6

В окръг Марикопа, щата Аризона, е толкова горещо, че в спешното отделение пристигат хора със значителни, понякога животозастрашаващи изгаряния. През последните три-четири седмици на тази рекордна гореща вълна хората се обгарят само като паднат на земята.

"Лятото е нашият натоварен сезон, така че очакваме, че подобни неща ще се случват. Но това е наистина необичайно - броят на пациентите, които виждаме, и сериозността на нараняванията е много по-висока. Броят на пациентите е по-голям и тежестта на нараняванията е по-голяма, а ние нямаме добро обяснение за това", казва д-р Кевин Фостър, директор на службите по изгаряния в Центъра по изгаряния в Аризона към Valleywise Health.

Екстремните горещини убиват все повече хора, а най-лошото тепърва предстои

Всяко едно от 45-те легла в центъра за изгаряния е пълно, казва той, а една трета от пациентите са хора, които са паднали и са се изгорили на земята. Пациенти с изгаряния има и в интензивното отделение, като около половината от тях са хора, изгорели след падане.

"Това определено се отразява на здравето", казва Фостър.

Районът е бил по-горещ от обичайното дори за Аризона, а това според експертите означава, че земята може да бъде опасна за всеки, чиято гола кожа влезе в контакт с нея.

Екстремни горещини: Колко висока температура може да издържи тялото?

Асфалтът е тъмен и плътен. Докато бетонът е по-светъл и отразява част от слънчевата светлина, когато слънцето грее върху асфалта, тъмният му цвят го кара да поглъща светлината и той се нагрява. Тъй като е плътен материал, той задържа топлината дори и след като слънцето го е огряло.

В горещ ден асфалтът може лесно да бъде с 40 до 60 градуса по-топъл от въздуха, показват някои проучвания. Миналия четвъртък температурата на въздуха е достигнала 48 градуса. До събота Финикс е имал шест последователни дни с температура 46 градуса или повече; серията приключила в неделя, когато високите температури достигнали само 45 градуса.

"Температурата на асфалта и настилката, бетона и тротоарите в Аризона в топъл слънчев ден или летен следобед понякога е 82 градуса. Имам предвид, че това е малко под точката на кипене, така че това наистина е нещо", казва Фостър.

Ад на земята: ООН предупреждава за по-интензивни горещи вълни

Според него е необходима само "част от секундата", за да се получи "доста дълбоко изгаряне". При хора, които са били на тротоара в продължение на 10 до 20 минути, "кожата е напълно унищожена" и уврежданията често са дълбоки, което означава, че става въпрос за изгаряне от трета степен.

Фостър вижда подобни изгаряния, след като хората преживеят пожар в къща. "Това са наистина сериозни наранявания", казва той.

Пациентите с изгаряния от трета степен се нуждаят от многобройни операции и трябва да прекарат седмици или дори месеци в болница и да имат години на реконструктивна хирургия и терапия. "Това е наистина сериозно нараняване", казва Фостър.

3 факта за това как горещото време ни влияе

В Съединените щати в понеделник повече от 35 милиона души са подложени на предупреждения за горещини, разпръснати в западната част на САЩ, в равнините и в Южна Флорида. По данни на Националната океанска и атмосферна администрация през последните 30 дни в САЩ са били счупени или подобрени повече от 5 000 топлинни рекорда.

Въпреки екстремните горещини на повечето места в момента не се наблюдават изгаряния. Лекарите от Спешна помощ казват, че най-честите заболявания, свързани с горещините, които виждат, са топлинно изтощение и топлинен удар.

Д-р Сесилия Соренсен, лекар в спешно отделение, която това лято работи в спешно отделение в Колорадо и се занимава с болести, свързани с горещините, поради горещата вълна там, казва, че досега не е виждала никакви изгаряния, но знае, че се случват.

Земята не е преживявала нещо подобно: Най-горещата седмица, регистрирана някога

"Имаше някои съобщения за такива случаи в северозападната част на Тихия океан по време на огромната гореща вълна там преди няколко години. Парамедици са получавали изгаряния по коленете си, защото са интубирали жертви в безсъзнание върху бетона. Така че сме виждали това и преди. Но искам да кажа, че е лудост, че това се случва", казва Соренсен, която е директор на Глобалния консорциум за климат и здравно образование в Колумбийския университет.

Д-р Франк Ловекио, лекар в спешното отделение на медицинския център Valleywise Health във Финикс, казва, че е лекувал редица хора от изгаряния през тази гореща вълна.

"В зависимост от това къде се намират, ако имат коляно на асфалта и то е на открито слънце, тогава това отнема само няколко минути и, за съжаление, виждаме това доста често", казва ЛоВекио.

В капана на жегата: Рекордни горещини се очакват по целия свят

ЛоВекио казва, че е лекувал възрастна пациентка, която е паднала от инвалидната си количка. По думите му тя почти веднага е получила изгаряния по краката си. Много от хората, които отиват с изгаряния, са без жилища и са се изгорили, докато са спали или почивали на тротоара. Той се е грижил и за пациенти, които са работили навън в жегата. Някои от тях са били изтощени или дехидратирани, изгубили са съзнание и са получили изгаряния от това, че са били на земята. Казва, че един мъж, когото е лекувал, се е изтощил, вероятно работейки в двора, и е паднал на бетона, като е получил изгаряния на толкова много места, че ще се е наложило присаждане на кожа на няколко части от тялото му.

Въпреки че всеки може да падне, хората, които по-често падат и се обгарят, са възрастни хора със здравословни проблеми, които ги правят нестабилни, казва Фостър, или хора, които употребяват наркотици и губят съзнание.

"Необходими са само няколко секунди, за да получите изгаряне от трета степен", казва Ловеки.

БЧК с ценни съвети: Как да се предпазим от горещините (ГРАФИКИ)

Животните също могат да се изгорят, когато ходят по горещ бетон или асфалт, казва д-р Рена Карлсон, президент на Американската асоциация на ветеринарните лекари.

"Ключът е в превенцията", казва Карлсон. Дръжте котките вътре, а когато се налага да разхождате куче, извеждайте го рано сутрин или късно вечер.

"Рано сутрин е наистина най-добре, защото вечер се разхождате по паваж и бетон, който цял ден е стоял на горещото слънце и наистина се е нагрял", казва Карлсон.

Перфектна буря: Климатичната криза и екстремните метеорологични явления

Карлсон казва, че макар кучетата да трябва да излизат, за да се облекчат през горещините, трябва да се уверите, че те остават на тревата колкото е възможно повече. Дори пясъчните площи и мръсотията могат да погълнат слънчевата топлина и да изгорят лапите им. Обувките за кучета могат да помогнат за осигуряване на известна изолация и защита на възглавничките на лапите им, но също така могат да прикрият болката, казва тя, и е възможно, когато се разхождат в тях, да не осъзнаят колко е горещо.

"Често, след като ги приберете вкъщи, те не искат да се изправят или си облизват лапите и кожата на долната част на лапите им започва да се разслоява", казва Карлсон.

Стоенето под климатика е най-добър за кучетата по време на горещините, казва Карлсон. Ако все пак им се налага да останат вътре, дайте им играчки, пъзели и неща, които да занимават мозъка и тялото им, казва тя.

"Ако се наложи да ги изведете навън просто излезте, за да си свършат работата, и се върнете обратно възможно най-бързо", съветва Карлсон.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 1 час

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява