14

Т ерористи от групировката „Ислямска държава” са подготвили за защитата на иракския град Мосул използвани през Средновековието бомби, пълни с живи скорпиони. Това съобщи членът на Демократичната партия на Кюрдистан Хошави Бабакр. 

Северният иракски град е считан за столица на халифата, а операцията за освобождаването му започна в понеделник. 

Бабакр посочва, че джихадистите прикрепят експлозиви и към домашни животни.

Междувременно иракските сили “напредват по-бързо от очакваното” към Мосул, каза иракският министър-председател Хайдер ал Абади по видеоконферентна връзка пред международен форум за бъдещето на Мосул, съпредседателстван от Франция и Ирак.

Повлича ли бежанска вълна битката за Мосул

Започна операцията срещу столицата на ДАЕШ

Присъстват представители на около 20 държави, сред които са САЩ, Турция, Иран, страните от Персийския залив и членките на ЕС.

Днешните разговори ще бъдат последвани от нова среща в Париж идния вторник, когато военните министри на държавите, участващи в международната коалиция, ще преценят какво е постигнато до момента при офанзивата срещу Мосул.

ИДИЛ нареди генитално осакатяване на жените в Мосул

ИДИЛ прочисти Мосул от християнското население

В северния иракски град в понеделник започна офанзивата за освобождаване от джихадистите, водена от правителствените сили на Ирак, кюрдските военизирани формации пешмерга, подкрепяни по въздух от самолети на водената от САЩ коалиция.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@