6

П разнична украса, вкусни ястия, домашен уют и, разбира се, много подаръци – това са само част от нещата, с които днес свързваме Коледа. Без тях, този празник просто няма да е същият. Вероятно ще ви прозвучи абсурдно, но знаете ли, че в средата на 17 в. властите в Англия се опитали да забранят всички Коледни тържества? Ето как се стигнало до тази крайно необичайна ситуация:

Английската революция

Периодът 1642 – 1651 г. в английската история е белязан от поредица политически конфликти и въоръжени сблъсъци между привържениците на тогавашния крал Чарлз I и парламента, който бил подкрепен от т. нар. Армия от нов тип (тя е създадена по идея на известния военачалник и държавник Оливър Кромуел.  До този момент войниците били наемани от едрите земевладелци. След реорганизацията, обаче, армията станала професионална. Войниците преминавали през специална подготовка, а ръководни постове получавали само онези, които проявявали необходимите качества на бойното поле). Причина за избухването на Английската революция станали острите противоречия между воюващите страни по отношение на държавното управление и религиозните свободи.

[gallery]11932[/gallery]
 
Армията от нов тип участва в сражението при Нейзби на 14 юни 1645 г. и постига убедителна победа. След разгрома, който роялистите претърпяват, крал Чарлз I е принуден да търси спасение при шотландците. Съдбата му, обаче, изглежда предрешена, тъй като той вече няма как да събере нова армия и да се противопостави на парламента. Започналите мирни преговори не постигат резултат и в началото на 1647 г. Чарлз I е предаден на своите противници. Междувременно, парламентът разпуска англиканската държавна Църква и я заменя с презвитерианска, която също е под контрола на държавата. Това води до приемането на редица реформи, включително една, която засяга Коледните тържества.

Забранената Коледа

С решение на парламента, традиционните 12-дневни празненства по Коледа били обявени за напълно забранени. Всички магазини трябвало да останат отворени, включително и на 25 декември. Коледните украшения били забранени, както и консумирането на големи количества алкохол. Според съвременните историци, тази атака срещу Коледа има дълбоки корени. Много преди избухването на Английската революция, редица пуритани смятали празненствата за непристойни и твърде буйни. Освен това имало и такива, които не били доволни от свързаността на Коледните традиции със старата католическа вяра.

Наложената забрана, обаче, предизвикала голямо негодувание и много хора не се съобразили с нея. В Норич, например, кметът получил петиция с призив Коледните тържества да се състоят. Той нямало как да я подкрепи публично, но и по никакъв начин не попречил на хората да се събират, за да отбележат празника. Редица жители на графство Кент също решили да не се съобразят със забраната, като се отдали на веселие и украсили домовете си. Празненства имало дори в столицата Лондон, а по улиците на някои градове в графство Съфолк, сред които Ипсуич, млади мъже, въоръжени с бухалки със забити в тях пирони, „убеждавали“ собствениците на магазини да пренебрегнат забраната и да не отварят по Коледа.

[gallery]11844[/gallery]
 
Историците днес са единодушни, че наложените от парламента ограничения за отбелязването на големия християнски празник са само част от причините за недоволството на хората. В голяма степен техният бунт представлявал политически акт. Той бил насочен срещу „новото нормално“ и самата идея, че веселието може да е нещо вредно за обществото. На хората просто им омръзнало от рестрикциите и финансовите затруднения, пред които били изправени в резултат на революцията и наложената им презвитерианска система.

Масови безредици

Дните след Коледа се оказали особено драматични. Кметът на Норич бил повикан в Лондон, за да даде обяснения защо не е успял да изпълни забраната за провеждането на тържества. Много местни жители, обаче, се събрали и залостили градските порти, за да попречат на властите да го отведат в столицата. За да бъдат потушени безредиците, в Норич били изпратени военни. В хода на последвалите сблъсъци избухнал склад за муниции. Експлозията отнела живота на най-малко 40 души.
 
Подобни събития се разиграли и на други места. В Кент, например, властите решили, че всеки нарушител на забраната трябва да се изправи пред закона и да понесе своите последствия. Това довело до избухването на масови размирици. Поддръжниците на Чарлз I се опитали да се възползват от недоволството на хората, включвайки се бунтовете срещу парламента. Безредиците обхванали редица населени места и продължили повече от година, което впоследствие се превърнало в една от причините за отмяната на забраната за празнуването на Коледа.

Променената Англия

Освен че предизвикали масови бунтове, наложените забрани не били приети добре и от голяма част от армията, която започнала да апелира за пълна свобода на църковните общини. По този начин, в Англия временно се обособили три отделни институции, които трябвало да постигнат някакъв компромис, за да се сложи край на гражданската война – парламентът, кралят и армията. Това се случило, след като бил установен конституционният принцип, че монархът не може да управлява без съгласието на парламента (въпросният принцип е окончателно утвърден през 1689 г., когато е приет Законът за правата).

Опасните странични ефекти от коледната елха

Гражданската война завършила с успех на парламентаристите, които окончателно отменили забраната на Коледа няколко години след налагането ѝ. В хода на конфликта, крал Чарлз I бил екзекутиран, а синът му Чарлз II – изпратен в изгнание. Събитията, случили се в хода на революцията, се оказали повратен момент в английската история. Те довели до превръщането на страната от абсолютна в конституционна монархия. Властта на краля вече била ограничена, а гражданските свободи – гарантирани. Освен това, гражданската война открила пътя към индустриалната революция в Англия, а впоследствие и към нейното капиталистическо развитие.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 25 минути

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 33 минути

Той се очаква на пазара това лято

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 3 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 4 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 4 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 4 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 4 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 4 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 4 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията