98

И ракските сили влязоха за първи път в източните покрайнини на Мосул, опитвайки се да изгонят джихадистите на ДАЕШ (арабски акроним на „Ислямска държава“) от града, който те провъзгласиха за своя столица.

Елитни части от звеното за борба с тероризма завзеха контрола над сградата на държавната телевизия, няколко часа след началото на нападението в района. Журналист на Би Би Си (BBC), който е на мястото на събитията обяви, че иракската армия се изправя пред ожесточена съпротива.

Командирът на елитните контратерористични части на иракската армия заяви, че позиционирането на неговите сили на границата на Мосул

е започнало „истинското освобождаване“ на града.

„Сега започна истинското освобождаване на град Мосул“, заяви генерал Талеб Шегхати ал Кенани пред държавната иракска телевизия. „Нашата крайна цел е пристигането в Мосул и освобождаването на града“, допълни той в изказване, направено от село Годжали край града.

Откриха тайни тунели на ДАЕШ в манастир

Мосул и Алепо, как ще видите разликата

"Ислямска държава" брани Мосул с бомби с живи скорпиони

„Приключихме с разчистването на Годжали и поехме контрола върху сградата на телевизионната станция в Мосул“, заяви ген. Абделуахаб ал Саади за АФП.

Междувременно се говори, че части на девета дивизия на иракската армия са се насочили право към югоизточните райони на града.

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади се обърна в понеделник към между 3 и 5 хил. бойци на ДАЕШ в Мосул, който те превзеха през юни 2014 г., заявявайки, че

„няма изход“ и те трябва „или да се предадат, или да умрат“.

Около 50 хил. иракски военни, кюрдски бойци, сунитски племена и шиитски милиции участват в офанзивата, започнала преди две седмици, за да прогонят джихадистите на ДАЕШ от тяхната последна голяма крепост в страната.

Мосул е обграден и

от ООН изразиха загриженост за сигурността на 1,5 млн. цивилни,

които се предполага, че живеят в града. От офиса на Върховния комисар по правата на човека заявиха, че са получили пресни новини за масови убийства и принудителни премествания, извършени от ДАЕШ.

Твърди се, че джихадисти са убили 40 бивши военни от района Шура, южно от Мосул и от селата около град Хамам ал Алил и след това хвърлили телата им в река Тигър.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@