5

П ротиворечив план на Япония за освобождаване на пречистени радиоактивни води от атомната централа Фукушима предизвика безпокойство и гняв у дома и в чужбина, съобщи CNN.

След цунамито през 2011 г., което нанесе сериозни щети на централата, там са се натрупали повече от милион тона пречистени отпадъчни води. Сега Япония иска да започне да го изхвърля в Тихия океан.

Ядреният наблюдател на ООН Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува доклад, одобряващ плана на Япония .

Но откакто беше обявен преди две години, планът предизвика дълбоки противоречия в Япония, като местните общности изразиха опасения относно замърсяването.

Групите от индустрията за риболов и морски дарове в Япония и по-широкия регион също изразиха загриженост относно прехраната си, тъй като се опасяват, че потребителите ще избегнат да купуват морски дарове.

И съседите на Токио също не са доволни. Китай беше най-гласовият, обвинявайки Япония, че третира океана като своя „лична канализация“. Във вторник тя разкритикува доклада на МААЕ, заявявайки, че заключенията му са "едностранчиви".

Япония скоро ще започне да изпуска пречистена радиоактивна вода в океана, след като ядреният надзорен орган на ООН одобри спорен план, който идва 12 години след аварията в АЕЦ "Фукушима".

Планът за изпускане на отпадъчни води се разработва от години, като през 2019 г. министърът на околната среда заяви, че "няма други възможности", тъй като мястото за задържане на замърсения материал е на изчерпване.

Рафаел Гроси, ръководител на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), пристигна в Япония във вторник, за да посети Фукушима и да представи на министър-председателя Фумио Кишида прегледа на безопасността на органа на ООН.

Но одобрението на ООН не допринесе за успокояване на разтревожените жители на съседните държави и на местните рибари, които все още усещат последиците от бедствието през 2011 г.

Някои се усъмниха в констатациите на МААЕ, като наскоро Китай заяви, че оценката на групата "не е доказателство за законността и легитимността" на изпускането на отпадъчни води от Фукушима.

Защо правят това?

Опустошителното земетресение и цунами през 2011 г. повредиха системите за електрозахранване и охлаждане на атомната електроцентрала "Фукушима" - в резултат на което ядрата на реакторите прегряха и замърсиха водата в централата с високо радиоактивни материали.

Оттогава насам се изпомпва нова вода, за да се охладят остатъците от гориво в реакторите. Същевременно са се появили течове на подпочвена и дъждовна вода, което е довело до образуването на още радиоактивни отпадъчни води, които сега трябва да се съхраняват и пречистват.

Апокалиптичните гледки край АЕЦ „Фукушима“

Държавната електроенергийна компания Tokyo Electric Power Company (TEPCO) е изградила над 1000 огромни резервоара, за да побере 1,32 милиона метрични тона отпадъчни води - достатъчно, за да се напълнят повече от 500 олимпийски басейна.

Но пространството бързо се изчерпва. Компанията твърди, че изграждането на повече резервоари не е възможно и че трябва да освободи място, за да може безопасно да изведе централата от експлоатация - процес, който включва обеззаразяване на съоръженията, демонтиране на конструкциите и пълно спиране на работата.

Какви са рисковете?

Радиоактивните отпадъчни води съдържат някои опасни елементи, но по-голямата част от тях могат да бъдат отстранени от водата, заяви TEPCO.

Истинският проблем е водороден изотоп, наречен радиоактивен тритий, който не може да бъде отстранен. Понастоящем няма налична технология за това.

Но японското правителство и МААЕ твърдят, че замърсената вода ще бъде силно разредена и ще се освобождава бавно в продължение на десетилетия.

Това означава, че концентрацията на изпускания тритий ще бъде равна или по-ниска от количеството, което допускат други държави, и ще отговаря на международните правила за безопасност и опазване на околната среда, казват те.

TEPCO, японското правителство и МААЕ също така твърдят, че тритият се среща естествено в околната среда - от дъждовната до морската и чешмяната вода и дори в човешкото тяло - така че изпускането на малки количества в морето би трябвало да е безопасно.

В доклада на МААЕ Гроси заявява, че изхвърлянето на пречистена вода в морето би имало "незначително радиологично въздействие върху хората и околната среда".

Експертите обаче не са единодушни по отношение на риска, който това представлява.

Канадската комисия за ядрена безопасност твърди, че самият тритий е твърде слаб, за да проникне през кожата - но може да увеличи риска от рак, ако се консумира в "изключително големи количества". Междувременно Комисията за ядрено регулиране на САЩ призна, че "всяко излагане на радиация може да представлява известен риск за здравето", но добави, че "всеки е изложен на малки количества тритий всеки ден".

Робърт Х. Ричмънд, директор на морската лаборатория Kewalo към Хавайския университет в Маноа, е сред групата международни учени, които работят с Форума на тихоокеанските острови за оценка на плана за изпускане на отпадъчни води - включително посещения на площадката във Фукушима и срещи с TEPCO, японските власти и МААЕ. След като се запознава с подробностите на плана, Ричмънд го нарича "необмислен" и преждевременен.

Едно от опасенията е, че разреждането на отпадъчните води може да не е достатъчно, за да се намали въздействието им върху морските обитатели. Замърсители като тритий могат да преминат през различни нива на хранителната верига - включително растения, животни и бактерии - и да бъдат "биоакумулирани", което означава, че ще се натрупват в морската екосистема, каза той.

Той добави, че световният океан вече е подложен на стрес от изменението на климата, окисляването на океаните, свръхулова и замърсяването. Последното нещо, от което се нуждае, е да бъде третиран като "сметище", каза той.

Потенциалните рискове няма да засегнат само Азиатско-тихоокеанския регион. В едно проучване от 2012 г. бяха открити доказателства, че червеният тон е пренесъл радионуклиди - радиоактивни изотопи като тези в ядрените отпадни води - от Фукушима през Тихия океан до Калифорния.

Как ще бъде освободена водата?

Първо, отпадъчните води ще бъдат пречистени, за да се филтрират всички отстраними вредни елементи. След това водата ще се съхранява в резервоари и ще се анализира, за да се измери колко радиоактивна е все още; според TEPCO голяма част от нея ще бъде третирана втори път.

След това отпадъчните води ще бъдат разредени до 1500 бекерела тритий - единица за радиоактивност - на литър чиста вода.

За сравнение, в Япония нормативната граница е максимум 60 000 бекерела на литър. Световната здравна организация разрешава 10 000, а САЩ имат по-консервативна граница от 740 бекерела на литър.

След това разредената вода ще бъде изпусната през подводен тунел край брега в Тихия океан. Трети страни, включително МААЕ, ще наблюдават изхвърлянето по време и след изпускането.

"Това ще гарантира, че съответните международни стандарти за безопасност ще продължат да се прилагат през целия десетилетен процес, определен от правителството на Япония и TEPCO", казва Гроси в доклада.

Какво казаха другите държави?

Планът срещна смесени реакции, с подкрепа от някои страни и скептицизъм от други.

САЩ подкрепиха Япония, като Държавният департамент заяви в изявление от 2021 г., че Япония е била "прозрачна по отношение на решението си" и изглежда следва "световно приетите стандарти за ядрена безопасност".

Тайванският съвет за атомна енергия заяви, че количеството на изпуснатия тритий се оценява като "под границата на откриване и въздействието върху Тайван ще бъде минимално". Островът е разположен югозападно от Япония.

Но има по-голяма съпротива от страна на по-близките съседи на Япония.

Работници обеззаразяват района на начално училище в град Кацурао, близо до разрушената от цунамито атомна електроцентрала "Фукушима-1" в префектура Фукушима, на тази снимка, направена от Kyodo на 4 декември 2011 г. Цунамито, което удари АЕЦ "Фукушима" през март, е било много по-голямо от това, за което съоръжението е било подготвено, заяви операторът на централата в петък в първата си официална оценка на най-тежкото ядрено бедствие от 25 години насам. 

През март виден китайски служител предупреди, че отпадъчните води могат да причинят "непредсказуема вреда на морската среда и човешкото здраве", като добави "Тихият океан не е канализацията на Япония за изхвърляне на замърсени с ядрена енергия води."

Генералният секретар на Форума на тихоокеанските острови - междуправителствена група от тихоокеански острови, включваща Австралия и Нова Зеландия, също публикува през януари статия, в която изразява "сериозна загриженост".

"Необходими са повече данни, преди да бъде разрешено каквото и да е изхвърляне в океана", пише той. "Длъжни сме да работим за това нашите деца и внуци да бъдат сигурни, че тяхното бъдеще е гарантирано и безопасно."

Южнокорейският министър-председател Хан Дък Су показа подкрепа за плана през юни, като заяви, че може да пие отпадните води, след като те бъдат пречистени, за да отговарят на международните стандарти, според Yonhap - изявление, осмивано от лидера на опозицията в страната.

Нима и други държави не изпускат отпадъчни води?

Много органи, включително МААЕ, посочват, че ядрените централи по света редовно и безопасно изпускат пречистени отпадъчни води, съдържащи ниски нива на тритий.

Говорител на американската Комисия за ядрено регулиране, която е държавен орган, потвърди пред CNN, че "практически всички ядрени централи в САЩ изхвърлят вода, съдържаща ниски нива на радиоактивност, във водния път, на който са разположени".

"Тритият не може да бъде филтриран, но човек от обществеността би трябвало да погълне значително количество от него, за да има дори вероятност да бъде засегнато здравето му, а изпуснатата радиоактивна вода се разрежда значително от потоците във водния път", добави говорителят.

Много учени не са спокойни. Тим Мусо, професор по биологични науки в Университета на Южна Каролина, посочва, че дори това да е обичайна практика сред ядрените централи, просто няма достатъчно изследвания за въздействието на трития върху околната среда и върху хранителните ни продукти.

Ричмънд от Хавайския университет добави, че "лошото поведение на други хора" не е оправдание да се продължава да се изпускат отпадъчни води в океана. "Това е изключителна възможност за (Япония и МААЕ) да променят към по-добро начина, по който се прави бизнес", каза той.

Какво е мнението на обществеността?

Жителите на региона проявяват много повече скептицизъм - това накара някои купувачи да се запасят с морски дарове и морска сол, тъй като се опасяват, че тези продукти могат да бъдат засегнати от изпускането на отпадъчни води.

В Южна Корея цените на морската сол скочиха, а собствениците на магазини заявиха, че продажбите им са се удвоили напоследък, съобщи Ройтерс. Тя цитира вирусен туит на корейски език, в който се твърди, че са купили морски водорасли, аншоа и сол за три години.

Корейският орган по рибарство също така заяви, че ще увеличи усилията си за наблюдение на солните ферми за радиоактивност и ще запази забраната за продажба на морски дарове от водите в близост до Фукушима, предаде Ройтерс.

Представители на корейската общественост също организираха протести срещу плана, като някои от тях сложиха газови маски пред японското посолство в Сеул.

Мнението на японската общественост също е разнопосочно. Проучване на "Асахи Шимбун" от март показа, че 51% от 1304 анкетирани подкрепят изпускането на отпадъчни води, а 41% са против. По-рано тази година жителите на столицата Токио излязоха на улицата, за да протестират срещу плана.

Във Фукушима, префектурата, в която се случи бедствието, местните рибари се обявяват против плана още от първия ден. В продължение на много години след разтопяването властите преустановиха риболовните им дейности, а други държави въведоха ограничения за внос.

Дори и след като водата и рибата в околността се върнаха към безопасните си нива, доверието на потребителите така и не беше възстановено напълно, а риболовната индустрия на Фукушима сега струва само малка част от това, което някога е струвала.

Изпускането на отпадни води може да навреди още повече на глобалната и регионалната репутация на Фукушима - според мнозина това отново ще навреди на поминъка на рибарите. По-рано тази година един от тях заяви пред CNN: "Наистина се чувствам така, сякаш са взели това решение без нашето пълно съгласие".

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 42 минути

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ през май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ през май

Пари Преди 51 минути

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 9 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 10 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

Тежка катастрофа в Лясковец, загина мотоциклетист

Тежка катастрофа в Лясковец, загина мотоциклетист

България Преди 11 часа

Eкипи на полицията извършват оглед

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 11 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

<p>&quot;Ако това се случи, германската икономика ще пострада сериозно&quot;</p>

Фон дер Лайен коментира поведението на АзГ във връзка с обвинения срещу евродепутат

Свят Преди 11 часа

Според изчисленията на института така нареченият "Декзит" би коствал 10% от БВП на страната

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 12 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 12 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 12 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 13 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 13 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 13 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 14 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве