 1651 г. в английската история е белязан от поредица политически конфликти и въоръжени сблъсъци между привържениците на тогавашния крал Чарлз I и парламента, който бил подкрепен от т. нар. Армия от нов тип (тя е създадена по идея на известния военачалник и държавник Оливър Кромуел.  До този момент войниците били наемани от едрите земевладелци. След реорганизацията, обаче, армията станала професионална. Войниците преминавали през специална подготовка, а ръководни постове получавали само онези, които проявявали необходимите качества на бойното поле). Причина за избухването на Английската революция станали острите противоречия между воюващите страни по отношение на държавното управление и религиозните свободи.

[gallery]11932[/gallery]
 
Армията от нов тип участва в сражението при Нейзби на 14 юни 1645 г. и постига убедителна победа. След разгрома, който роялистите претърпяват, крал Чарлз I е принуден да търси спасение при шотландците. Съдбата му, обаче, изглежда предрешена, тъй като той вече няма как да събере нова армия и да се противопостави на парламента. Започналите мирни преговори не постигат резултат и в началото на 1647 г. Чарлз I е предаден на своите противници. Междувременно, парламентът разпуска англиканската държавна Църква и я заменя с презвитерианска, която също е под контрола на държавата. Това води до приемането на редица реформи, включително една, която засяга Коледните тържества.

Забранената Коледа

С решение на парламента, традиционните 12-дневни празненства по Коледа били обявени за напълно забранени. Всички магазини трябвало да останат отворени, включително и на 25 декември. Коледните украшения били забранени, както и консумирането на големи количества алкохол. Според съвременните историци, тази атака срещу Коледа има дълбоки корени. Много преди избухването на Английската революция, редица пуритани смятали празненствата за непристойни и твърде буйни. Освен това имало и такива, които не били доволни от свързаността на Коледните традиции със старата католическа вяра.

Наложената забрана, обаче, предизвикала голямо негодувание и много хора не се съобразили с нея. В Норич, например, кметът получил петиция с призив Коледните тържества да се състоят. Той нямало как да я подкрепи публично, но и по никакъв начин не попречил на хората да се събират, за да отбележат празника. Редица жители на графство Кент също решили да не се съобразят със забраната, като се отдали на веселие и украсили домовете си. Празненства имало дори в столицата Лондон, а по улиците на някои градове в графство Съфолк, сред които Ипсуич, млади мъже, въоръжени с бухалки със забити в тях пирони, „убеждавали“ собствениците на магазини да пренебрегнат забраната и да не отварят по Коледа.

[gallery]11844[/gallery]
 
Историците днес са единодушни, че наложените от парламента ограничения за отбелязването на големия християнски празник са само част от причините за недоволството на хората. В голяма степен техният бунт представлявал политически акт. Той бил насочен срещу „новото нормално“ и самата идея, че веселието може да е нещо вредно за обществото. На хората просто им омръзнало от рестрикциите и финансовите затруднения, пред които били изправени в резултат на революцията и наложената им презвитерианска система.

Масови безредици

Дните след Коледа се оказали особено драматични. Кметът на Норич бил повикан в Лондон, за да даде обяснения защо не е успял да изпълни забраната за провеждането на тържества. Много местни жители, обаче, се събрали и залостили градските порти, за да попречат на властите да го отведат в столицата. За да бъдат потушени безредиците, в Норич били изпратени военни. В хода на последвалите сблъсъци избухнал склад за муниции. Експлозията отнела живота на най-малко 40 души.
 
Подобни събития се разиграли и на други места. В Кент, например, властите решили, че всеки нарушител на забраната трябва да се изправи пред закона и да понесе своите последствия. Това довело до избухването на масови размирици. Поддръжниците на Чарлз I се опитали да се възползват от недоволството на хората, включвайки се бунтовете срещу парламента. Безредиците обхванали редица населени места и продължили повече от година, което впоследствие се превърнало в една от причините за отмяната на забраната за празнуването на Коледа.

Променената Англия

Освен че предизвикали масови бунтове, наложените забрани не били приети добре и от голяма част от армията, която започнала да апелира за пълна свобода на църковните общини. По този начин, в Англия временно се обособили три отделни институции, които трябвало да постигнат някакъв компромис, за да се сложи край на гражданската война – парламентът, кралят и армията. Това се случило, след като бил установен конституционният принцип, че монархът не може да управлява без съгласието на парламента (въпросният принцип е окончателно утвърден през 1689 г., когато е приет Законът за правата).

Опасните странични ефекти от коледната елха

Гражданската война завършила с успех на парламентаристите, които окончателно отменили забраната на Коледа няколко години след налагането ѝ. В хода на конфликта, крал Чарлз I бил екзекутиран, а синът му Чарлз II – изпратен в изгнание. Събитията, случили се в хода на революцията, се оказали повратен момент в английската история. Те довели до превръщането на страната от абсолютна в конституционна монархия. Властта на краля вече била ограничена, а гражданските свободи – гарантирани. Освен това, гражданската война открила пътя към индустриалната революция в Англия, а впоследствие и към нейното капиталистическо развитие.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Възстановяват газопредаването в Елин Пелин

Възстановяват газопредаването в Елин Пелин

България Преди 2 часа

За нуждаещите се от професионална психологическа подкрепа, има и екип от специалисти

Кои са най-често срещаните травми през летния сезон (ВИДЕО)

Кои са най-често срещаните травми през летния сезон (ВИДЕО)

Теми в развитие Преди 3 часа

И как да окажем първа помощ при инцидент в планината

,

Израел нареди евакуацията на район в Газа, обявен за хуманитарна зона

Свят Преди 5 часа

Заповедта беше дадена в отговор на ракетен обстрел, който според Израел е бил извършен именно от този район

Снимката е илюстративна

КОД ЧЕРВЕНО: Средната температура в България се е повишила с близо градус за 30 години

България Преди 5 часа

Според министъра на екологията жегите водят до опасност от засушаване

Марс

Скала на Марс дава нови доказателства за живот на червената планета

Любопитно Преди 5 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

Българка стигна до финала на Мис Лондон

Българка стигна до финала на Мис Лондон

България Преди 6 часа

От 500 кандидатки за короната до последната фаза са допуснати 33 момичета и Никол Григорова е една от тях

Селин Дион

Селин Дион: За мен беше чест да пея на откриването на Олимпийските игри

Свят Преди 6 часа

Певицата написа в социалните мрежи, че всички атлети трябва да бъдат горди, че са част от спортното събитие

"Не сме съвсем готови да го направим": Какво се случва с блокираните в Космоса астронавти

"Не сме съвсем готови да го направим": Какво се случва с блокираните в Космоса астронавти

Любопитно Преди 6 часа

По план те трябваше да останат една седмица в орбита

Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Свят Преди 7 часа

Локализирани са новите огнища на пожара

,

Защо плуването е било табу на Древните Олимпийски игри

Любопитно Преди 7 часа

Древните олимпийски игри са се провеждали между VIII и IV в. пр.н.е. и са включвали състезания като борба, бокс и петобой

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

България Преди 8 часа

При пожарите няма загинали и пострадали

Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря

Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря

България Преди 8 часа

Проф. Ивайло Копрев посочи, че загиналият преподавател поставял безопасността на първо място

Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България

Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България

България Преди 8 часа

Падналият вчера дъжд e помогнал, но за кратко

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Свят Преди 9 часа

Вицепрезидентката, която е омъжена за евреин, натрупа преднина пред Тръмп в социологическите проучвания

,

Храмът, пред който огънят спря: Чудо ли спаси над 100-годишната църква в село Воден

България Преди 9 часа

Камбанният звън на храма, възвестил, че селото трябва да бъде евакуирано

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

България Преди 9 часа

Евакуиралите се жители, проверяват какви са щетите на имуществото им